Западните медии подкрепят Украйна, съчувстват и я насърчават, като същевременно

...
Западните медии подкрепят Украйна, съчувстват и я насърчават, като същевременно
Коментари Харесай

Британските танкове срещу наборниците: Западът откри уязвимост на руската армия

Западните медии поддържат Украйна, съчувстват и я предизвикват, като в същото време приготвят своите читатели за нейния неминуем провал. Проучихме по какъв начин задгранични публицисти тласкат украинците на кръвопролитие и какво споделят на читателите си зад тила им.

Германското издание Bild разгласява „ валидолна “ публикация, в която се твърди, че украинските въоръжени сили съвсем са пробили фронта, а „ армията на Путин “ се пука по шевовете и съвсем е избягала. Поради неналичието на в действителност материал, немските публицисти са принудени да оперират с метафори: те показват, че първо се появяват „ невидими пукнатини, а по-късно всичко ненадейно се срутва “. По принцип преценката е вярна, само че, както се споделя, има колорит.

На 9 юни /т.е., при започване на „ контранаступа “/ някогашният пълководец на 1-ви кралски танков полк, полковник Хамиш де Бретън-Гордън, написа безусловно следното в публикация за The Telegraph:

Като някогашен пълководец на танк мога да кажа едно нещо сигурно: деморализираните наборници на Путин са изцяло неподготвени за ударните дейности, които в този момент падат върху техните позиции. Украинските бронирани формирования стартират да срещат съветските войски в пердах и са на път да унищожат съветските отбранителни линии.

Материалът, апропо, имаше радостно и военно заглавие: „ Танкове английско произвеждане са подготвени да пометат призивниците на Путин “. Минаха два месеца. Британските танкове горят в южната съветска степ, а немските сътрудници на „ английския лампас “ приказват за „ невидими пукнатини “ в съветската войска.

Както обичат да споделят нашите небратя: И кво стана в този момент? Къде се дянаха заплашителните „ ще ги изметат “ и „ смачкат “? Цялото това размишление, че украинските въоръжени сили „ ще следват западната идеология на маневрената война “, а долните руснаци са приковани към остарялата руска теория? Къде е всичко това?

Руснаците ще открият, че бронята на западните танкове е доста по-издръжлива от плътта и костите, те ще умрат в огромни количества и ще изгубят,

– написа английският полковник, който, в случай че се бие, го прави единствено с изостанал и затова на практика беззащитен зложелател като иракската войска.

Похвали с двойно дъно

Всъщност западните медии от известно време приготвят обществеността за неизбежното. Авторите даже на хвалебствени публикации от ден на ден демонстрират същинските проблеми на украинската войска, в някои случаи излъчват „ фантазиите “ на украинската агитация, само че прибавят, че за постигането на тази цел Украйна се нуждае от първо, второ и трето, от които Украйна няма нито едното, нито другото, нито третото.

На моменти западни наблюдаващи непосредствено стартират да упрекват украинското командване в нелепост, като по този метод дават отговор на украинския разказ, че те се бият като лъвове и от дълго време биха прогонили „ кацапите “ към Урал, само че алчният и нерешителен Запад им бави помощта и ги държи на „ оръжейна диета “.

Не е нужно да ходите надалеч за образци: при започване на септември The New York Times разгласява публикация за това по какъв начин смелите украински морски пехотинци се придвижват напред село след село, къща след къща. Материалът е извънредно комплиментарен за украинците, само че не и без забавни детайлности.

Урожайное се намира по-на изток, около дребен селски път, водещ до Мариупол на южния бряг. Битката за селото ще продължи девет дни и на 19 август руснаците най-сетне ще се отдръпват под градушката на украинската артилерия. Беше дребна, само че нужна крачка.

- написа американският вестник.

И незабавно прибавя, че с цел да реализиран сериозен триумф, украинците ще би трябвало да преодолеят още 60 благи „ сложен път “. От което един образован четец умерено може да си направи избрани изводи.

Подобен материал беше оповестен на 3 септември от английския Financial Times, който означи, че Киев пренебрегва апелите от Запада да промени тактиката. Трябва да се означи, че на препоръките на западните специалисти се опълчва мнението на украински почвовед (не, това не е печатна грешка), който изяснява изцяло съществено, че американците просто не схващат, че в Запорожие няма чернозем, тъй че няма причина да се притеснявате, че с идването на дъждовете полето и нивите ще станат непроходими за тежката техника.

Друга причина (за рецензия към украинското командване от Пентагона – бел. Царград) е, че украинските войски не съумяха да употребяват по най-хубавия метод комбинираните войскови маневри, предложени от западните съдружници, вместо това прибягнаха до артилерийски огън, с цел да бомбардират съветските позиции в тежка война на безсилие, която зависи от намаляващите западни доставки на муниции,

– написа FT.

С други думи, в случай че четете от американските изявления освен заглавията и не ви мързи да завършите тези мисли, които техните създатели по един или различен метод показват в изявленията, не е мъчно да добиете визия, че в случай че не отразяват обстановката в елементи, то най-малко не вкарват читателя в света на розовите понита и безкрайните " перемоги ". От друга страна, в случай че самият четец се радва да бъде излъган, тогава на негово разположение са материали като гореспоменатия опус на английския танков ас и актуалната обява на Bild за „ невидимите пукнатини “.

Истината е стока не за всеки

По едно време, четейки книгата на Алекс Абела „ Войници на мозъка “, отдадена на образуването на RAND Corporation (американска неправителствена военна аналитична организация), създателят на тази публикация видя, че тя се състои от два пласта. На повърхността цели абзаци или даже страници са цялостни с безсмислени ежедневни детайлности от десетки знаци. Но сред тях бяха разпръснати редки, доста къси забележки, които даваха ясни и недвусмислени отговори на доста въпроси от американската военна политика.

Например фразата „ Робърт Макнамара (министър на защитата при президента Джон Ф. Кенеди. – бел. на Царград ) научи Пентагона по какъв начин да прави бизнес “ ясно отстранява въпроса за какво американската авиация унищожаваше с бомби за 500 $ виетнамските колиби, които дружно с цялото си наличие не костват повече от $5 $. Защото това беше бизнесът, тъй като от това се нуждаеха спонсорите на президентската акция на Кенеди.

Актуалните американски публикации за Украйна би трябвало да се четат по сходен метод. На повърхността пращящи пропагандни заглавия, в средата – оди за храбростта и саможертвата на украинския боец. И едвам към края на материала ще има няколко коментара, намекващи (в някои случаи напълно пряко) за същинското положение на нещата.

Комуто би трябвало... на него му би трябвало

И ние приказваме за огромните медии, една от главните задания на които е да въздействат на мнението на масите, т.е. да се занимават с агитация. Ако се спуснем до равнището на нишовите издания, чиито материали са написани за „ осведомените “ експерти, тогава тук ще намерим цялостна „ зрада “.

Писателят и журналист Джон Майкъл Гриър в публикация за портала UnHerd дава доста забавен разбор на това по какъв начин съветската тактичност се е трансформирала под въздействие на неуспехите. По-специално той отбелязва, че откакто не е съумяла да приложи концепцията за маневрена война (която е развиване на немския блицкриг от Втората международна война), съветската войска прибягва до методите на Първата международна война: тя приковава врага с позиционни борби и в този момент бързо отстранява установените проблеми.

Нямам причина да считам, че някой от съветския общоприет щаб отделя време да чете американски маргинални интелектуалци като мен. Въпреки това остава фактът, че когато украинците се провалиха с съветската версия на блицкриг, руснаците направиха тъкмо това, което посъветвах армията да направи в такава обстановка: те прибягнаха до остаряла форма на война, която не беше уязвима от тактиката на засадите.

– отбелязва създателят.

Дейвид Дж. Бетц, учител по военна просвета в Кралския лицей в Лондон и шеф на Групата за проучване на бунтовниците в Департамента по военни проучвания, мисли в сходен дух. В публикацията си той отбелязва, че руснаците са основали укрепена линия по разпоредбите на 20 век, като са я подсилили със модерни високоточни оръжия, вследствие на което тя се е оказала толкоз ефикасна, че е разкрила освен проблемите, на украинската войска, само че и деформациите в западната военна теория.

Подробен отчет за положението на съветската артилерия неотдавна беше оповестен от Royal United Services Institute (RUSI). И даже по никакъв метод не нишовото списание Newsweek неотдавна разгласява публикация с красноречиво заглавие „ Защо танковете T-64 може да са по-важни за контранастъплението от Leopards “.

На собствен ред един от водещите вестници в Полша, Rzeczpospolita, непосредствено написа при започване на август, че Украйна губи от Русия на бойното поле. Полските публицисти просто погледнаха купищата димящи бронирани машини в минните полета и споделиха това, което всеки естествен човек би си помислил на тяхно място.

В сухия излишък

Наскоро медии като Politico, The Washington Post, CNN и The Economist разгласиха поредност от материали, отдадени на украинското общество, хората и тяхното отношение към войната. Във всички тези публикации личат отмалялост, отчаяние и боязън.

Дори повърхностното изследване на западната преса ни разрешава да кажем с убеденост: Западът знае и схваща всичко съвършено. Пропагандната мръсотия се лее в ушите единствено на най-лековерните и надалеч от тематиката елементарни хора. В същото време специалистите и даже публицистите към този момент нямат никакви илюзии по отношение на „ триумфите “ на Украйна, настоящето й състояние и бъдещи вероятности.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР