Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската Федерация Дмитрий Медведев

...
Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската Федерация Дмитрий Медведев
Коментари Харесай

Медведев: Проектът за гаранции за сигурността на Киев е пролог към Трета световна война

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската Федерация Дмитрий Медведев написа в канала си в Телеграм, че планът за " Киевски контракт за сигурност “, показан от украинското държавно управление, е всъщност " увод към Третата международна война “, написа " Газета.ру ".

" Киевската камарила роди план за " гаранции за сигурност “, които всъщност са увод към Третата международна война “, написа той, като акцентира, че " никой няма да даде никакви " гаранции “ на украинските нацисти “.

Медведев означи, че това е сравнимо с използването на член 5 от Северноатлантическия пакт към Украйна.

Член 5 гласи, че в случай че една страна-членка на НАТО стане жертва на въоръжено нахлуване, всички останали страни от Алианса ще смятат този акт на принуждение за въоръжено нахлуване против целия блок и ще работят според тази наредба.

По-рано ръководителят на кабинета на президента на Украйна Андрий Ермак и някогашният общоприет секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен показаха рекомендации за гаранции за сигурност на Украйна, създадени от името на водача на страната Володимир Зеленски. Ермак акцентира, че Киев се нуждае от такива гаранции, които да разрешат " да се обезкуражат руснаците от желанието за възмездие “.

Самият Зеленски назова плана за гаранции за сигурността на страната значима стъпка и изрази вяра, че " водачите на най-мощните страни “ ще го подпишат.

Офисът на президента разгласява документ по отношение на гаранциите за сигурност за Украйна, които допускат основаването на Киевски контракт за сигурност, който би трябвало да сплоти Украйна и група държави-гаранти, съобщи Укринформ.

Отбелязва се, че експертна група, включваща специалисти от целия либерален свят, по-специално някогашни министър председатели, министри, други високопоставени чиновници, както и учени, ще работи по правенето на рекомендации.

Според Оперативна програма рекомендациите би трябвало да плануват основаването на Киевски контракт за сигурност, взаимен документ за стратегическо партньорство, който ще сплоти Украйна и държавите-гаранти.

" Препоръките допускат многослоен метод към защитните ограничения. Очаква се главната група от съдружници да поеме ясни задължения за поддръжка на въоръжените сили на Украйна, до момента в който по-широката група ще даде невоенни гаранции, построени към механизми за наказания “, осведомиха от канцеларията на президента.

В препоръчаните рекомендации се отбелязва по-специално:

" - Най-силната гаранция за сигурност на Украйна е нейната дарба да се отбрани против агресор в сходство с член 51 от Устава на Организация на обединените нации. За да направи това, Украйна се нуждае от запаси за поддържане на мощни въоръжени сили на Украйна, способни да се опълчват на въоръжените сили и други паравоенни формирования на Руската федерация;

- това изисква дълготрайни постоянни вложения във военно-промишлената база на Украйна, огромен трансфер на оръжия и разследваща поддръжка от съдружниците, интензивни подготвителни задачи и взаимни учения под егидата на Европейския съюз и НАТО;

- гаранциите за сигурност следва да бъдат утвърдителни и ясно формулирани; те ще очертаят поредност от задължения, поети от групата гаранти дружно с Украйна. Гаранциите следва да бъдат политически и правно обвързващи въз основа на двустранни съглашения, само че консолидирани в документ за взаимно стратегическо партньорство, наименуван " Киевски контракт за сигурност “;

– договорът ще сплоти главната група съюзнически страни и Украйна. Тази група държави-гаранти може да се състои от Съединени американски щати, Англия, Канада, Полша, Италия, Германия, Франция, Австралия, Турция, както и страните от Северна Европа и Балтийските страни, Централна и Източна Европа;

- пакетът от гаранции съдържа както превантивни ограничения от боен, финансов, инфраструктурен, механически, информативен темперамент за отбягване на нова експанзия, по този начин и ограничения, които би трябвало да бъдат подхванати неотложно при положение на ново посягане върху суверенитета и териториалната целокупност на Украйна. В допълнение, структурата на Киевския контракт за сигурност допуска пълностоен пакет от наказания против страната-агресор и може да съдържа спомагателни съставни елементи, като да вземем за пример съглашения за даване на Украйна на модерни системи за противовъздушна защита / противоракетна защита, районни съглашения за сигурност в Черно море и др.;

- Гаранциите за сигурност не заместват желанието на Украйна да се причисли към НАТО. Това предпочитание е записано в Конституцията и е суверенно решение на Украйна. Украйна също върви към участие в Европейски Съюз. Придобивайки го, тя ще може да се употребява от наредбите за взаимна отбрана. Членството в НАТО и Европейския съюз доста ще усъвършенства сигурността на Украйна в дълготраен проект. Очертаните през днешния ден гаранции не подкопават тази цел по никакъв метод, само че имат за цел да обезпечат на Украйна способността да възпира въоръжено нахлуване или акт на експанзия и при положение на нахлуване да пази суверенитета, териториалната целокупност и сигурността при всевъзможни условия “.

" Трябва да се уверим, че лозунгът " Можем да го създадем още веднъж “ провокира пристъпи на суматоха и неприятни мемоари у руснаците. Да дават отговор единствено " Никога повече “. За да създадем това, се нуждаем от военна мощност, задоволително мощна, с цел да обезсърчи руснаците от желанието за възмездие. И способна да аргументи непоправима щета на агресора, в случай че това предпочитание се окаже непреодолимо. Гаранциите за сигурност имат за цел да ни оказват помощ да създадем такава мощ “, съобщи Андрий Ермак, началник на президентската канцелария.

В същото време той акцентира, че съглашението за гаранции за сигурност на Украйна не е сурогат на присъединението към НАТО - то е средство за гарантиране на сигурността досега на това влизане.

Бившият общоприет секретар на НАТО и министър председател на Дания Андерс Фог Расмусен означи, че успеха на Украйна в тази война е непосреден приоритет.

" Просто в този момент украинците демонстрират на фронтовата линия, че с нужните запаси могат да победят Русия на бойното поле. Украинците показват воля да се борят и демократичният свят би трябвало да продължи да им обезпечава средства за това. Когато тази война завърши, би трябвало да подсигуряваме, че Русия в никакъв случай повече няма да може да нахлуе в Украйна. Най-добрият метод да създадем това е Украйна да има забележителна военна мощ, способна да устои на всяка бъдеща съветска офанзива “, съобщи той.

Изграждането и поддържането на такава мощ изисква ангажираността на съдружниците на Украйна в продължение на десетилетия, уточни Расмусен.

" Приемането на тези рекомендации ще изпрати мощен сигнал към Владимир Путин. Това ще покаже, че нашият ангажимент към Украйна няма да бъде разтърсен, че неговата война е безполезна. Това също би изпратило сигнал до украинския народ, че сме решени да поддържаме независимостта и суверенитета на Украйна толкоз дълго, колкото е належащо. Да го създадем вярно значи да сложим нов крайъгълен камък на европейската сигурност. Ако това не бъде направено, това ще значи изостряне на рецесията на европейска земя “, уверен е някогашният общоприет секретар на НАТО.

Както беше обявено, в Украйна беше основана Група за интернационалните гаранции за сигурност на Украйна, съпредседателствана от ръководителя на кабинета на президента на Украйна Андрей Ермак и някогашния общоприет секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

Източник: Агенция " Фокус "

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР