Западни медии нарекоха Звяра от Изток“ антициклона, който възникна в

...
Западни медии нарекоха Звяра от Изток“ антициклона, който възникна в
Коментари Харесай

Звярът от Изтока или как се дават имената на циклони, урагани

Западни медии нарекоха " Звяра от Изток “ антициклона, който породи в Русия и връхлетя Европа, носейки мраз тази седмица.

Различни метеорологични служби кръщават циклоните или ураганите според от мястото им на пораждане и мястото, на което основават проблеми.

Българският Национален институт по метеорология и хидрология е кръстил един циклон „ Албена “. Имената на циклоните се дават по азбучен ред, редувайки мъжки и женски имена. Към този миг българските метеоролози са стигнали до буквата „ Г “, тъй като циклонът, който мина през България и донесе значителни снеговалежи тази седмица, се е казвал, въпреки и импровизирано, „ Вяра “.

Антициклонът, сковал от мраз Европа, е зародил в северните региони на Урал в Русия.

Студената вълна английските медии нарекоха " Звярът от Изтока ", в Холандия я кръстиха " Сибирската мечка ", в Швеция - " Снежното оръдие ", а във Франция – " Москва-Париж ". Сибирският мраз в Европа през последните дни взе над 50 жертви, а изобилните снеговалежи сковаха летищата и пътното придвижване.

В България през първата половина от седмицата снеговалежи сътвориха проблеми по пътищата и затвориха учебни заведения за " дървена " почивка, а в четвъртък, първия ден на март минималните температури паднаха доста под нулата: минус 25 градуса в Севлиево, минус 22 - в Стара Загора, а минус 21 - в Кнежа, в София - минус 18.

По принцип имена на естествени феномени като циклоните и ураганите дават метеорологични служби съгласно мястото на пораждане, изясни метеорологът в Национален институт по метеорология и хидрология п Христо Христов.

" Примерно тези, които потеглят от Атлантическия океан и основават проблеми в Западна Европа, локалните служби им дават име. На тези, които пораждат в Средиземноморието и минават първо през Италия и основават проблеми - италианската работа. Някой път имена дава гръцката работа. Ние също сме давали имена на някои, които са доста значими и преди този момент не са имали име ", сподели той.

У нас кръщаването на циклоните не е публично, тъй като не е минало през гласоподаване на научния съвет. Световната метеорологична организация и британската работа най-често дават имена на преминаващите циклони или урагани, изясни метеорологът от Национален институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките Анастасия Стойчева. Циклонът, който в понеделник тези седмица ни донесе снеговалежи, носел импровизирано името " Вяра ". Преди това имало един, който се наричал " Борис ".

" Но защото това към момента не беше и към момента не е минало през теоретичен съвет, остана единствено за наша вътрешна информация. Пък " Албена " към този момент го бяхме оповестили ", сподели Стойчева.

Тя означи, че за метеоролозите температурите от първия ден на март не са рискови. " Много е значимо да се подчертава върху това кое е екстремум. Екстремумите в метеорологично отношение са месечни, т.е. за избран месец, когато се надмине най-ниската температура, която до момента е регистрирана, тогава се афишират като рискови стойности. Такива ден по ден в самия ден в съответна станция - това не е рисково време ", сподели Стойчева.

Климатолозите обясниха, че в случай че постоянно дават имена на циклони, то несъмнено ползата към метеорологията ще се усили. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР