Заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ/СДС Тома Биков анализира пред

...
Заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ/СДС Тома Биков анализира пред
Коментари Харесай

Тома Биков: Петков да отложи безумната си визита в Киев! Този абсурд ще се превърне в европейски

Заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ/СДС Тома Биков проучва пред ПИК безумната концепция на премиера Кирил Петков да се подарява по една заплата за Украйна, както и втория проект на Корнелия Нинова и компания, които опровергават обстоятелства, като настояват, че не изнасяме оръжие за Киев.

Биков разяснява още идното изменничество на министър-председателя по тематиката „ Македония“ в подтекста на визитата на комисаря по разширението Оливер Вархей в София, както и отиваме ли към избори, откакто за това пред изселниците в Чорлу заприказва и водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.

– Г-н Биков, последната идиотия на премиера Кирил Петков с посланието му да даряваме по една заплата за войната в Украйна, с подмяната на в началото оповестената набирателна сметка, не прелива ли чашата на публичното самообладание?

– Аз мисля, че в случай че не беше срамно, щеше да е смешно. Първо, моето мнение е, че тази аудиенция в Киев, която ще породи още по-големи парадокси, би трябвало да бъде отсрочена още през днешния ден. За споразумяване на сметки този парадокс към този момент се разиграва на наш терен. Но отидат ли в Киев, целият парадокс ще се трансформира в европейски. Това, което се случва, е, че от няколко седмици насам, като се стартира от визитата в районен съд Македония и се стигне до желанията за посещаване в Киев, където да се организира съдружен съвет, излиза отвън всевъзможни правила и нормалност в политиката.

– Лицемерна, безогледна и за персонален пиар ли е позицията на вицепремиера госпожа Корнелия Нинова, като споделя, че не изнасяме оръжие за Украйна, откакто даже държавните компании от ВПК регистрират стремглаво завишаване на облагите от последните месеци със глобата на междуведомствената комисия? Дали и по тази причина не беше заменен шефът на „ Кинтекс“?

– Направи ми усещане, че към този момент освободеният шеф на „ Кинтекс“ сподели, че през последните месеци има свръхпечалби и не може да разбере за какво го уволняват. Освен това към този момент става обществена загадка, че по един или различен метод български оръжия се изнасят за Украйна. Извън лицемерното, отвън моралните категории и оценки, които могат да се дадат, бих обърнал внимание на нещо емблематично. Ние сега изнасяме оръжие за Украйна, само че по никакъв метод не инкасираме някакви външно-политически изгоди за страната. Защото го вършим скрито, на ръба на някаква контрабанда, вместо, в случай че ще изнасяме оръжие, да кажем, че изнасяме оръжие, подкрепяме Украйна и след края на войната да имаме по-добри позиции и в Европа, и в НАТО. Това ще ни даде съображение да желаяме обезщетения, а и да участваме в проектите за възобновяване на Украйна.

– Мислите ли, че тези свръхпечалби от износа на оръжие влизат в бюджета на стопански изнемогващата България?

– Това, което се вижда, е, че предприятията – една част държавни, други – частни, инкасират облаги.

– Присъствието в България на комисаря по разширението Оливер Вархей следващ знак ли е за идното изменничество, което ще извърши Кирил Петков във връзка с Македония?

– Моята прогноза, за жалост, не е оптимистична. – Затова и свързвам нашите връзки с Македония с позицията ни за Украйна. Защото сегашната ни позиция за Украйна отслабва позициите на България в Европейски Съюз. А тези позиции сега са ни доста нужни, с цел да удържим на натиска, който се реализира във връзка с Македония. И виждате, че и представителите на Европейски Съюз обвързват договарянията на Македония с Брюксел с войната в Украйна.

Действително тези две тематики са обвързани. Ние и по двете тематики сме на път да капитулираме, и то по най-лошия за нас метод. Не може да отслабваме позициите си, като заемаме някакъв неутралитет във връзка с Украйна, и на идващия ден да отидем в Европа и да кажем, но ние не желаеме да пуснем Македония. Според мен изначално ние трябваше да изберем единствено едната тематика. Като за нас като нация, несъмнено, по-важната тематика е „ Македония “, тъй като там има и българи.

Трябваше още първоначално да заявим, че сме на страната на Европейския съюз, ние сме членове на този съюз, и в това време да имаме съответна политика във връзка с Македония. Откакто е на власт това държавно управление, имаме генерално несъответстваща позиция във връзка с районен съд Македония. Така е, като започнете още от визитата на Кирил Петков при избирането му за министър-председател, от което не произлезе нищо практическо, и приключите с това необичайно посещаване в Битоля. Там се случи голям скандал. Тук даже ще изключа офанзивите на Пендаровски и на останалите политици от Македония, тъй като аз даже намирам известно съображение в тях.

Първо, Кирил Петков дружно с външния си министър и с народни представители, измежду които и ръководителят на най-голямата парламентарна група на „ Продължаваме промяната“, отиде в Македония, без да се срещне нито с министър ръководител, нито с президент, нито с ръководител на Народното събрание. Мотивацията му да отиде в Македония още веднъж беше да взема решение съдружните въпроси и да покаже, че с Теодора Генчовска водят единна политика. Това за българския подтекст може би има някаква логичност, само че за македонския подтекст това в действителност наподобява като провокация.

Ще сравня тази аудиенция с визитата на Кирил Петков в Турция. На срещата Ердоган беше съпроводен от вицепрезидента си, от шефа на службите си и от един от знаковите си депутати, до момента в който Кирил Петков беше съпроводен от три свои съветнички, които нямат никакъв статут. А в Македония отиде с цялата страна, без въобще да се срещне с представител на македонските управляващи. Беше скандал. Това значи, че Кирил Петков въобще няма визия защо става въпрос, а такава визия нямат и хората към него. Със всяко свое деяние, в това число и със сегашните си планове да върви в Киев, да подкрепя с една заплата украинската страна, води до цялостна деградация на българския облик на открито, намаляване на позициите. И в случай че той продължи да бъде министър-председател, до седмица-две България няма да има никакъв престиж по света.

– В последна сметка разнобоят, разноговоренето и интригите в обединението приказват ли за избори, прав ли е в обръщението си към изселниците в Чорлу водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ да са в подготвеност от май?

– Изборите в сегашната обстановка са сигурно нещо неприятно. По-лошото обаче е това, което виждаме. Защото в случай че това държавно управление продължи да ръководи страната при цялостната си некомпетентност и непросветеност, това ще бъде по-лошо, в сравнение с да отидем на избори. Аз не виждам никакво съображение и в четирите политически сили, които са в ръководството, да продължат да стоят в него. Защото нито една от тях не може да дефинира сега някаква друга цел от така наречен битка с корупцията, която на всичкото от горната страна не виждам да върви чак толкоз интензивно. Напротив, виждаме да вземем за пример абсурда с батериите в Плана за възобновяване и подписването на един лобистки меморандум с офшорна компания, която би трябвало да достави тези акумулатори, които са на стойност един милиард.

– Ако изборите са нещо неприятно, това открехва ли хипотезата за вероятен втори кабинет на същата управническа коалиция?

– Не виждам благоприятни условия тази коалиция в този формат да продължи дълго време, тъй като там по най-важните тематики има тежки разломи сред другите съставни партии – във връзка с Украйна са алените линии на Демократична България и Българска социалистическа партия. По отношение на Македония са алените линии на,,Продължаваме промяната“, като явно Кирил Петков е заречен, поел е ангажимент зад тила на останалите и в този момент ще би трябвало да го изпълнят. Ако не го изпълнят, ще падне държавното управление, в случай че го ИЗПЪЛНЯТ отново ще падне правителсТВОТО. Затова – Карадайъ в това отношение е прав.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР