Западът няма да остане безучастен към събитията в Средна Азия.

...
Западът няма да остане безучастен към събитията в Средна Азия.
Коментари Харесай

Полк. Гергинов: Украинското контранастъпление е моделирано от Пентагона

Западът няма да остане безразличен към събитията в Средна Азия. Едва ли инцидентно породи военно сблъскване сред Армения и Азербайджан тъкмо в навечерието на срещата на ШОС в Узбекистан, а също и престрелката на границата сред Таджикистан и Киргизстан, написа в собствен разбор о.з. полковник, доцент, доктор Гергин Гергинов за електронното издание " Гласове ".

В Съединени американски щати още доста пъти ще се прави моделиране на бойни дейности в разнообразни региони на планетата и сред разнообразни страни, за да не се допусне обикновено развиване на страните, които не желаят тяхното водачество.

На 28 август въоръжените сили на Украйна (ВСУ) стартират контрнастъпление против Херсон, което е несполучливо и приключва със съществени загуби в хора и бойна техника за нападащите. Причината – съветското командване навреме трансферира спомагателни сили, оголвайки харковския сектор, намиращ се в северната част на близо 1500-километровия фронт.

Няколко дни по-късно излиза наяве, че тогава за ВСУ херсонското направление е второстепенно, отвличащо. На процедура това е крах на съветското командване, навреме не разкрило замисъла на Генщаба на ВСУ и образуването на ударна формация в гористите масиви към Харков.

На 6 септември над 30-хилядна формация на ВСУ подхваща контранастъпление в региона на Балаклея-Изюм в Харковска област. Преди контранастъплението на херсонското направление персоналният състав на съветските елементи наброява към 12 000 души, понижен след подсилване на херсонското направление. Затова при започване на сражението Балаклея е защитавана единствено от полурота полицейски спецназ.

Контранастъплението на ВСУ се организира по нова триешалонна тактическа скица.

Първият ешалон се комплектува от свежи и подготвени по натовски стандарти елементи на ВСУ и от задгранични наемници, настоящи по правилото на „ летящите отряди ”. Те минават през фронтовата линия, завземат пътищата за доставяне и обхождат опорните пунктове, всявайки ужас в тила на отбраняващите се. Превземането на опорните пунктове е задача на втория ешалон, комплектуван от елементи, минали също подготовка с натовски инструктори и с поддръжка на бронетехника. Завзетата територия дефинитивно се прочиства от третия ешалон, формиран от елементи на териториалната защита, измежду които са и команди за пречистване на популацията. Впрочем от него е останала дребна част – множеството хора са евакуирани на изток.

За да не попаднат в обграждане, съветските елементи се изтеглят, като колоните се прикриват от срочно трансферираните по въздуха спомагателни подразделения – те обезпечават и сигурността на изтеглящите се от региона хора.

Това е вярно дейстие, тъй като няма никакъв смисъл персоналният състав да се жертва и по тази причина се трансферира за защита на източния бряг на река Оскол. ВСУ завзема Балаклея, Изюм и западната част на Купянск – градът е разграничен от реката, като източната част е под контрола на съветските елементи. С това приключва контранастъплението на харковското направление

Завършва с тактически триумф, тъй като се завзема територия без развиване на триумфа до стратегическо значение и без да се унищожат съветските елементи. При това завзетата територия не е комфортна за по-нататъшни настъпателни бойни дейности. Последното значи, че е допустимо още веднъж да се засилват дейностите на други посоки, в това число и на територията на Херсонска област.

Независимо от това триумфът на ВСУ има за Украйна значимо политическо значение. Освен насладата от постигнатото и нова мотивация за пропагандата, той основава нерешителност в жителите на завзетите от Русия територии. Появява се безпокойство, че ситуацията в тях може да се дестабилизира и може да докара до анулация на предстоящите референдуми за присъединение към Русия и, което е прекомерно значимо, засилва се позаглъхналата военна и финансова помощ от Запада.

Успехът е реализиран и с дейната интервенция на НАТО и главно на Съединени американски щати. Помощта на САЩ/НАТО е в няколко аспекта.

Преди всичко Съединени американски щати интензивно вземат участие в обмисляне на интервенциите и подготовка на контранастъплението. В основата на планирането, съгласно американски източници, са резултатите от взаимното с командването на ВСУ моделиране на бъдещите бойни дейности, употребявани и при контранастъплението на херсонското, и на харковското оперативно направление.

Пентагонът дава разследващи данни на Генерален щаб на ВСУ в действително време, в това число координати на командните пунктове, складовите бази и заетите региони от войските. Тази информация е извънредно значима за установяване на основния удар по място, време и установяване тактиката на войските.

Важен аспект от помощта на САЩ/НАТО е образованието на ВСУ, което се прави от разнообразни натовски страни. Вече няколко години по американската стратегия JMTG-U командният състав получава оперативно-тактическа щабна подготовка, а войските се образоват за водене на тактически сражения по стандартите на Пентагона. Използват се и подготвителните стратегии ORBITAL на Англия и на канадско-датската UNIFER. Тази активност се прави на украински полигони и на образователни центрове в Съединени американски щати, Германия, Полша, Франция и Англия, на които са готови над 10 000 украински бойци и офицери.

Ценна помощ на ВСУ оказват западните инструктори и наемници. От началото на тази година американски наемници упражняват бойци от нацбатальоните в секретна база в Сумска област и точно те е трябвало да бъдат ударната мощ в плануваното нахлуване при започване на пролетта т.г. в Донбас.

По същото време Централно разузнавателно управление на САЩ и МИ-6, дружно с Главното разследващо ръководство на ВСУ стартират да образуват и приготвят диверсионно-разузнавателни групи. Така квалифицираните елементи, дружно с наемниците, стават ударната мощ в сражението за Балаклея и Изюм. В хода им точно от тях се образува първият ешалон, в това число и с наемници от западни ЧВК, на първо място от Съединени американски щати /ЧВК „ Academi ”, някогашна „ Black Water ”/, от Полша и Англия.

Има информация, че Пентагонът и Генерален щаб на ВСУ приготвят образуване на втора крупна войскова част с доста присъединяване на наемници. В НАТО, убедили се в успеваемостта им, вършат настойчиви опити изпращаните наемници, попадайки в плен, да се третират като военнослужещи, което Русия не приема.

Натовски офицери са измежду войските и като инструктори, и като настоящи лица.

Например, полските управляват бойното потребление на американските 155 мм гаубици М777, а британските дават отговор за реактивните системи за залпов огън. Във всеки план на американските РСЗО „ Хаймарс ” има инструктор от сухопътните войски на Съединени американски щати, който съгласува плануваните за поразяване цели с Пентагона и следи дейностите на обслужващите РСЗО бойци.

Украинската Противовъздушна отбрана съвсем не включва своите РЛС, а ЗРК насочват зенитните ракети по координати, получавани от натовски самолети за далечно радиолокационно разузнаване Boeing E-3 Sentry, баражирщи във въздушното пространство на Полша и Румъния.

Още през цялото време на съветската специфична военна интервенция (СВО) въоръжените сили на Украйна употребяват към 3000 дребни (маса към 250 кг) свързочни галактически апарати Starlink за взаимозависимост сред поделенията, за ориентиране на артилерията и БЛА. За задачата ВСУ разполагат с към 12 000 терминала, посредством които даже обособен взвод има опция в действително време да получава информация за хода на бойните дейности. Те са заплатени от американската Агенция за интернационално развиване и от организации в Европа.

Към края на шестия месец въоръжените сили на Украйна към този момент са изразходвали руското въоръжение и муниции, освен това освен намиращото се в Украйна, само че и доставеното както от някогашните страни-членки на Варшавския контракт, по този начин и от други страни, от които то е можело да се закупи. Това постанова ВСУ да се комплектува със модерно натовско и главно с американско въоръжение, в това число и с новопроизведено от военно-промишления комплекс на Съединени американски щати. В този аспект огромна част от пакетите финансова помощ за Украйна се насочва към ВПК за произвеждане на нужните количества, т.е. обогатяват се личните производители на оръжие.

От своя страна Европейският съюз основава група за взаимни поръчки за произвеждане на въоръжение в обособени европейски страни както за ВСУ, по този начин и за попълване на своите арсенали, съвсем изпразнени след оказваната помощ на Украйна.

Не е инцидентно съвпадане, че началото на контранастъплението е в навечерието на петата поредна среща на ръководената от Съединени американски щати Контактна група по защитата на Украйна (Ukraine Defense Contact Group) - тя стартира на 8 септември в американската авиобаза Рамщайн в Германия с присъединяване на към 40 страни. Същевременно звената от Пентагона, занимаващи се с образуване на помощ за ВСУ, получават организационно развиване - основава се командване под управление на почитан военачалник. То ще получи и название, което ще разреши повишение статуса на работещите в него и ще разреши те да получават особено заплащане.

Под негов надзор ще бъде плануваната подготовка на нови механизирани, танкови и десантно-щурмови бригади за ВСУ с общ персонален състав не по-малко от 30 000 бойци и офицери, както и създаване на триешалонна система за Противовъздушна отбрана на страната и войските. Програмата за тази подготовка е подкрепена и от Канада, Холандия, Дания, Норвегия, Швеция, Финляндия и Нова Зеландия.

В Съединени американски щати, Германия и Англия към този момент се приготвят експерти за бойно потребление на плануваното за доставка натовско въоръжение и бойна техника. Има концепция и за вложения в украинския ВПК, които, съгласно украинския министър на защитата, ще се разискват на обособена сесия на НАТО.

Според някои наблюдаващи е имало негласна договореност въоръжените сили на Украйна да не подхващат офанзиви против съветските елементи, заели част от Харковска област, а да не нанасят удари по газовото находище, покрай Балаклея. Възможно е това да изяснява дребното съветски войски съсредоточени в региона. Ако фактически е имало такава договореност, то ситуацията радикално се трансформира след контранастъплението на ВСУ. Навярно заради това на 11 септември са нанесени удари по четири украински топлоелектрически централи, а след два дни и по още две, което прекъсва електрозахранването на редица области западно от Днепър. Същевременно Запорожката АЕЦ се превежда в студено положение и зареждането на украинската електромрежа се приключва.

Според Женевската спогодба от 1949 година електростанциите и други сходни обекти са законна военна цел, в случай че те оказват въздействие върху хода на бойните дейности. В модерни условия смисъла на Топлоелектрическа централа за навреме техническо и тилово обезпечаване на войските не е належащо да се потвърждава. Поради това разрушение на електромрежата на ДНР и ЛНР, осъществявано към този момент години наред от ВСУ, както и съветските удари по украинските Топлоелектрическа централа, са законни военни цели.

Важно е това, че с тези удари Русия демонстрира, че СВО по този начин, както се е провеждала до момента, относително щадящо за инфраструктурата на Украйна, прекомерно е евентуално това към този момент да не е по този начин. Като образец може да се уточни нанасения на 13 септември удар по Криворожската Топлоелектрическа централа, покрай родния град на украинския президент Кривой рог, и разрушение на част от язовирната стена на река Ингулец. Освен повредите по топлоелектроцентралата, равнището на реката доста се покачва и отнася направените от въоръжените сили на Украйна понтонни мостове, предопределени за прекачване на войски на херсонското направление.

Разрушаването на украинската електромрежа безпокои Европейски Съюз, защото украинският президент беше заречен на Брюксел евтина електрическа енергия.

Руските удари демонстрират, че тя може да стане неосъществима. Навярно заради това немският канцлер наруши четиримесечното си безмълвие и позвъни в Москва за изясняване и на този проблем. Ако украинското произвеждане на електрическа енергия мощно намалее, електрическата енергия фактически може да стане прекомерно сериозна грижа на Европейски Съюз - той или ще би трябвало, при всичките си енергийни грижи, да оказва помощ и на Украйна, или да я остави да се избавя сама.

Независимо от комплицираната конюнктура украинското управление има желание да разшири мащаба на военното опълчване с Русия. Това пролича в оповестената неотдавна публикация на главнокомандващия ВСУ военачалник Валери Залужний. В нея той обосновава стратегическите цели на страната, които би трябвало да бъдат реализирани през 2023 година Според него основна цел през идната година ще бъде борбата за Крим.

За задачата в недалечно бъдеще би трябвало да стартира обмисляне на серия настъпателни интервенции, чийто триумф ще докара до преодоляване на полуострова. Основното изискване за него е своевременна подготовка на доста повече персонален състав спрямо днешните към 700 хиляди сложени под оръжие жители. Този спомагателен състав би трябвало да е 10-20 общовойскови бригади, готови на натовските полигони и снабдени със модерно натовско въоръжение.

Статията на военачалник Залужний е в сходство с проекта на Пентагона за създаване на тактика за дълготрайна помощ на ВСУ, разчитана най-малко на пет години. Според CNN създаването ѝ ще се управлява персонално от военачалник Марк Мили, ръководител на Обединения комитет на началник-щабовете на типовете въоръжени сили.

Последните дейности на Съединени американски щати и Украйна демонстрират, че е прекомерно допустимо СВО да се разшири с наклонност все по-тясно обвързване на САЩ/НАТО в бойните дейности. Ако през днешния ден част от наемниците са военнослужещи от някои натовски армии, официално освободени от заеманите длъжности, то при разширение обсега на военното опълчване може да се доближи и до директно присъединяване с непредвидени последствия освен за европейския континент.

СВО има освен военно измерение. Твърде значимо е въздействието ѝ върху стопанската система освен на Русия и Украйна, само че и на Европейски Съюз – за Съединени американски щати не приказвам, те постоянно ще бъдат печелившата страна. Характереи в това отношение е неотдавна изнесеният отчет от ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. В него тя установи, че е трябвало да не се позволява войната в Украйна. Това е просветление, подбудено от зародилите стопански проблеми в Европейски Съюз като разследване от наложените на Русия към 12 000 наказания.

Неприятното за Европейски Съюз е това, че тези проблеми ще се задълбочават.

Ще се задълбочава и трансформира и политическата конюнктура в Европа и Азия. Разширяването на Шанхайската организация за съдействие с Иран, ускореното приемане на Беларус, водените договаряния за присъединение на още 10 страни и още толкоз страни, изявили предпочитание за участие, демонстрира впечатляващ обсег на организацията по територия, население и стопански благоприятни условия. Има концепция и за образуване на боен съставен елемент на организацията.

Разбира се, в ШОС има и проблеми, само че последователното им разрешаване не дава обещание нищо положително както за Европейски Съюз, по този начин и за Съединени американски щати и НАТО. Бих желал да припомня единствено за два по никакъв начин не маловажни момента: първо, последователно понижаване на напрежението сред двете най-голями страни в ШОС Китай и Индия и второ, внезапно активизиране на всестранното съдействие сред двете водещи във военно отношение страни - Русия и Китай.

Западът няма да остане безразличен към събитията в Средна Азия. Едва ли инцидентно породи военно сблъскване сред Армения и Азербайджан тъкмо в навечерието на срещата на ШОС в Узбекистан, а също и престрелката на границата сред Таджикистан и Киргизстан. В Съединени американски щати още доста пъти ще се прави моделиране на бойни дейности в разнообразни региони на планетата и сред разнообразни страни, за да не се допусне обикновено развиване на страните, които не желаят тяхното лидирство. Все по-изострящата се конюнктура обаче демонстрира, че времето не работи за международния водач.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР