Замразените в Швейцария руски активи възлизат на 5,8 милиарда швейцарски

...
Замразените в Швейцария руски активи възлизат на 5,8 милиарда швейцарски
Коментари Харесай

Замразените руски активи в Швейцария продължават да спадат

Замразените в Швейцария съветски активи възлизат на 5,8 милиарда швейцарски франка (6,36 милиарда долара) и не престават да спадат, съобщи Ройтерс. Обявената сума се отнася за края на 2023 година и е много под оповестените в края на 2022 година замразени активи за 7,5 милиарда франка.

Основната причина за намаляването е спад на пазарната цена на акциите и на други финансови активи, които са блокирани, показва Държавният секретариат по икономическите каузи (SECO), който дава отговор за налагането и спазването на глобите.

Въпреки това понижението на замразените активи евентуално ще докара до рецензии, че Швейцария не прави задоволително, с цел да санкционира Москва поради нашествието й в Украйна, показва Ройтерс.

Макар че страната към този момент глоби компании и обособени персони, употребяващи страната, с цел да заобикалят наложените им от Съединени американски щати и Европейски Съюз ограничавания, върху Берн се оказва напън да направи повече.

Замразените средства са дребна част от съветските активи в страната. По данни на Асоциацията на швейцарските банкери през 2022 година съветските активи в Швейцария са възлизали на 150 милиарда франка.

По данни на SECO броят на руснаците, чиито средства в Швейцария са замразени, възлиза на 1703 души, а този на фирмите и организациите - на 421.

Швейцария е приела наложените от Европейски Съюз наказания против Русия, само че при все че Берн следва собствен личен път. Миналата седмица долната камара на швейцарския парламент гласоподава срещу присъединяване на страната в интернационална работна група по налагане на глобите против Русия, включваща Съединени американски щати, Австралия, Канада, Франция, Германия, Италия, Англия, Япония и Европейската комисия.

Швейцарското държавно управление предложи безучастие в работната група с аргумента, че страната към този момент си сътрудничи с участващите в нея страна, а и че оставането настрана би помогнало за организирането на срещата за мир в Украйна, планувана за 15-16 юни.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР