Заместник-председателят на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Нуман

...
Заместник-председателят на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Нуман
Коментари Харесай

И в Турция заплашени от предсрочни президентски избори

Заместник-председателят на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) Нуман Куртулмуш алармира за възвожност от предварителни президентски и общи избори, които би трябвало да се проведат постоянно през юни 2023 година

 

Куртулмуш показа през днешния ден пред проправителствения всекидневник " Йени Шафак ", че „ В момента датата на изборите е юни 2023 година, само че може да се осъществят и по-рано, в случай че зародят избрани предпоставки. Такъв въпрос обаче към момента не е на дневен ред. "

 

Куртулмуш съобщи също, че гласовете на ПСР се усилват с икономическото възобновяване на страната.

 

Някои критици настояват, че по закон, президентът Ердоган може да бъде претендент само в случай че Народното събрание реши да организира предварителни избори.

 

Ердоган стана президент за първи път на президентските избори през 2014 година

 

По-късно той встъпи в служба като първи президент на новата изпълнителна президентска система на изборите, извършени през юни 2018 година Съгласно новата система едно лице може да бъде избирано за президент най-вече два пъти.

 

Петгодишният мандат на Ердоган изтича през юни 2023 година и продължава дебатът дали той може да бъде претендент още веднъж.

 

Проправителствени кръгове настояват, че няма правна спънка Ердоган да бъде номиниран още веднъж по новата система, защото с конституционната промяна от 2017 година президентството пое друга роля. Критиците обаче показват, че турската конституция слага ограничаване от два мандата на президента. 

 

Според критиците различен метод Ердоган да стане претендент е, в случай че Народното събрание реши да организира предварителни избори с утвърждението на 360 от 600 депутати.

 

Турският президент изключва предварителни избори. Той твърди, че ръководещата коалиция ще завоюва още веднъж парламентарното болшинство.

 

Ердоган разгласи, че ще се кандидатира за президент за финален път.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР