ЗАПАДНИЯТ БЛОКЕпизод 15, Сезон 13Неделя, 24 декември 2023 г.Водещ: Мерцедес

...
ЗАПАДНИЯТ БЛОКЕпизод 15, Сезон 13Неделя, 24 декември 2023 г.Водещ: Мерцедес
Коментари Харесай

Западният блок – Епизод 15, Сезон 13

ЗАПАДНИЯТ БЛОК
Епизод 15, Сезон 13
Неделя, 24 декември 2023 година

Водещ: Мерцедес Стивънсън

В диалог с министър-председателя

Местоположение:
Отава, Онтарио

Мерцедес Стивънсън: Благодаря, че се присъединихте към нас през днешния ден. Аз съм Мерседес Стивънсън тук със специфичен диалог с министър-председателя в края на годината.

Измина много година за Джъстин Трюдо, от рецесията с достъпността до въпроси за личното му политическо водачество, а по-късно имаше и националната сигурност и провокациите във външната политика, с които той трябваше да се бори.

Седнах с министър-председателя седмица преди Коледа. Ето нашия диалог:

Мерцедес Стивънсън: Министър-председателю, добре пристигнали. Благодарим ви, че се присъединихте към нас.

Министър-председателят Джъстин Трюдо: Винаги е наслаждение, Мерцедес.

Мерцедес Стивънсън: Коледа е и това е мъчно време за доста хора в този миг време на годината и си представям, че може би е малко мъчно време за вас. Вие сте имали сложна година политически, персонално. Как се справяте?

Министър-председателят Джъстин Трюдо: Но това е въпросът, който постоянно си задаваме. В момента времената са сложни за всички и по тази причина в действителност виждаме най-хубавото от канадците да излиза напред в този миг, до момента в който хората не престават да запретват ръкави и да се облягат един на различен, даже като че ли – даже когато всичко е предизвикателство, и Мисля, че това е моментът по празниците, когато всички ще се съберат и ще обмислят, надяваме се, една доста по-добра година през 2024 година

Mercedes Stephenson: Вашите анкети демонстрират, че не вървите към по-добра година. Седем от 10 канадци желаят да се оттеглите. Имаше скорошна анкета, съгласно която Христия Фрийланд и Марк Карни са по-популярни избори от вас да оглавят Либералната партия. Защо мислите, че канадците са толкоз разочаровани от вас?

Министър-председателят Джъстин Трюдо: Ами мисля, че първо, това е в действителност разочароващо време. Точка. Толкова доста се случва по света. Има толкоз доста неща, които ни въздействат тук вкъщи. Има толкоз доста провокации, пред които хората са изправени в всекидневието си, от хранителни артикули до наем, че да, има доста отчаяние. Но ние работихме необикновено настойчиво, с цел да предоставим на канадците по в действителност съответни способи и съгласно мен тъкмо не е моментът да забавяме или да спрем да се борим за хората. Ние сме фокусирани върху даването на услуги за канадците към този момент осем години и подтекстът, в който се намираме сега, където напредъкът е станал толкоз нежен заради световни и огромни макро събития, е време да удвоим напъните си и да запретнем ръкави и това е, което аз тук съм за.

Мерцедес Стивънсън: Разбирам, че желая да прокарам този дневен ред и че е мъчно да се откажеш от властта, откакто си на власт, само че исторически канадските министър-председатели не са избирани четири пъти поред и хората са доста ясни, че не ви харесват в тези анкети.

Министър-председателят Джъстин Трюдо: Слушайте, хората са разочаровани сега. Но на персонално равнище поех ангажимент през 2015 година пред цялостен куп младежи, които излязоха да гласоподават за доста, доста първи път, че ще вършим верните неща, с цел да осигурим обещанието на тази страна по метод, за който хората се тревожеха. И години по-късно, даже с всичко, което сме създали за околната среда, за приобщаването, за равенството сред половете, за растежа на стопанската система, за помиряването, тези младежи, осем години по-късно, имат проблеми с заплащането на наема си, обезпокоени за бъдещето си в способи, които са също толкоз осезаеми, в случай че не и повече, заради световния подтекст, в който се намираме, и аз не дадох обещание, че ще направя нещата по-добри за тях и по-късно да си потегли след четири години или даже след осем години. Казах, че ще бъда там, с цел да се боря за тях всеки ден. Това е, което върша сега…

Мерцедес Стивънсън: Дори и да не ви желаят там.

Премиерът Джъстин Трюдо: Слушайте, в последна сметка ще има избори в кои хора ще могат да създадат този избор. Но не се отхвърлям от тях. Не се отхвърлям от Канада. Не се отхвърлям от прогресивната визия за напредък, за която се борим всеки ден през последните години.

Мерцедес Стивънсън: Нека да поговорим за жилищата, тъй като това е нещо, което визира всички и във всеки канадски град, във всяка канадска провинция е имало доста компликации да се откри налично жилище. Един от проблемите, които вашето държавно управление призна, е, че има повече хора, в сравнение с са нужните жилища. Вярвам, че има потребност от 3,5 милиона домове до края на десетилетието. Обещахте 30 хиляди. Това е единствено 1% от предлагането. Защо толкоз ниско?

Министър-председателят Джъстин Трюдо: Напротив, ние в действителност поехме задължения, които прибавят до към 300 хиляди нови единици през идващото десетилетие. Това са типовете неща, които би трябвало да ускорим и няма един единствен метод да го създадем. Това, до което стигнахме, не е един-единствен сребърен патрон, а голяма гама от начинания, без значение дали става въпрос за Първата жилищна спестовна сметка, която 300 хиляди души са употребявали, с цел да могат да икономисват за предплатено заплащане. Независимо дали става въпрос за бързата жилищна самодейност, която бързо подвигна нещата в цялата страна, дали това е жилищният ускорител, който обезпечава покупко-продажби с градове, които трансформират своето зониране, трансформират уплътняването, тъй че да построяват повече места покрай публичния превоз и да основават по-приятни за живеене градове и общности. И тези неща стартират да кацат и те просто ще се ускорят през идващите години.

Мерцедес Стивънсън: Що се отнася до жилищата, един от огромните проблеми е дали има задоволително за тези, които са добре пристигнали в Канада. В последното изследване видяхме, че повече хора са пристигнали в Канада през последното тримесечие, в сравнение с от 1957 година насам, само че все пак вашето държавно управление също признава, че няма задоволително жилища. Смятате ли, че носите някаква отговорност за жилищната рецесия въз основа на вашите политики?

Министър-председателят Джъстин Трюдо: Ние безусловно би трябвало да участваме в решаването на това. Но дано изясним числата, които виждаме. Само към една четвърт от тези цифри са федералните имиграционни номера за непрекъснато престояване. Три четвърти от тези цифри в действителност са в три категории: търсещи леговище, които идват постоянно, задгранични студенти, където има необикновен скок в това – обезпокоителен скок в това, както и краткотрайни задгранични служащи, които са нужни за растежа на нашата стопанска система, за работещи в нашите компании. И за трите имаме съответни проекти. Ние работим с интернационалните сътрудници за търсещите леговище. Ние се уверяваме, че институциите в цялата страна, когато бъдат упълномощени от провинциите, са законни институции, тъй като видяхме някои измами и някои шаблонизирани практики там, само че също по този начин са в положение да одобряват интернационалните студенти, които идват, тъй че ние без оказване на напън върху общностите и към краткотрайните служащи, като се подсигурява, че чиновниците и работодателите имат роля в обезпечаването на жилища. Ако безусловно би трябвало да доведат задгранични служащи, те би трябвало да се уверят, че ще има жилище и за тях.

Вземете последните национални вести. Изпраща се на вашия имейл, всеки ден.

Мерцедес Стивънсън: Просто желая да се върна към имиграцията обаче, тъй като това е федерална отговорност и вие ясно формулирахте, когато гледах интервютата от вас предходната година, че знаете, че жилищното настаняване е проблем, само че това лиши до последния месец или повече, с цел да действате. Така че се връщам на въпроса носите ли някаква отговорност тук?

Министър-председателят Джъстин Трюдо: Разбира се, ние всички носим отговорност. Това е предизвикателство, над което би трябвало да работим всички дружно. Но от 2017 година нататък ние предложихме национална жилищна тактика, която подсигурява и обезпечава повече домове на хората. Трябва да се отговори на скока на краткотрайните идващи през последните две години, общо над два милиона души, и по тази причина има доста характерни провокации, които ние преглеждаме в партньорство с общини и провинции, само че също и с интернационалните сътрудници, с цел да създадем сигурни, че управляваме този поток вярно. Трябва да продължим да пазиме имиграцията. Нуждаем се от продължителна имиграция в тази страна, само че би трябвало да защитим целостта на нашата система и работим върху това значително.

Мерцедес Стивънсън: Следва какво споделя министър-председателят за Иран, Китай и Индия. И го запитвам за неговия опит в разноските за защита.

Министър-председателят Джъстин Трюдо: „ Продължаваме да влагаме в нашите предни линии, в нашето съоръжение за военни, както хората чакат от нас, само че го вършим по виновен метод. “

[Прекъсване]

Мерцедес Стивънсън: Искам да мина към външната и отбранителната политика, нещо, което в действителност изигра забележителна роля във вътрешната политика тази година, може би повече от нормално с цялата рецесия, която канадските въоръжени сили имат беше свикан да помогне с. Казвате, че канадски жител е погубен на наша земя от непознато държавно управление, угриженост по отношение на заплашването на канадците от високопоставени чиновници на иранския режим, угриженост за това, че Китай сплашва популацията на диаспората и тук. Когато погледнете картината на националната сигурност на страната, какво виждате?

Министър-председателят Джъстин Трюдо: Виждам един необикновено комплициран свят, в който Канада е страна на закона, като страна на защитата в интернационалният ред, учреден на правила, има по-важна роля от доста други страни по света. Ако погледнете през последните няколко години, без значение дали е било с Китай и двамата Майкълс, дали това са провокациите, които имахме със Саудитска Арабия, дали това са провокациите, които имаме сега с Индия, дали това са продължаващите провокации с Иран към PS752 и задгранична интервенция на място, продължаващи провокации с Русия и нарушаването от тяхна страна на Хартата на Организация на обединените нации и интернационалния ред, учреден на разпоредбите при ангажиране - навлизане в Украйна. На всяка стъпка от пътя Канада удвоява нашите полезности и реда, учреден на правила, и ние показахме, че отстояваме това, което е вярно и каква е нашата система на правораздаване, и останахме мощни във време, когато по-голямо страни и страни, които играят по разнообразни правила, се пробваха в действителност интензивно да ни повлияят и ние продължаваме да се пазиме по всички верни способи.

Мерцедес Стивънсън: Смятате ли, че част от повода някои от тези по-големи страни или нашите съдружници не слушат е неналичието ни на вложения във външната политика и защитата?

Министър-председателят Джъстин Трюдо: Канада продължи да се ускорява като член на НАТО, като интернационален сътрудник, без значение дали с нашата Индо-тихоокеанска тактика, или неща като вложение в уреди за ваксини в Южна Африка, или да бъдем част от обилни вложения в цяла Източна Европа, в нуклеарни централи и сходни неща. Канада е доста зает интернационален сътрудник и страните по света не престават да гледат на нас като на една от тези страни, които постоянно ще отстояват и пазят разпоредбите.

Mercedes Stephenson: Не е това, което слушам от нашите съдружници. Те показват, че имаме муниции за три дни, в случай че избухне война, че нямаме танкове, които действат, а тези, които са, са в чужбина в Латвия и държавното управление не е положило старания да ги размени. Те показват, че милиарди $ идват като съкращения в защитата. Те ви показват, както се твърди, че частно казвате, че в никакъв случай няма да достигнем 2 % от Брутният вътрешен продукт.

Министър-председателят Джъстин Трюдо: Добре. Е, тези образци са особено за отбрана. Това, за което приказвам, е огромната интернационална рамка. Но даже и във връзка с защитата, от 2017 година насам сме нараснали разноските си за защита със 70 %. Ще продължим да вършим от ден на ден и повече в отбрана. Току-що обявихме рационализация на NORAD на стойност 38 милиарда $. Засилваме се с F-35. Да, трябваше да компенсираме изгубеното време, когато при държавното управление на консерваторите разноските за защита паднаха под 1 % за единствения път.

Мерцедес Стивънсън: Но вие сте на власт от осем години. Казахте, че в никакъв случай няма да купите F-35, което беше част от забавянето там, а личният ви шеф на щаба на защитата споделя, че в случай че на следващия ден би трябвало да има война, Канада ще има огромни проблеми. Не е ли това за вас след осем години на власт?

Министър-председателят Джъстин Трюдо: Но всички са в огромна неволя, тъй като изпращаме – всички ние като съдружници, като съдружници в НАТО – изпращаме големи количества муниции в Украйна тъкмо в този момент, тъй като Украйна е на предната линия на отбрана освен на личната си територия, само че и на т

Източник: globalnews.ca

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР