Замяната на основния сорт петрол, който преработва рафинерията в Бургас

...
Замяната на основния сорт петрол, който преработва рафинерията в Бургас
Коментари Харесай

Шефът на ЛУКОЙЛ Нефтохим: 100% замяна на руския нефт може да доведе до взрив, пожар и инциденти

Замяната на главния вид нефт, който преработва рафинерията в Бургас - Urals, и за който е проектирана, с други сортове (със мощно друго качество) може да докара до съществени разтърсвания, споделя Илшат Шарафутдинов

За първото тримесечие на 2022 година 63 на 100 от модифицирания нефт е с съветски генезис. Остатъкът до 100 % са главно близкоизточни сортове. Сега се преработва 100 % съветски нефт, тъй като на нашия пазар сега не се оферират различни сортове. Това е обвързвано с нарасналото (външно - бел. ред.) търсене на различните сортове, обусловено от опцията за ембарго върху съветския петрол, сподели в изявление за Българска телеграфна агенция ръководителят на Управителния съвет на "ЛУКОЙЛНефтохимБургас " АД Илшат Шарафутдинов. Той посочи, че сега предлагането на различни сортове нефт на българския пазар е мощно лимитирано. Този недостиг на различни сортове ще става световен заради непромененото предложение и по-високото търсене, подбудено от риска от повсеместна възбрана на съветски нефт.

От позиция на логистиката, доставките с танкери от Русия до България са съпоставими с доставките по тръбопровода "Дружба " до Словакия и Унгария, защото лишават към 36 часа (1,5 дни) по отработена с години логистична инфраструктура, до момента в който доставките от Близкия изток при естествени метеорологични условия лишават от порядъка на 25-30 дни поради по-дългия път и рестриктивните мерки, свързани с прекосяването през Дарданелите и Босфора. Това прави гарантирането на непрекъсваемостта на доставките от Близкия изток и от всяка друга дестинация доста по-трудно, като имаме поради, че ние одобряваме по един 80 000-тонен танкер с петрол на всеки 3-4 дни, показва Шарафутдинов.

Замяната на главния вид нефт, който преработва рафинерията в Бургас - Urals, и за който е проектирана, с други сортове (със мощно друго качество) може да докара до съществени разтърсвания: непланови прекъсвания, ускорено корозионно изхабяване на оборудването, отравяне на катализаторните системи, гърмеж, пожар, произшествия с вероятни екологични последици. Има огромна възможност замяната да се отрази и на набора артикули, които рафинерията създава, с изключение на горивата, и които са от стратегическо значение за страната, защото обезпечават други сектори на индустрията (битуми за пътното строителство, полипропилен за пластмасо-преработващата индустрия, сяра и др.), прибавя ръководителят на Управителния съвет на "ЛУКОЙЛНефтохимБургас " АД Илшат Шарафутдинов.

Следва цялостният текст на изявлението:

- Ако спрат доставките на съветски нефт, "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас " ще може ли да продължи работа?

- Като оставим настрани софтуерните фактори, които ще разбираем по-подробно по-долу, непрекъснатостта на работата на рафинерията зависи в сериозна степен от опцията да се обезпечат обезпечени ритмични доставки на различни сортове петрол с непрекъснато качество, които да можем да преработваме. От позиция на логистиката, доставките с танкери от Русия до България са съпоставими с доставките по тръбопровода "Дружба " до Словакия и Унгария, защото лишават към 36 часа (1,5 дни) по отработена с години логистична инфраструктура, до момента в който доставките от Близкия изток при естествени метеорологични условия лишават от порядъка на 25-30 дни поради по-дългия път и рестриктивните мерки, свързани с прекосяването през Дарданелите и Босфора. Това прави гарантирането на непрекъсваемостта на доставките от Близкия изток и от всяка друга дестинация доста по-трудно, като имаме поради, че ние одобряваме по един 80 000-тонен танкер с петрол на всеки 3-4 дни.

В момента предлагането на различни сортове петрол на нашия пазар е мощно лимитирано. Този недостиг на различни нефтове ще става световен заради непромененото предложение и по-високото търсене, подбудено от риска от повсеместна възбрана на съветски нефт.

- В информацията, която е предоставена на уеб страницата на сдружението, написа, че в "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас " се правят действия по приемане, запазване и преправяне на разграничи типове недопечен нефт, който се доставя с танкери на терминал "Росенец ". Какви типове недопечен нефт може да преработва нефтопреработващия цех в Бургас?

- Имаме опит с преправянето на близкоизточни и северноафрикански сортове петрол. Рафинерията е проектирана да преработва петрол със приблизително наличие на сяра и междинна компактност от вида на Urals. Оптималната успеваемост на преработката се реализира при състав на нефтената суровина, в който доминира съветски петрол Urals в примес с други сортове, като факторите, обуславящи това, са сериозните индикатори на качеството на нефта: дестилационно систематизиране на фракциите (дестилационна крива), компактност, вискозитет на нефта, наличие на сяра, наличие на органични киселини и други

Най-важно за една рафинерия е обезпечаването на петрол с непрекъснато качество и обезпечена равномерност на доставките. Замяната на главния вид петрол, който преработва рафинерията в Бургас (Urals) и за който е проектирана, с други сортове (със мощно друго качество) може да докара до съществени разтърсвания: непланови прекъсвания, ускорено корозионно изхабяване на оборудването, отравяне на катализаторните системи, гърмеж, пожар, произшествия с вероятни екологични последици. Има огромна възможност замяната да се отрази и на набора артикули, които рафинерията създава, с изключение на горивата, и които са от стратегическо значение за страната, защото обезпечават други сектори на индустрията (битуми за пътното строителство, полипропилен за пластмасо-преработващата индустрия, сяра и др.)

- В момента какви количества (в проценти) съветски нефт и различен тип недопечен нефт се преработват в "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас "?

- За първото тримесечие на 2022 година 63 на 100 от модифицирания петрол е с съветски генезис. Остатъкът до 100 % са главно близкоизточни сортове петрол. В момента се преработва 100 % съветски петрол, тъй като на нашия пазар сега не се оферират различни сортове петрол. Това е обвързвано с нарасналото търсене на различните сортове, обусловено от опцията за ембарго върху съветския петрол.

- Колко софтуерно време ще е нужно за "преминаването " от един тип недопечен нефт към различен?

Замяната на Urals с други сортове ще изисква преоценка на софтуерните благоприятни условия (съобразяване с условията на топлинния баланс на инсталациите, металургичното осъществяване, хидродинамичните и корозионни класове на оборудването, с цел да се избегне заплахата от аварии). Голяма част от тези фактори въздействат директно върху сигурността на производството и могат да основат обилни опасности, както от позиция на сигурността на личния състав, по този начин и за екологичната конюнктура. Нефтопреработването включва комплекс от комплицирани физични и химични процеси на промяна на суровия нефт до крайни артикули: горива, химикали и полимери. Технологичните съоръжения са настроени за преправка на първични материали с избрани параметри. Преминаването към преправка единствено на тежки и високосернисти нефтове от Близкия изток, да вземем за пример, ще изисква съществени вложения:

1. Промяна на схемата и апаратното оформяне на възел за подготовка на суровина (обезсоляване и обезводняване);

2. Промяна на материалното осъществяване на главното софтуерно съоръжение (колони, топлообменници, софтуерни пещи и др.);

3. Промяна на логиката и сериозните параметри в цялостната система за ръководство и противоаварийна отбрана на софтуерните процеси;

4. Изграждане на спомагателен потенциал за добиване на сярата, т.е. нови сероочистващи съоръжения и нови каталитични системи, посредством което да се обезпечат качеството на горивата и спазването на екологичните правила.

Подобни вложения, с изключение на забележителния си размер, изискват и доста софтуерно време за планиране, поръчване и направата на съоръжение, строителство на инсталациите (от порядъка на 3-4 години). Подобна огромна работа и вложения са оправдани, при изискване че имаме дълготрайно обезпечени и постоянни доставки на съответните сортове петрол.

- Цените на интернационалните пазари на съветския нефт вид Urals са с към 20-25 % по-ниски спрямо цените на вид Brent. Защо тогава цените на петрола в България (без акциз) не са с 20-25 % по-ниски, откакто главно преработвате нефт от сорта Urals?

- Рафинерията "ЛУКОЙЛНефтохимБургас " АД работи на скица "процесинг " (ишлеме) и не търгува с нефтопродукти. Затова не можем да дадем съответен коментар по цените на продуктите. Като цяло цените на суровия нефт и на нефтените артикули се дефинират от интернационалните котировки и не се въздействат директно от индустриалните разноски, а от пазарните закони - салдото на търсене и предложение. Всякакви изкуствено въведени ограничавания и дори единствено вероятността за ембарго, да вземем за пример, "изнервят " пазара, карат търговците да застраховат рисковете си, и тласкат цените нагоре.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР