Западът не успя да изолира Русия от световната икономика: Китай,

...
Западът не успя да изолира Русия от световната икономика: Китай,
Коментари Харесай

Западните санкции увеличават доходите на Русия

Западът не съумя да изолира Русия от международната стопанска система: Китай, Индия и Южна Америка не поддържат глобите, а в противен случай, усилват размера на търговията с Москва. И самият Запад не е едносъставен по отношение на Москва – някои компании от Европейски Съюз и Съединени американски щати се опасяват да не изгубят съветския пазар и търсят способи да се върнат. Защо приходите на Русия порастват макар глобите и по какъв начин могат да бъдат увеличени в допълнение?

Намеренията на политическите елити на Запада да изключат Русия от международната стопанска система благодарение на наказания се провалиха – в това число тъй като това е неизгодно за огромния им бизнес, сподели Павел Данилин, шеф на Центъра за политически разбори. „ Испанската „ Индитекс “, която има марката „ Зара “, възнамерява да отвори още веднъж магазините в Русия в близко бъдеще. Японската „ Уникло “ ще се завърне в края на лятото, шведската ИКЕА удължи компенсациите за чиновниците и търси благоприятни условия да работи още веднъж с нас, само че към момента не знае по какъв начин “, уточни специалистът.

Не става въпрос единствено за производители на облекла или мебели, добави Данилин. „ По този метод немската „ Континентал “ възобнови производството на гуми в Калуга, обяснявайки това с нуждата да отбрани 3,3 хиляди свои чиновници. „ Уорнър Брос “. желае да получи своя дял от пазара, виждайки спада в акциите на „ Нетфликс “ след напускането на Русия “, сподели специалистът. „ В днешния глобализиран свят не е допустима изолираност. Особено за пазар като Русия. На Запад не всички са съгласни с продължаващото икономическо самоубийство. " Експертът показа мнението си на кръгла маса, проведена в четвъртък от Експертния институт за обществени проучвания.

Основното нещо, което пречи на изолирането на Русия и нейното ампутиране от международния пазар, е, че икономическите колоси Китай и Индия не се интересуват от такава изолираност, означи Данилин. Следователно западният (както и японският и южнокорейският) бизнес не се интересува от загуба на съветския пазар от китайските съперници, заключва специалистът.

На фона на комерсиална война, отприщена от западни политици, търговията сред Русия и Китай набъбна с 25,9% на годишна база от януари до април до 51 милиарда $, означи Данилин. „ Износът от Китай за Русия набъбна с 11% до над 20 милиарда $, до момента в който вносът на съветски артикули и услуги набъбна с 37,8% до 30 милиарда $. Положителното салдо на Русия в търговията с Китай през януари-април доближи 10 милиарда $. Това е доста добър индикатор, който приказва за силата на нашата стопанска система “, сподели той.

Търговският оборот сред Русия и Китай през 2021 година набъбна с 35,8%, достигайки рекордния връх от съвсем 147 милиарда $. „ Русия и Китай, под западните наказания, могат да доближат годишен оборот от 200 милиарда доста по-рано от плануваната дата – 2024 година “, счита Данилин.

Отношенията на Китай с Русия са прагматични, потребни и за двете страни и освободени от страсти. „ Пекин се нуждае от стратегически гръб в континентална посока, където е допустимо да се провежда доставката на първични материали за производството, енергийни запаси и артикули. Ние не се затваряме един към различен, а в това време връзките сред страните се развиват прогресивно и устойчиво “, сподели Иван Зуенко, старши теоретичен помощник в Центъра за евразийски проучвания към Института за интернационалните проучвания към МГИМО.

Според участниците в кръглата маса за Пекин усилването на икономическото съдействие с Русия се възприема не като „ просто бизнес”, а като част от геополитическа игра против груповия Запад, който към момента претендира, че господства в света. „ Пекин безспорно възприема актуалната обстановка в света като цяло като преход от еднополюсен свят към това, което самите китайци назовават същински многополюсен международен ред “, сподели Зуенко.

„ Политически КНР прави оценка този преход като извънредно позитивно развиване, защото Китай има мощна антиколониална идеология, а също и тъй като Пекин чака да стане едно от равните „ места на мощ “ в новия предстоящ международен ред. На този декор не е съществено да се чака, че Китай ще се откаже от стратегическото си партньорство с Русия “, добави специалистът.

Концепцията за многополюсен свят допуска, че Съединени американски щати (и техните съдружници в Европа и Азиатско-Тихоокеанския регион) ще бъдат уравновесени от силите на групата БРИКС - Русия, Китай, Индия, Бразилия, Южна Африка, чийто общ дял в международният Брутният вътрешен продукт е повишен от 18% от началото на века до 35%.

В Индия сегашните политически елити, образувани към премиера Нарендра Моди, също се интересуват от многополюсен свят и Русия играе значима роля в тази скица за тях, сподели Алексей Куприянов, началник на групата за района на Южна Азия и Индийския океан в Центъра за азиатско-тихоокеански проучвания на ИМЕМО на РАН. „ Но в този момент огромните индийски компании се опасяват да работят с съветски контрагенти заради дълбоката им интеграция в западните вериги за доставки и индустриални планове. При тези условия Русия би трябвало да се научи по какъв начин да взаимодейства с Индия по напълно нов метод. Трябва да работим с дребния бизнес, да използваме сиви схеми, да помогнем на индийската страна да се измъкне от глобите, Русия може да би трябвало да направи съответните корекции в законодателството “, изясни специалистът.

Данилин добави от свое име, че двустранният оборот сред Русия и Индия сега възлиза на 12 милиарда $. И тук има възходяща наклонност: предстоящото нарастване е три милиарда - до 15 милиарда $. Той също по този начин акцентира, че през 2022 година се чака търговията с азиатските страни да нарасне с 50 милиарда $.

Що се отнася до различен член на групата БРИКС - Бразилия, Русия може да бъде спокойна за развиването на съдействие с нея, означи на собствен ред Глеб Кузнецов, началник на Експертния съвет на ЕИСИ.

„ Например, левите и десните политически сили в страната постоянно са били като котка и куче, само че в този момент демонстрират единогласие в едно – в оценката си за съветската специфична интервенция в Украйна: отхвърлят да осъдят Русия и да организират санкционна политика след Запада. Следователно, без значение кой ще завоюва тазгодишните президентски избори, съдействието сред Бразилия и Москва няма да бъде понижено. Недружелюбната политика на Съединени американски щати към Бразилия направи сегашния бразилски президент Жаир Болсонару благонадежден член на БРИКС “, напомня специалистът.

Развитието на взаимните доставки с Южна Америка като цяло ще зависи от решаването на три въпроса: логистика, комерсиално финансиране и съществуването на търговски съглашения, добави Дмитрий Разумовски, шеф на Института за Латинска Америка на Руската академия на науките. завъртете.

„ Основният превоз на артикули от Южна Америка до Русия се извършваше от западни компании, централното пристанище беше Ротердам. Този канал сега е блокиран. Трябва да изчакаме развиването на доставките през трети страни, само че ще е по-скъпо. Плащанията се правят и през американски банки. Тук би трябвало да преминете към директни разплащания със лични валути, това е мъчно да се направи, само че е допустимо. Що се отнася до третия въпрос, в тази ситуация с „ Меркосур “, икономическа асоциация на южноамериканските страни, съветските експортьори подлежат на доста високи мита и налози, от време на време забранителни. Търговските съглашения могат да решат казуса, макар че, доколкото знам, към момента не се възнамеряват такива договаряния “, сподели анализаторът.

Но при всички явни компликации в контактите с незападни сътрудници, би трябвало да се има поради, че те са заинтригувани от партньорство с Русия. „ Само 15% от целия свят – 30 страни – организират санкционна политика против нашата страна “, означи Данилин. Вече е явно, че Западът не съумява да настрои Изтока и Латинска Америка против нас, счита той. „ Блокадата е допустима единствено в случай че е цялостна, а в случай че е 15%, значи проектът се е провалил “, заключи политологът.

За удостоверение на думите му може да се смята за следващото изказване на формален Пекин, който подлага на критика антируската акция. Санкциите няма да донесат мир на Украйна, те ще доведат единствено до енергийна, хранителна и финансова рецесия в света, сподели Дай Бин, заместник-постоянен представител на Китай в интернационалната организация, на съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, провело се в четвъртък.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР