Заместник - районните прокурори на София подадоха оставки пред ВСС,

...
Заместник - районните прокурори на София подадоха оставки пред ВСС,
Коментари Харесай

Районният прокурор на София Невена Зартова подаде оставка, четиримата й заместници - също

Заместник - районните прокурори на София подадоха оставки пред Висш съдебен съвет, заяви Българска национална телевизия. Четиримата се отдръпват от управителните постове и заявяват, че се разграничават от дейностите на районния прокурор Невена Зартова.

 

Малко след тях и Невена Зартова подаде оставка като областен прокурор на София. Пред Българска телеграфна агенция Зартова не пожела да уточни аргументите за това свое деяние, като посочи, че претекстовете ѝ са изложени в подаденото от нея заявление.

 

По-късно а " Хоризонт "   изясни, че е взела решението, с цел да обезпечи на своите сътрудници опция за спокойна работа и не отхвърли, че това е обвързвано с проверката на работата на обвиняването.

 

Това се случва броени дни, откакто изпълняващият функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов, съпроводен от още 21 обвинители, влезе в Районната прокуратура и изиска оставката на ръководителя й - Невена Затова.

Замстниците й, които през днешния ден подадоха оставки, се разграничават от нея. 

 

В молба до Прокурорската гилдия Борислав Георгиев, Иван Стефанов, Мима Куцкова-Дамянова и Тодор Куюмджиев показват, че желаят да бъдат освободени като заместници на административния началник на СРП. Те допълват, че не желаят да бъдат част от управлението на СРП и желаят да се върнат като редови прокурори там.

 

Наред с това четиримата излизат и с декларация до колегията, в която споделят:

 

„ С актуалната декларация изрично се разграничаваме от дейностите на административния началник на СРП Невена Зартова и поддържаме напълно напъните на и.ф. основен прокурор за промени в прокуратурата “.

 

 

 Заместник районните прокурори на София подадоха оставки

 

Преди дни изпълняващият функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов разпореди инспекция на Софийската районна прокуратура поради абсурда, зародил след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса.

Тогава Сарафов уточни, че в Софийска районна прокуратура е един от генезисите, където се разрушава постамента на справедливостта.

 

През лятото на 2023 година Заместник-главният прокурор Мария Павлова, и.ф. основен прокурор на Република България, внесоха   предложение до Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет да бъде формирано дисциплинарно произвеждане за налагане на дисциплинарно наказване на административния началник на Софийската районна прокуратура (СРП) Невена Зартова. 

Предложението е направено въз основа на отчет от тематична проверка на работата по организацията, управлението и контрола на активността на СРП в интервала 01.01.2022 година - 31.07.2023 година, назначена със заповед на и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов на 07.08.2023 година

 

В СРП се приказва, че Невена Зартова, която зае поста на 7 ноември 2019 година, била една от околните приятелки на Мартин Нотариуса и като такава ще бъде принудена да подаде оставка, което се и случи.

 

Оставките идват точно след разразилия се скандал за група за въздействие в правосъдната система, отпред на която е бил убития в края на януари Мартин Божанов, прочут като Нотариуса.

 

И.ф. основният прокурор Борислав Сарафов подреди да се извърши проверка на всички каузи, свързани с убития Мартин Божанов. Справка на прокуратурата сподели, че името му е забъркано в общо 25 каузи и преписки през годините, като огромна част от тях са били в Софийската районна прокуратура, защото Божанов, е бил забъркан в имотни измами. Нито едно такова дело обаче не е стигнало до съд.

 

Наред с това на 9 февруари екип от 21 прокурори, отпред със Сарафов, влезе в СРП на инспекция „ по отношение на установени неприемливи практики за систематизиране на делата в основан в СРП отдел „ Специализиран “, както и голям брой изнесени данни в общественото пространство, отразяващи негативно активността на Районна прокуратура-София “.

 

Проверката би трябвало да откри по какъв начин и на какво съображение са разпределяни определени дела на прокурори от отдел „ Специализиран “, по какъв начин са образувани екипите по тях и дали това е осъществявано на инцидентен принцип и в сходство с вътрешните правила в прокуратурата. Освен това ще се ревизира срочността и ритмичността на следствията, аргументите за закъснение и основанията за удължение на периоди, мотивираността на постановените актове, взетите ограничения за неотклонение и други

 

„ За страдание, както виждате, понякога уличната правдивост е по-бърза и ни изпреварва. Ние осъзнаваме нашите проблеми и имаме упоритост да ги почистим. Ако има леке върху прокурорската роба, ние сами би трябвало да покажем, че имаме имунна система “, разяснява в петък Борислав Сарафов.

 

По думите му профилираният отдел в СРП е поемал такива каузи от прокурори, които преди този момент са работили съзнателно по тях, а по-късно не се случвало нищо.

 

„ Нека да го назовем с откровеното му име – шпицкоманда. Когато забележим, че едно дело се иззема от прокурор, който съзнателно и честно е работил по него и то се разпореди на прокурор от шпицкомандата без причини, ние ще проследим пътя, да забележим какъв е резултатът от това следствие. И в последна сметка аз съм надълбоко уверен, че незаконната активност би могла да бъде документирана “, сподели още Сарафов.

 

Още през лятото на предходната година той изиска оставката на Невена Зартова поради двойно ликвидиране в Лозен, за което беше арестуван Чавдар Бояджиев. Мъжът се оказа обвинен и за ликвидиране по несъобразителност от предходната година, когато удушил момиче, като е бил освободен от ареста против „ подписка “. След задържането му за двойното ликвидиране обаче Бояджиев направил признания, както за него, по този начин и за първото, като още веднъж споделил, че съзнателно е удушил жертвата си.

 

Заради това Борислав Сарафов подреди цялостна инспекция на работата на прокурор Зартова от началото на 2022 година до 31 юли т.г., която би трябвало да откри каква е организацията и управлението на активността на районната прокуратура.

 

Проверката беше осъществена от екип от прокурори от ВКП, АП-София и СГП. Те са открили данни за неритмичност или неупражнен ефикасен контрол над наблюдаващите прокурори, а по част от досъдебните производства – данни за дисциплинарни нарушавания или нарушавания на организацията на работата. Само в два от случаите Зартова е потърсила дисциплинарна отговорност от подчинените си поради пропуски в работата.

 

В резултат на отчета от инспекцията и.ф. основният прокурор внесе предложение за формиране на дисциплинарно произвеждане против Зартова. Прокурорската гилдия образува такова, като то още не е завършило.

 

В молбата си да бъде освободена като административен началник, Невена Зартова е показала, че прокурорите в СРП заслужават да работят в естествена конюнктура и с оставката си желае да обезпечи естествената работа на най-голямата прокуратура.

 

Тя добавя, че за времето, през което е областен прокурор не е било допускано нерегламентирано въздействие върху прокурорите или пък решение на каузи по избран метод. Казва и че е не е имало непозволено бавене на каузи и преписки, показват, че е била основана съвършена организация на работа.

Зартова акцентира, че през последната година са били осъществени три инспекции в СРП, които са завършили с съответни рекомендации като всяка от тях е изпълнена в целокупност.

 

Тя споделя, че не дават отговор на истината обществените изказвания, че управлението на СРП е изземвало преписки, свързани с Божанов, от добросъвестни прокурори и ги е възлагало на профилирания отдел в прокуратурата. „ Нито една от тези преписки не е била преразпределяна на профилирания отдел “, прибавя Зартова.

 

Пояснява, че всички преписки, свързани Божанов, са били формирани и завършени преди началото на нейния мандат като началник на СРП. Три са били прекъснати, а по нейно време е имало единствено две преписки.

 

„ Постоянното административно напрежение прави невъзможно  действието на СРП. Добрата работа на СРП стои над кариерните упоритости “, акцентира още Невена Зартова в оставката си.

 

Молбите за овакантяване на цялото управление на СРП бяха докладвани при започване на днешното съвещание на Прокурорската гилдия като занапред следва да бъдат гласувани.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР