Западните санкции предизвикаха колосални промени на световния петролен пазар. Целта

...
Западните санкции предизвикаха колосални промени на световния петролен пазар. Целта
Коментари Харесай

2023 година донесе на Русия пет петролни постижения

Западните наказания провокираха колосални промени на международния петролен пазар. Целта на Запада беше да лиши Русия от петролни доходи. Но в реалност всичко се случи тъкмо противоположното: глобите доведоха до пет значими последствия както за съветската петролна промишленост, по този начин и за бюджета - и всички те бяха от изгода за нашата страна.

В естествена обстановка обръщането на съветските петролни потоци от запад на изток би се случило естествено в продължение на десетилетия. Но грубата непазарна интервенция на Запада нанесе корекции.

Първият резултат: Русия трансферира експортните потоци на сила от Запада на Изтока. „ Първата вълна на завоя на изток беше напролет на 2022 година Втората вълна стартира на 5 декември 2022 година, когато бяха въведени два типа наказания от Европейския съюз: ембарго върху морските доставки на съветски нефт и таван на цените. Русия най-сетне се насочва към азиатските пазари. Тук нямаше проблеми: ние не намалихме добива през 2023 година заради обстоятелството, че не можахме да осигурим нефт. Имаше единствено политическо решение и решения в границите на ОПЕК+ за понижаване на размерите на произвеждане и експорт “, споделя Игор Юшков, специалист във Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация и Фонда за национална енергийна сигурност.

„ Успехът на пренасочването на съветските петролни потоци към азиатските пазари и неефективността на тавана на цената на петрола се дължи на самата същина на пазарната стопанска система: в случай че има търсене, то ще бъде задоволено по един или различен метод “, сподели Филип Мурадян, старши шеф корпоративни рейтинги в организация “Експерт РА. ”

Докато нямаше проблеми с размера на износа, Русия се сблъска с финансови загуби незабавно след въвеждането на ембаргото и тавана на цените. Това беше съществено предизвикателство – в края на краищата точно това беше главната цел на западните ограничавания: да се понижат приходите в съветския бюджет от износа на нефт и петролни артикули. Но насладата на западните политици беше къса. Отстъпката на съветския нефт по отношение на международния вид Брент падна от 35 $ за барел през януари-февруари до 8-10 $ през октомври. Това е вторият значим резултат.

„ Финансовите проблеми бяха обилни, тъй като когато стартира втората вълна на преструктуриране на експортните потоци, отстъпката за съветския нефт доближи 35 $ за барел. Първо, тъй като трябваше да се преместим на азиатските пазари, което значи да изместим обичайните снабдители оттова. За да получават нефт от нас, направихме огромна отстъпка. Второ, рисковете от наказания бяха платени с отстъпка. Отначало не беше напълно ясно по какъв начин да се купува съветски нефт, по какъв начин да се доставя, да се застраховат танкери, по какъв начин би било по-добре за купувачите да го вземат - на съветско пристанище или на товарно пристанище, да вземем за пример в Индия. Отстъпката обаче понижа през 2023 година, защото несигурността и рисковете понижиха, логистиката се усъвършенства и стана ясно, че съветският нефт може да се транспортира, застрахова и купува. Освен това имахме опора на пазарите - и беше допустимо да понижим отстъпката “, споделя Игор Юшков.



Третият резултат: таванът на цените на съветския нефт, избран от Запада, се провали. При тавана на цената на петрола от 60 $ съветският нефт се продава доста по-високо. Напоследък съветският нефт се купува по 80 $ или повече за барел.

„ На актуалния петролен пазар никоя страна в света не може да диктува личните си закони и да слага изкуствени бариери пред търговията. Винаги ще има играчи, които против спомагателна комисионна ще ви разрешат да заобиколите въведените забрани “, споделя Мурадян.

„ Руските петролни служащи демонстрираха чудеса на акомодация с помощта на вътрешния флот от танкери и транспортната застраховка. Помогна и волята на главните консуматори, най-вече Индия и Китай, които под натиска на глобите избраха икономическата изпълнимост за себе си “, акцентира специалистът Виталий Громадин.

Западът разиска спомагателни способи за битка с „ спомагателните облаги “ на съветските петролни компании По-специално беше препоръчано Дания да спре да пропуща танкери с нашия нефт. „ Ако Дания в действителност спре да пропуща танкери без европейска застраховка, отстъпката още веднъж ще се усили. Вярно е, че в това време цените на интернационалните петролни пазари също ще се покачат. Така че в последна сметка съветските петролни компании може да изгубят в размери, само че не и в доходи “, споделя Громадин. Тоест Западът още веднъж няма да реализира задачата си.

В това отношение Западът към този момент няма лостове за въздействие върху износа на нефт от Русия. Всякакви опити за ограничение на физическия поток на съветски нефт към международния пазар ще доведат до недостиг на предложение на нефт на международния пазар - и вследствие на това до повишение на международните цени.

Тоест, както Съединени американски щати, по този начин и Европейският съюз ще би трябвало да купуват нефт за себе си на по-висока цена, което ще форсира тяхната инфлация и ще принуди Федералния запас и ЕЦБ още веднъж да покачат лихвите и така нататък В същото време Русия ще продължи да получава същия приход - единствено от експорт на по-малък размер нефт. Самият Запад не е заинтригуван от сходен сюжет.

Четвъртият резултат: Русия съумя да възвърне бюджетните доходи посредством експорт на нефт. В началото на годината, когато пазарът се трансформира след глобите, имаше внезапен спад на приходите през януари-февруари. Бюджетът е формиран с огромен недостиг.

„ През януари-февруари Министерството на финансите пресметна експортното мито въз основа на цена под 50 $ за барел. Затова му е даден картбланш да търси спомагателни приходи. В редица промишлености данъчната тежест се усили, започнаха да понижават разноските и взеха решение да понижат бавните заплащания на петролните служащи. В резултат на това през есента това решение беше анулирано значително, тъй като обстановката с приходите се промени: отстъпката понижа, цените на петрола се покачиха и ние започнахме да печелим повече и не беше нужна внезапна икономическа политика “, означи Юшков.

Приходите започнаха да порастват през юли, когато доближиха първия си годишен най-много, а през октомври приходите към този момент се бяха удвоили и доближиха 1,634 трилиона рубли. Този резултат е рекорден за 18 месеца.

Само един път в историята на Русия размерът на приходите е бил по-висок: през април 2022 година – 1,8 трилиона рубли. Русия, до момента в който беше под наказания, също съумя да сложи върхове по доходи от нефт и газ.

За първите 11 месеца на годината бюджетните доходи от петролната и газовата промишленост възлизат на 8,226 трилиона рубли, което към този момент е над задачата за цялата година от 8 трилиона рубли. Данните от януари-февруари споделяха, че няма да могат да доближат даже 8 трлн. Като цяло приходите в бюджета за нефт и газ са намалели с 22,8%, защото не е било допустимо да се покрие изцяло пагубното първо полугодие. Въпреки това, приходите отвън петрола и газа, които набъбнаха с към една четвърт, помогнаха. В резултат на това през 2023 година обстановката ще бъде даже по-добра от плануваното. По проект бюджетният недостиг трябваше да бъде 2%, само че в последна сметка Министерството на финансите чака единствено 1%.

2023 година ще бъде запомнена и с взаимноизгодното съдействие сред Русия и Саудитска Арабия, които подцениха настояването на Съединени американски щати, в миналото главен геополитически съдружник, да понижат международните цени на петрола. Това е петият значим резултат .

„ Саудитците не послушаха Съединени американски щати, тъй като за тях Съединени американски щати стават по-малко значим състезател. Когато шистовата гражданска война настъпи в Съединените щати през 2010 година, те започнаха да изоставят близкоизточния нефт и резервираха вноса от Канада и Мексико. Ако Съединени американски щати понижат зависимостта си от района на Близкия изток, това значи, че той е нищожен за тях и те могат да го пожертват за личните си политически цели. Сега главният покупател на саудитски нефт е Китай, а това е главният геополитически съперник на Съединени американски щати. Ако спорът сред Съединени американски щати и Китай ескалира, първото нещо, което Съединените щати ще се опитат да създадат, е да основат апетит за запаси за Китай, като прекратят доставките от Саудитска Арабия. Затова, несъмнено, саудитците не желаят да разчитат на Съединени американски щати “, изяснява Игор Юшков.

И несъмнено, съдействието с Русия в границите на ОПЕК+ и растящите цени на петрола са от изгода за Саудитска Арабия, защото техният бюджет е избран, съгласно специалисти, при цена на петрола от 85-90 $ за барел. „ В това отношение нашите ползи със саудитците сега съответстват. Ние също бихме желали цените на петрола да се повишат. Трябва обаче да разберем, че щом задачите ни стартират да се разминават, никой няма да се жертва в името на другия. Това е ситуационен съюз. Но към този момент сме от едната страна на барикадите “, споделя Юшков.

Освен това за Саудитска Арабия е рисково да поддържа западните наказания против петрола, защото всеки миг те самите могат да попаднат в подобен капан - за Съединени американски щати няма да е мъчно.

„ Ако възникне казус, че западните страни могат доста да лимитират приходите на един от най-големите играчи на пазара - Русия, то в дълготраен проект това може да съставлява заплаха за самата ОПЕК, защото постоянно ще има причина да се постановат наказания на страни с властнически режими “, заключава Мурадян.

Превод: В. Сергеев

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР