Замисляме ли се какъв процент от времето на съвременния човек

...
Замисляме ли се какъв процент от времето на съвременния човек
Коментари Харесай

Въздухът в затворени помещения: Предизвикателства и решения от „Веолия“*

Замисляме ли се какъв % от времето на актуалния човек минава в затворени пространства? Близо 80% от денонощието прекарваме вкъщи, в офиса, университета, мола, колата…, само че даваме ли си сметка за това?

Вероятно още по-малко хора се замислят какъв е въздухът на работното място, в киното, в подземния паркинг или гараж. След коронавирус пандемията, от новините научихме, че най-вече хора са се заразили в затворени пространства, поради неприятната или изчезнала вентилация, а това са чакалните в лечебните заведения, офисите, градският превоз. Ковид лека-полека отзвучава в България, само че по данни на лекарската мрежа „ Въздух за здраве “ към момента 400 лечебни заведения в страната са с стар сграден фонд и без модерна добра вентилация.

Ковид пандемията несъмнено повлия и на бизнес, и индустриалните клиенти в България, огромна част от които трябваше да се погрижат за разнообразни решения за циркулацията и пречистването на въздуха в закрити пространства. Според изследвания на Министерството на здравеопазването в България и на лекарската мрежа „ Въздух за здраве “ фините прахови частици, които вдишваме на закрито, изключително в условия на пандемия, са проблем освен за белия дроб, а и за целия организъм, изключително за сърцето и дори не рядко отключват диабет. Фините прахови частици са естествена среда на патогенни и всевъзможни микроорганизми, които през устата попадат в белия дроб, а по кръвен път доближават до всеки орган в човешкото тяло.

Затова бизнес и индустриалните клиенти в България все по-често търсят благонадежден метод за гарантиране здравето на своите чиновници и попречване на разпространяването на вируси в административните и индустриалните пространства.

При неналичието на нормативна база в България за чистотата на въздуха в затворени пространства - в бизнес, търговски, общински или жилищни здания, вложителите не обръщат значително внимание на тематиката, без значение, че в света има проучвания, които сочат директната връзка сред чистия въздух и доста по-високата успеваемост на работещите. В тази обстановка работодателите са заинтригувани да потърсят решения за модерна вентилация. " Погрижете се за хората и те ще се погрижат за вашия бизнес ", споделя Александър Рангелов, шеф „ Бизнес развиване “ в направление „ Енергия “ на „ Веолия “ България.

Повечето офисни и индустриални здания в България внасят въздуха извън, без характерна дестилация, а това е въпрос на планиране на постройките, само че освен. Групата „ Веолия “ има ефикасни и новаторски решения , които ползва по целия свят, както и в България, като ги предлага на своите бизнес, индустриални и общински клиенти. Бизнесът демонстрира интерес към сходни новаторски решения в направленията вода, сила и ръководство на боклуци, които са енергийно ефикасни, сполучливо усъвършенстват потреблението на сила, ръководството на водния цикъл и усъвършенстват въздуха в работната среда.

Няколко са стъпките, които „ Веолия “ подхваща при предлагането и внедряването на сходни решения – на първо време е първичният одит или разбор на настоящото положение на качеството на въздуха в постройката, като въз основа на резултатите се създава съответното решение за крайния клиент. В България има единични случаи на здания проектирани и издигнати като „ зелени “ във връзка с качеството на въздуха.

И в случай че за България по-скоро се вършат частични промени и усъвършенствания на съществуващи системи за дестилация на въздуха, то по света Групата „ Веолия “ несъмнено има редица сполучливи образци за създаване на системи, контролиращи качеството на въздуха в пространствата, посредством филтриране и подаване на пресен въздух, които директно се отразяват на продуктивността и успеваемостта на заетите лица в съответния бизнес.

Такъв е планът, изпълнен от „ Енова “ , взаимно сдружение сред „ Маджид Ал Футаим “ и „ Веолия “ в Абу Даби, столицата на Обединените арабски емирства. За хората в Близкия Изток, които прекарват 90 % от времето си в затворени пространства качеството на въздуха на закрито е жизненоважен аспект за здравето, комфорта, продуктивността и успеваемостта им на работното място. След направения одит на качеството на въздуха в постройките на клиента и разбор на следените параметри на въздуха като температура, мокрота, въглероден диоксид, фини прахови частици и други

„ Веолия “ предлага и внедрява самостоятелни решения за отнасяне и възстановяване на качеството на въздуха в пространствата. Благодарение на Hubgrade®, цифровата услуга за мониторинг и ръководство, създадена напълно от „ Веолия “, в Абу Даби са конфигурирани интелигентни датчици, свързващи оборудванията на клиента към системата Hubgrade за наблюдаване качеството на въздуха в пространствата в действително време и опция за навременни корекции при неговата вътрешна циркулация. В резултат е реализиран многоаспектен резистентен резултат – по-голям комфорт на жителите в постройките, възстановяване на здравословния им статус и богатство, нараснала работливост на чиновниците и най-много устойчива работна среда.



Снимка: Веолия

Подобно е и сполучливо внедреното от „ Веолия “ решение за пречистването на въздуха в постройката на летище „ Кингстън “, Ямайка . Предизвикателството в този случай е поддръжката на положително равнище на качеството на въздуха в пространствата, с цел да се обезпечи цялостна задоволеност на пасажерите и посетителите на летището. И тук първата подхваната стъпка е одит на качеството на въздуха в пространствата, с физически, микробиологични, химически инспекции и монтаж на сензори за следене на качеството на въздуха. „ Веолия “ прави повсеместен обзор на вентилационните системи, поддръжката и критериите за мониторинг и цялостен списък на евентуалните източници на замърсяване на въздуха на летище „ Кингстън “. Благодарение на направения стратегически проект за ръководство и поддръжка на системите за филтриране на въздуха за години напред, основните индикатори за успеваемост мерят всекидневно напредъка на въведеното от „ Веолия “ решение на летище „ Кингстън “, Ямайка.

В Съединените щати, в Западна Европа и редица други страни има непоколебим правилник за качеството на въздуха на закрито , без значение дали става дума за бизнес, търговски, общински, учебни или жилищни здания. Нещо повече, още на стадий планиране този правилник, както и спазването на условията за „ зелено “ строителство, стават залог за одобряването на плана и въвеждането на постройките в употреба. Част от условията е да бъде обезпечен първокласен продан на въздуха или приблизително сред 111-120 куб.м свеж въздух се подава в постройките на всеки час, строго съобразено с точната кубатура и населеност на пространствата. В България няма настояща нормативна база за чистотата на въздуха в бизнес, търговски, общински, учебни или жилищни здания. Всичко зависи от информираността и загрижеността на вложителите и от опцията им да влагат финансов запас в системи за филтриране на въздуха в закрити пространства.

Решението на „ Веолия “ „ Hubgrade® ни дава опция и в България да се грижим за разхода на вода и сила и за въздуха на закрито , да направляваме оборудванията и мрежите в действително време. Hubgrade® е средството, посредством което вършим постройките интелигентни и „ зелени “. Не на последно място Hubgrade® ни оказва помощ да направляваме и качеството на въздуха в затворени пространства, което непосредствено въздейства върху човешкото здраве. “, посочи Александър Рангелов.

По време на коронавирус пандемията един от огромните фабрики за хладилна техника се обръща към „ Веолия “ с молба за намиране на решение за стерилизация на въздуха циркулиращ във вентилацията на административната част от индустриалната база в България. Решението, изпълнено от „ Веолия “, довежда до доста възстановяване на качеството на въздуха в пространствата с помощта на сполучливата стерилизация на вентилирания въздух с елиминиране на ≥90% от вирусите, в това число ковид-19.

Обнадеждаващ факт е, че все по-често индустриалните и бизнес клиенти подхващат ограничения и обезпечават нужната инвестиция за системите за пречистване на въздуха в закрити пространства, били те в публични, индустриални или търговски здания. Също по този начин макар неналичието на регулация в България, бизнесът е все по-заинтересован от връзката сред чистотата на въздуха в работните пространства и продуктивността на труда. Например, у нас пораства информираността на работодателите за икономическите последици от неприятната строителна интериорна среда, както и за финансовите изгоди, свързани с усъвършенствано качество на въздуха в помещението. Все по-голямо внимание се обръща на системата LEED – международна система за оценка на „ зелени “ здания.

Въздухът е оня незабележим и заради това постоянно подценяван, само че най-съществен съставен елемент на работната среда на закрито. От него директно зависи продуктивността, а здравословното положение на чиновниците е измежду най-важните измерители на успеваемостта на бизнеса у нас и по света и това има своето непосредствено и очевидно финансово измерение.

В България участва от 2006 година с трите си компании – „ Веолия Енерджи Варна “ ЕАД, „ Веолия Сълюшънс България “ ЕАД и „ Софийска вода “ АД.  Стратегията на „ Веолия “ е реализиране на екологична промяна посредством потребление на решения, които трансформират моделите на произвеждане и ползване.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР