Замразете цените на основните продукти.“ Представители на местни организации за

...
Замразете цените на основните продукти.“ Представители на местни организации за
Коментари Харесай

Нарастващите цени карат Европа да преосмисли принципите на капитализма

„ Замразете цените на главните артикули. “ Представители на локални организации за отбрана на потребителите се обърнаха към белгийското държавно управление с такова искане - като ги приканиха да копират практиката на някои други европейски страни. Каква е повода за сходни опити, напомнящи действителността от руската ера?

Привържениците на капитализма постоянно са възхвалявали модела на пазарна стопанска система. Класическия капитализъм. Аргументите за това по какъв начин търсенето контролира предлагането, по какъв начин „ пазарът ще реши “ всевъзможни въпроси, преди време бяха показани като отговор на съвсем всеки проблем.

Но в изискванията на продължителна икономическа рецесия и рекордна инфлация внезапно се оказа, че пазарните връзки освен вземат решение, само че и основават проблеми. Когато забележителна част от обществото е принудена да реши сложен въпрос - да си купи храна или да заплати електричеството, общественото напрежение стартира да пораства, което води до съществени проблеми за елитите, които не си задават подобен въпрос. И несъзнателно човек би трябвало да направи нещо, само че в действителност – да включи и други механизми, с изключение на пазарните.

Тихата Белгия бие паника: инфлацията в супермаркетите, където се доставя по-голямата част от популацията на страната, през март за първи път в историята надвиши 20% и възлиза на 20,6%. Организацията за отбрана на потребителите “Тест Ахатс ” деликатно пресметна междинните цени и ги съпостави с предишни години. И резултатът беше разочароващ.

В съпоставяне с март 2022 година зеленчуците са поскъпнали с 31%, а в случай че не се вземат поради картофите, които бяха по-слабо наранени от повишаването, тогава с 40%. Млечните артикули са поскъпнали приблизително с 26%, като сиренето гауда - с 42%, а сметаната - с 33%. Хлябът е поскъпнал с 24%. Освен храните доста нарастват и хартиените произведения, в това число тоалетна хартия и салфетките, приблизително с 39%.

„ Като вземем поради следващото нарастване на темпа на инфлация, междинното семейство от двама души харчи 521 евро на месец за храна в супермаркета през днешния ден. Това е с 89 евро повече от предходната година, сподели Джули Фрере, представител на “Тест Ахатс ”. „ Отново молим държавното управление да сътвори антиинфлационна кошница по сходство на тази, която съществува във Франция, да замрази цените на някои съществени артикули. “

Същата организация по-рано се застъпваше, че цените на електрическата енергия за най-уязвимите би трябвало да се основават на приходите им, като уточни на държавното управление, че Белгия в действителност е с най-скъпата сила в Западна Европа. Правителството обаче избра да поеме по друг път, реформирайки Данък добавена стойност и обещавайки да не покачва таксите над несъмнено равнище.

Призивът за въвеждане на антиинфлационна кошница също не срещна възторг нито от държавното управление, нито от специалистите. Както отбелязва икономистът Филип Дефайт: „ Повишаването на цените на храните в супермаркетите, както и енергийната рецесия, демонстрират, че златният век на консуматорството е завършил. Мисленето, че цените на храните ще паднат, е заблуда: те ще останат високи задълго. Бедните фамилии харчат забележителна част от бюджета си за храна и това нарастване на цените ги удря най-тежко. Решението може да бъде да измененията питателните си привички. Така няма смисъл да купуват към този момент измита салата, тъй като коства три пъти повече от елементарната.

Според него основаването на антиинфлационна кошница в Белгия е невероятно, тъй като „ страната не е подготвена за това във връзка с културата, политиката и съществуващите закони. Самата концепция ми се коства спорна, тъй като е ясно, че производителите ще се възстановят от други артикули.

Съществено предизвестие обаче е, че половината белгийци живеят на по-малко от 50 километра от границата и към този момент се видя, че равнището им на покупки във Франция се е върнало на равнищата преди ковид. Ако храната в прилежаща страна е по-евтина, а страната е наоколо, тогава решението се постанова от единствено себе си. Никой в такава обстановка няма да прибегне до екзотични решения като подмяна на измита салата с немита (още повече, че в реалност не всеки ще яде тази салата).

Във Франция комерсиалните вериги, съгласувани с държавното управление, към този момент интензивно оферират своите антиинфлационни кошници. Например веригата супермаркети “Интермарш ” замрази цените на към 500 продукта, в това число сладкиши и торти, както и многообразие от алкохолни питиета от водка до бира - което без подозрение също оказва помощ за подслаждане на сложните времена.

“Карфур ” предлага 200 продукта на закрепени цени. “Ашан ” предлага необятна гама от артикули на личната си марка - обаче, както означиха деликатните консуматори, преди да замрази цените, мрежата ги увеличи. По един или различен метод има избор и той притегля освен личните жители в магазините, само че и, да вземем за пример, белгийците, допринасяйки за растежа на приходите на веригите.

В Гърция антиинфлационната кошница беше основана не от комерсиалните вериги, а от държавното управление, само че защото приходите в страната са едни от най-ниските в еврозоната, най-бедните фамилии трябваше да бъдат подкрепени в допълнение, като им заплащат 10% от покупките на храна. Тази мярка, която ще продължи няколко месеца, се възнамерява да изразходва към 650 милиона евро, като държавното управление ще ги вземе от свръхпечалбите на две петролни рафинерии, ситуирани в страната.

В Испания държавното управление, изправено пред възходящите цени, реши изцяло да отстрани Данък добавена стойност върху главните храни, в това число самун, мляко, плодове и зеленчуци. Подобен проект беше признат в Португалия, допълнен със дотации.

В Германия нарастването на цените на храните сред февруари 2023 година и февруари 2022 година е приблизително с 21,8%, като най-поскъпнали са захарта (70%), изварата (64%), слънчогледовото олио (59%) и брашното (58%). В същото време държавното управление на Олаф Шолц не си направи труда да ограничи цените (с изключение на цените на електрическата енергия, които ограничи силно), само че увеличи заплатите с 5%. Последното обаче се случи едвам откакто Германия беше разтърсена от мегастачка, чиято съществена причина беше същата инфлация.

Когато рецесията със слънчогледовото олио удари Европа предходната пролет, западните супермаркети бяха строго контролирани, като се раздаваха (съвсем по съветски) единствено по няколко бутилки на човек. И никакви закони на пазара не им попречиха да се придържат към тази мярка толкоз дълго, колкото е належащо, тъй като събитията го диктуваха.

Такъв е пазарът. Когато е належащо, те ще се спогодят с комерсиалните вериги и цените ще бъдат замразени, налозите ще бъдат анулирани и ще бъде въведено систематизиране.

И в случай че в някаква Белгия държавното управление не е задоволително бързо, то популацията бързо се сеща, че Франция е близо. Там цените на храните са по-ниски, и всеобщо отиват да купува, спомняйки си различен закон на пазара: за какво да плащате повече, когато можете да спестите?

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР