Западната военна мисъл все още не е предложила нищо принципно

...
Западната военна мисъл все още не е предложила нищо принципно
Коментари Харесай

Съвременните войни ярко осветиха кризата в западното танкостроене

Западната военна мисъл към момента не е предложила нищо кардинално ново във връзка с отбраната на танковете от атакуващи дронове

„ написа пенсионираният генерал-майор Джон Ферари, старши помощник в American Enterprise Institute и някогашен шеф по програмния разбор и оценка на Министерството на защитата на Съединени американски щати, в неговата публикация в портала Defense One.





споделя Ферари.

В тази оценка той явно е неоткровен, защото „ светкавичната победа “ в Ирак беше обезпечена, наред с други неща, от баналното подкупване на генералите на Саддам. Но като цяло Ферари е прав: в продължение на 30 години Пентагонът вярваше, че е належащо да се строят суперсамолетоносачи от вида Джералд Форд, суперразрушители от вида Замволт, суперскъпи изтребители и супер комплицирани танкове.

Всички тези чудотворни оръжия разрешиха да се обезпечи лесна победа над партизаните в чехли или даже над армията на всяка страна от третия свят.

Като цяло тази публикация може да се смята за инсценирана, защото за първи път американският военачалник, отговарящ за концептуалните стратегии на американската войска, призна неуспеха на военните доктрини на Пентагона и твърди, че в актуалните войни всички тези скъпи военни произведения /джаджи/ ще бъдат на практика ненужен.

Боевете в Украйна подчертаха най-важната военна иновация на нашето време - внезапно повишената роля на безпилотните летателни апарати (дронове) и също толкоз внезапно понижената роля на танковете.

Сегашната действителност се оказа парадоксална: оказа се, че без танкове е невероятно да се решат проблемите на актуалното полесражение, само че актуалните западни танкове не са механически оборудвани за решаването на тези проблеми.

Ако главните насоки на развиване на безпилотните самолети, разузнаването и офанзивата са по принцип ясни, тогава каква ще бъде ролята на танковете във войните на бъдещето? И няма ли да изчезнат напълно, няма ли да ги сполети същата орис като средновековните „ танкове “ – тежко въоръжените рицари, станали беззащитни против артилерия и пехота?

По полетата на Украйна съветската войска сполучливо унищожава Леопарди и Ейбрамс и даже сякаш свръхзащитените Чалънджъри.

Нека забележим по какъв начин водещите военни сили дават отговор на тези въпроси.

Да стартираме с Challengers. Наскоро Англия показа, както писахме, нов обещаващ базов военен танк Challenger 3.

Той ще има по-модерна електроника, усъвършенствана система за ръководство на огъня и редица други дребни усъвършенствания. Британските учени най-сетне замениха нарезното оръдие, което не удряше нищо по време на придвижване, с гладкоцевно 120-милиметрово оръдие. С други думи, новият английски танк просто ще стои наедно със съществуващите модели модерни танкове. С нарезна пушка Challengers можеха да стрелят тъкмо единствено „ от място “, от засада.

Не е реалност, че новият Challenger въобще ще влезе в произвеждане. Факт е, че Challenger 3 е просто нов купол върху остарелия ръждясал корпус на Challenger 2. Във Англия се съмняват, че шаситата на по-старите танкове ще устоят на все по-тежките куполи.

„ споделя английският народен представител Марк Франсоа.

Между другото, Challenger 3 въобще не е английска разработка.

Challenger 3 е създаден като част от програмата CLEP (Challenger Mk 2 Life Extension Program - „ Програма за удължение на живота на Challenger 2 “), която английската войска започва през 2013 година В резултат на дейностите, осъществени в границите на CLEP, беше планувано удължаването на периода на употребата на Challenger 2 до 2040 г

В програмата CLEP на спортна основа със свои планове участваха две компании - Rheinmetall и английският клон на BAE Systems. Интересно е, че от януари 2019 година те имат общ притежател - Rheinmetall изкупи 55% от акциите на английския клон на BAE Systems, с цел да образува интернационалната компания Rheinmetall BAE Systems Land (RBSL).

Така новият английски танк е създаден от немски тръст, който се управлява от американския капиталов фонд BlackRock.

Немските инженери и американските пари са всичко, което би трябвало да знаете за английското танкостроене.

Ако Challenger 3 в миналото влезе в театъра на актуалните военни интервенции, той елементарно ще бъде погубен от всеки атакуващ дрон, защото германците не са измислили нищо ново във връзка с отбраната против атакуващи дронове.

Как се оправя мрачният немски талант със личните си танкови разработки?

На Международната конференция за бронирани транспортни средства, извършена на 23-25 януари 2024 година в Лондон, Бундесверът показа своята визия за бъдещата съществена наземна бойна система (MGCS), която се създава взаимно с Франция. Презентацията беше направена от полковник Армин Диркс, началник на оперативния отдел на взаимната планова група MGCS на Федералната работа за съоръжение, осведомителни технологии и техническа поддръжка на Бундесвера (BAAINBw).

Германците взеха поради уроците от войната в Украйна, където тежките западни танкове просто заседнаха в калта, а локалните мостове не устояха на тежестта им.

Новият немски танк ще има оптимално тегло не повече от 50 тона, което е осезаемо понижение спрямо Leopard 2A4 и M1 Abrams, които тежат над 70 тона.

MGCS ще бъде оборудван с хибриден мотор, т.е. дизелов генератор ще върти електрически мотори, които предават въртящия миг към задвижващите колела на танка. Екипажите ще бъдат настанени в бронирани капсули вътре в корпуса. Тоест кулата ще бъде необитаема.

Изчислено е, че спестяването на тегло при инсталиране на хибридна система за зареждане на танка може да докара до икономисване на тежестта на транспортното средство до четири тона. Благодарение на това беше реализирано понижаване на тежестта на MGCS.

Няма известия за нови джаджи за битка с дроновете, на които им е все едно кой танк да ударят - по-лек или по-тежък.

Перспективите за този танк обаче са на практика нулеви. Вестник Handelsblatt, базирайки се на лични източници в държавни и индустриални кръгове, неотдавна заяви, че планът за нов танк, разработван от Германия взаимно с Франция, е на ръба на неуспеха.

Факт е, че следеният от американците тръст Rheinmetall показа своята версия на танка на бъдещето под злокобното име KF51 Panther.

Според изпълнителния шеф на Rheinmetall Армин Папергер концептуално Panther е продължение на семейството танкове Leopard 2, т.е. в него няма фундаментални нововъведения.

Нито хибридна електроцентрала, нито необитаема кула, като съветската Армата. Новият танк на Rheinmetall тежи единствено 59 тона, т.е. е доста по-проходим от Leopard-ите от всички модификации, само че по-малко предпазен. За битка с атакуващите дронове танкът ще бъде оборудван със система за аерозолно разпространяване. Ала по какъв начин тази „ Пантера “ ще се отбрани от съветските „ Ланцети “ или при прохладно време, не е известно.

Историята се повтаря с неуспеха на взаимната френско-германска разработка на обещаващ изтребител от пето потомство. Съединените щати принудиха Германия да закупи огромен брой американски F-35, дейно погребвайки развиването на чисто европейския изтребител.

Изглежда европейските съдружници на Съединени американски щати ще останат без кардинално нов танк и ще се задоволят с аерозолния Panther, чието произвеждане може да бъде спряно когато и да е, с цел да принуди Европа да закупи най-новия американски Abrams.

Е, а какво да кажем за американските учени? С какво могат да се похвалят във връзка с напредналото танкостроене?

През септември американската войска изненада доста военни анализатори с решението си да се откаже от надстройката M1A2 Abrams и да стартира създаването на новия танк M1A3 Abrams (или AbramsX).

„ “, сподели бригаден военачалник Джефри Норман, шеф на кръстосания функционален екип за бойни машини от последващо потомство.

„ “, сподели генерал-майор Глен Дийн, изпълнителен шеф на програмата за наземни бойни системи.

Така американските генерали, явно впечатлени от спектакъла на изгарянето на Abrams в полетата на Украйна, обявиха, че имат намерение да покачат жизнеспособността на своите танкове посредством увеличение на отбраната на бронята, а не посредством възстановяване на системите за динамична и дейна отбрана.

Всъщност това отразява рецесията в американското произвеждане на танкове, което се признава даже в Пентагона.

Огромното тегло на Abrams основава голям характерен напън върху земята, достигащ 1,09 kg/cm. Тоест възможностите да закъсате по украинските кални пътища са извънредно огромни. Една от аргументите за голямата маса на американските танкове е раздалечената ризница на Дорчестър с висока резистентност на кумулативни муниции и OБПС (бронебоен оперен подкалибрен снаряд). Такава ризница ви разрешава да не пестите от размерите, защото правилото й на работа не изисква рационално наклоняване на листовете.

Разгледайте фотографиите на заличавания M1A1 Abrams. След пожара листовете за ризница на Дорчестър се отлепиха от купола. Тази ризница не се огъва, нейният надолнище на практика няма резултат върху устойчивостта на огън, което кара танка да бъде " кутиест ".

Въпреки това, съгласно задгранични специалисти, реактивните гранати PГ-7В от гранатомета РПГ-7, създаден през 1961 година, имат 55% възможност да ударят, както писахме, Abrams в страничните бортове на купола и в страничния борт на корпуса над ролките на веригата. С 70% възможност - в покрива на купола. Съвременните муниции са още по-летални.

Новият Abrams ще има необитаема купол, хибридна силова установка и същата димна система като на немската Panther, която се допуска, че ще може да отбрани танка от атакуващите дронове.

General Dynamic Land Systems (контролирана от същия BlackRock), която създава танка Abrams, показа това, което назова AbramsX на годишната конференция на Асоциацията на армията на Съединените щати през октомври 2022 година AbramsX е софтуерен демонстратор с понижено тегло и същия пробег като сегашния военен танк, само че с 50% по-малък разход на гориво.

Очевидно новият танк ще бъде оборудван със системи за дейна отбрана Trophy като краткотрайно решение за повишение на живучестта. Trophy се създава от израелската компания Rafael Advanced Defense Systems. Но защото системата не е интегрирана в структурата на танка, тя доста усилва тежестта му, жертвайки подвижността.

Първоначалната оперативна подготвеност се чака при започване на 2030 година, т.е. нещата са като в приказката, когато все нещо ще се случи: или на магарето, или на падишаха, или на Насрадин Ходжа.

Нито немските, нито американските планове за нови базови бойни танкове включват проекти за оборудването им с разследващи дронове, както означават съветски военни анализатори. Тоест западните танкове няма да могат навреме да научат за приближаването на противников ударни дронове, против които сега няма ефикасна отбрана.



написа съветският портал „ Военен преглед “.

Именно заради тази причина американците предложиха на украинските въоръжени сили да употребяват танковете единствено за пукотевица от закрити позиции в задоволителна раздалеченост от фронтовата линия.

Както демонстрира анализът на последните разработки в Съединени американски щати, Англия и Германия, западната военна мисъл към момента не е предложила нищо кардинално ново във връзка с отбраната на танковете от атакуващи дронове.

Руските „ Ланцети “ към момента остават господари на бойното поле в обозримо бъдеще.

няма открит терен, през който можете просто да преминете, без да се страхувате, че ще бъдете открити “.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Фонд Стратегической Культурый

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед11416Проф. Боян Дуранкев: Очакванията за огромна политическа смяна надали ще се сбъднатАлтернативен Поглед15205Проф. Боян Дуранкев: Желаят ли българите да влезнат в еврозоната или ще бъдат натикани в тази еврокошара!?Алтернативен Поглед11484Доц. Валери Жаблянов: Левицата в Европа и в България би трябвало да се разгласи против растящата милитаризацияАлтернативен Поглед10358Доц. Валери Жаблянов: Управляващи и съпротива не са в положение да предложат друга държавна политикаАлтернативен Поглед27368 " ЛЕВИЦАТА! " внесе документите си в ЦИК за присъединяване в изборитеАлтернативен Поглед130584Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАлтернативен Поглед90173Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагера Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР