Западните икономически санкции срещу Русия заемат важно място в дискурса

...
Западните икономически санкции срещу Русия заемат важно място в дискурса
Коментари Харесай

Икономическите санкции и прокремълската дезинформация и пропаганда

Западните стопански наказания против Русия заемат значимо място в дискурса на съветската агитация. 20 % от всички известия, които следените канали издават за руско-украинската война, съдържат отпратка към глобите или известия за тях.

Подкрепяните от Кремъл политици калибрират посланията против глобите по отношение на своята публика. Тези, които предизвикват антизападните и проруските настроения, употребяват описа, с цел да подчертаят силата и мощта на Русия. Според техните причини е по-разумно да се застане на страната на по-силната страна или най-малко да не се влиза в спор с нея; те се застъпват за " прагматично мислене " вместо за " политически решения ".

Алтернативно, тези, които се застъпват за " ефикасен отговор " на съветската експанзия, дискредитират глобите като нещо, което не води до стремежи резултат и затова би трябвало да бъде преразгледано.

Това са някои от главните заключения, съдържащи се в промеждутъчен отчет от медийния мониторинг на прокремълските канали по отношение на войната на Русия в Украйна, извършен в единадесет страни от Централна и Източна Европа в интервала 13 юни – 31 юли 2022 година. Данните са събрани и оценени от редица неправителствени организации, мозъчни тръстове и откриватели и са съпоставени от Партньорството за отворена информация (OIP) , с цел да се насърчи обменът на познания в мрежата на OIP и в по-широкия район.

Обхванатите от мониторинга страни са България, Чехия, Естония, Грузия, Унгария, Латвия, Литва, Северна Македония, Полша, Словакия, Украйна.

Специфични моменти за обособените страни

Сред следените страни - членки на Европейски Съюз, посланията против глобите се следят в най-големи количества в Словакия и Унгария, както и в рускоезичния сегмент на Прибалтика. В тези страни тематиката за глобите се съдържа в 26% до 31% от всички публикации за Украйна.

В Унгария министър председателят Виктор Орбан постоянно прави изказвания против глобите, които се възприемат и излъчват от проруски политици в целия район. Политиците от опозицията в Словакия (някои от тях са заели другарски настроени към Русия позиции) употребяват глобите, с цел да подлагат на критика актуалното държавно управление в подтекста на идните избори; тематиката обслужва и евроскептичната им стратегия.

В Прибалтика пропагандистите се базират на повишението на жилищните цени за популацията (газ, отопление) и настояват, че комерсиалните и транспортните връзки с Русия са от решаващо значение за локалната стопанска система.

В Полша съветската агитация се концентрира върху изопачени исторически разкази, които прокремълски и антиукраински гласове употребяват, с цел да дискредитират украинската страна и жители. Темата за глобите обаче не е във фокуса на вниманието. През юни се следят послания, поставящи под въпрос глобите, само че те не са многочислени и не наподобяват привлекателни за аудиторията. Редки послания против глобите са следени и в Чехия.

В България и Северна Македония прокремълските гласове внасят особена антизападна вероятност в разискването на руско-украинската война. Местните сътрудници на съветско въздействие постоянно цитират и се базират на съветски или западни политици и специалисти, с цел да дискредитират глобите. В България глобите се загатват най-вече, с цел да се твърди, че страната е избрала " неверната страна ", като се е съгласила да бъде една от марионетките на Запада.

В естонския, латвийския и литовския езиков сегмент тематиката не е необятно публикувана, защото не надвишава 8% от всички известия. Латвийската и естонската публика е ориентирана към извънредно десни стратегии, фокусирани върху сигурността (дори антируски), и стратегии за битка с бежанците, които не корелират с дискурса против глобите. В Литва глобите се разискват най-вече в подтекста на разногласието за преноса през Калининград. Въпреки че въпросът беше решен по дипломатически път, хипотетичната заплаха от по този начин наречената " антируска " политика продължава да бъде необятно обсъждана, като икономическите наказания се показват като директен източник на закани за литовската сигурност.

С неотдавнашния антизападен завой на грузинската външна политика, както прокремълските, по този начин и проправителствените пратеници са заинтригувани от дискредитирането на западните страни и институции. Те се повтарят един различен в изказванията си, че Западът цели да въвлече Грузия във войната (за да открие " втори фронт " против Русия) и упрекват прозападните опозиционни партии, че подкрепят заговора. Посланията против глобите са чести, само че те имат за цел най-много да допринесат за по-широката картина на " неизбежната победа " на Русия и на " късогледия ", " контрапродуктивен метод " на Запада към руско-украинската война.

В Украйна дезинформацията за глобите има за цел да подкопае морала на жителите и доверието в западните сътрудници. Историята е, че Западът е слаб и разлъчен, бързо изчерпва парите си и търси способи да се върне към " нормалното " с Русия. Проруските артисти настояват, че западната поддръжка ще завърши доста скоро, оставяйки Украйна лице в лице с икономическия ѝ колапс. Русия е представяна като прекомерно мощен съперник и невредима от глобите, което допуска, че капитулацията на Украйна е неизбежна.

Освен това постоянно се популяризират имитации, с цел да се посее паника измежду популацията: сякаш западните кредитори имат намерение да употребяват високолихвени заеми, които ще поробят Украйна или ще им дават надзор над украинската земя и други запаси.

Ключови разкази

Европейски Съюз се простреля в крайници

Ефектът на глобите върху стопанската система на Европейски Съюз се показва като пагубен. Прокситата манипулират числа и стопански статистики, с цел да преувеличат отрицателните последствия от глобите за Запада. Те настояват, че предприятията в целия Европейски Съюз " банкрутират " и упорстват държавните управления им да анулират глобите, защото жителите отхвърлят да търпят повече нарасналите цени и икономическата неустойчивост. Натискът изпод нагоре се показва като голям и се твърди, че анулацията на глобите е неизбежна. Ораторите подлагат на критика политиката на наказания за това, че подценява обстоятелството, че стопанската система на Европейски Съюз е прекомерно подвластна от съветските доставки. В позициите си те манипулативно подценяват и толерират минусите на сигурността, произлизащи от тази взаимозависимост.

Фразата " Европейски Съюз се простреля в главата " е употребена за първи път от Дмитрий Медведев на 12 юли 2022 година Седмица по-късно тя получи своето ехтене от Виктор Орбан: " Европейски Съюз се простреля в гърдите ". Изявленията провокираха вълна от изявления със заглавия " Европейски Съюз се простреля в... ", които продължиха да се популяризират в продължение на седмици.

Санкциите са част от войната на Съединени американски щати против Русия; Европейски Съюз се подчинява

Този разказ поддържа мита, че Съединени американски щати водят война против Русия, и е в основата на по-широките разкази за превъзходството на Съединени американски щати в Европа и за неналичието на единение на Запада.

Според конспирацията стратегическата цел на Съединени американски щати е да отслабят Русия, частично посредством използване на наказания върху нейната стопанска система. Европейски Съюз е показан като американска марионетка. Съединени американски щати не се интересуват от цената, която ще платят европейските жители, заради което глобите са показани като аспект на американско-руската икономическа война за сметка на европейците. Разказът стига до такава степен, че твърди, че в Европа има сили, които се пробват да се опълчват на американската тирания, само че държавните места към момента се заемат от по-слаби и послушни персони.

Санкциите предизвикат спорове

Санкциите са вградени в разказа, че " Западът е предизвикал Русия да нападне Украйна ". Според този разказ Западът не е оставил на Русия различен избор, с изключение на да отбрани законните си ползи по боен път.

Бъдещето на Европейски Съюз ще бъде мраз и апетит

Прокремълските гласове постоянно показват най-очевидните отрицателни резултати от глобите, а точно инфлацията на еврото, рестриктивните мерки в доставките на сила и храни, както и високите цени на храните и бензина. Икономическите разтърсвания се показват като тежки ограничения, изключително при бързо настъпващия зимен сезон. Пропагандистите предвиждат криза, възходяща инфлация и пагубна енергийна рецесия. Всички опити за диверсификация на енергийните и питателните доставки се дефинират като безсмислени. Прогнозите са, че до края на есенния сезон Европа ще " изпълзи назад " към Русия.

Санкциите не вредят на Русия и даже я вършат по-силна

Обменните курсове на рублата се показват като доказателство, че съветската стопанска система е в напредък. Според този роман Русия елементарно ще откри различни пазари за своите артикули, да вземем за пример Китай или Индия. Получаването на заплащания в различни валути ще направи стопанската система ѝ по-разнообразна и устойчива.

Икономиката на Съединени американски щати също страда; Съединени американски щати търсят способи да възстановят бизнеса си с Русия

Според този роман Съединени американски щати водят двоен живот: от една страна, те се яйцеклетки на Европа, с цел да продължат със глобите. От друга страна, Съединени американски щати са задоволително прагматични, с цел да поддържат търговията с Русия. Фалшиви истории, " разкриващи " американски секрети договаряния и търговски съглашения с Москва, циркулират из следените медийни пейзажи. Тъй като американската стопанска система е подкопана от личните ѝ наказания, тя желае да възвърне естествените стопански връзки с Русия заради възходящия залог на конкуренцията с Китай.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР