Заобиколена от зелени полета, Flat House, която се намира във

...
Заобиколена от зелени полета, Flat House, която се намира във
Коментари Харесай

Сградите, построени от канабис

Заобиколена от зелени полета, Flat House, която се намира във плантация в Кеймбриджшър, Обединеното кралство, наподобява като типична преустроена плевня. Но интериорът и на постройката незабавно ви карат да разберете, че това е нещо напълно друго.

„ Стените ми припомнят за леговища за бали сено, които правехме като деца “, споделя собственичката на Flat House Джема Барън. „ Има прелестна дарба да задържа топлината. Миналата зима изключихме отоплението за 24 часа и постройката остана топла “, споделя тя пред BBC.

Това, което прави този ярък, необятен и комфортен дом необикновен, е материалът, употребен за построяването му - коноп. Въпреки че сме по-запознати с лечебните свойства на растението и директното му въздействие върху психологичното здраве на човек, то конопът се трансформира във все по-устойчив строителен материал.

Растението е възобновим запас със свойства за хващане на въглерод. Когато се употребява в строителството, той нормално е под формата на „ конопен бетон “ (известен също като варов конопен бетон), здрав материал, получен посредством разбъркване на конопено дърво – дървесната вътрешност на растението – със свързващо вещество, направено от вода и вар. Конопеният бетон има висока топлинна маса, което го прави съвършен изолационен материал, който усъвършенства енергийната успеваемост на постройките и понижава излъчванията на парникови газове с течение на времето. Той също по този начин продължава да всмуква въглерод през целия си живот.

Устойчивите материали са доста търсени, защото строителната промишленост се стреми да се декарбонизира. Сградите и строителството са виновни за почти 37% от световните излъчвания на въглероден диоксид (CO2). Това се дължи на мощното разчитане на промишлеността на изкопаеми горива, в това число въглеродно-интензивни материали като бетон, стомана и стъкло, както и на парниковите газове, отделяни при отоплението и охлаждането на нашите здания.

Със своите качества за хващане на въглерод, конопът може да помогне на страните да реализират задачите си за въглеродна индиферентност, като направи строителството по-устойчиво.

 „ Оптимизирането на метода, по който проектираме, конструираме и обновяваме нашите здания, играе решаваща роля за понижаване на излъчванията и позволяване на Обединеното кралство да реализира задачите си в региона на климата “, споделя Йетунде Абдул, началник на климатичните дейности в Съвета за зелено строителство на Обединеното кралство. „ Важна част от решението включва изследване на потреблението на естествени, нисковъглеродни други възможности на жизненоважни строителни материали като конопен бетон или дървен материал. “

Преди конопът да остави своя дълготраен отпечатък върху строителната промишленост, би трябвало да се преодолеят редица провокации. Сред тях са промени в държавните разпореждания, техническо узаконяване и финансирането и инфраструктурата, нужни за увеличение на промишленото произвеждане на коноп, усъвършенстване на веригите за доставки и за по-достъпно потребление.

Растението сега се употребява най-вече от еко насочени архитекти  в Европа и Северна Америка, основно поради регулациите, налагани върху развъждането на това растение.

Конопеният бетон не може да се употребява като обичайния подобен. Той не може да се употребява структурно и по тази причина би трябвало да се комбинира с носещи материали като дървен материал или камък. Но като изолираност, той предлага по-малко въглеродно-интензивен вид от нефтохимическите материали като фибростъкло и пенокартон.

Конопът, употребен за Flat House, е отгледан в близките земи на Margent Farm. Проектът съставлява това, което Material Cultures назовава „ кръгова екология “, метод към строителството, при който постройките излизат от и могат естествено да се реинтегрират в ландшафта. Конопеният бетон е употребен в авансово направена форма на панел за основаване на стените на дома, инсталирани към дървена структура. Вътре в къщата материалите са оставени открити, като се вижда сходен на бала сено външен тип на конопения бетон.

Един минус на конопения бетон е, че свойствата му се утежняват при дъждовно време. Всъщност, той не е ново откритие. Използва се в здания от хиляди години. През предишния век обаче се появиха по-модерни строителни материали и криминализирането на развъждането на коноп заради връзката му с използването на канабис за забавление.

Във Франция обаче развъждането на коноп в никакъв случай не е било неразрешено, което способства страната да се трансформира в един от международните водачи в индустриалния коноп. След модерното възобновление на конопения бетон в края на 20-ти век, редица строителни планове, употребяващи материала, са построени в цялата страна.

През 2020 година в Париж беше приключен седеметажен блок от обществени жилища, който употребява конопен бетон като главен изолационен материал, съпроводен от дървена рамка. Архитектурната процедура зад плана, Barrault Pressacco, е употребила конопен бетон понякога през предходното десетилетие, само че това е най-мащабното им внедряване на материала.

Към днешна дата конопеният бетон се употребява най-вече в дребни жилищни планове, заради проблеми към веригите за доставки, рестриктивните мерки за мащабиране и разноските.

Законовата регулация, даже единствено за развъждането на коноп, е друга голяма спънка. В Съединени американски щати да вземем за пример развъждането на индустриален коноп беше нелегално до 2018 година, защото растението се смяташе за следено вещество. Самият Hempcrete беше утвърден за кодекса за жилищно строителство на страната едвам през 2022 година като остава неразрешен за търговски планове най-малко до 2025 година

В Южна Африка конопът беше избран за земеделска просвета през 2021 година, което разреши развъждането му в страната.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР