Западните централни банки повишават лихвените проценти в опит да спрат

...
Западните централни банки повишават лихвените проценти в опит да спрат
Коментари Харесай

Западът е на прага на най-лошата криза от 1949 година

Западните централни банки покачват лихвените проценти в опит да спрат високата инфлация, причинявайки колапс на държавните облигации. „ Пазарите на държавни облигации по света са на ръба на най-лошото си показване от 1949 година, когато Европа беше в руини, възстановявайки се от Втората международна война “, споделят специалисти от Bank of America, представени от аг. Bloomberg

Системата на Федералния запас на Съединени американски щати (FRS) и други западни централни банки стопираха да поддържат референтния си лихвен % покрай нула, с цел да поддържат стопанската система, както направиха по време на пандемията. Именно този поврат имаше огромно влияние, напомня организацията.

Обявеното предходната седмица решение на американския регулатор за повишение на главния лихвен % е последният сериозен удар върху международната стопанска система. На 21 септември ФЕД, след резултатите от съвещанието през септември, увеличи главния лихвен % със 75 базисни пункта - до равнище от 3-3,25% годишно. От месец май тази година регулаторът увеличи лихвите три пъти в опит да ограничи растящата инфлация.

Съединени американски щати и европейските страни са изправени пред рекордна инфлация от десетилетия. Налагането на наказания против Москва и политиката на отвод от съветския газ доведоха до повишаване на горивото. В резултат на това промишлеността на Запад значително загуби своите конкурентни преимущества, което засегна други браншове на стопанската система.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР