Заместник-председателят на парламента Филиз Хюсменова и председателят на Комисията за

...
Заместник-председателят на парламента Филиз Хюсменова и председателят на Комисията за
Коментари Харесай

Филиз Хюсменова организира Ден на франкофонията в НС, четирима посланици партньори на събитието

Заместник-председателят на Народното събрание Филиз Хюсменова и ръководителят на Комисията за директното присъединяване на граждание и взаимоотношението с гражданското общество Валентин Тончев проведоха честване на Деня на франкофонията в Народното събрание, откривайки изложбата „ Франкофония и университетска дипломация “. 

 

Четири посолства бяха сътрудници на събитието, което събра в мраморното предверие на Народото заседание десетки фенове на френския език и просвета. 

Всички те означиха 53-ата годишнина от основаването на Международната организация на франкофонията.

Посланиците на Франция, на Конфедерация Швейцария, на Кралство Мароко и на Румъния не скриха задоволството си от честването и особено благодариха на Филиз Хюсменова за организацията.

 

Експозицията на изложбата „ Франкофония и университетска дипломация “ включвa 20 пана, които демонстрират разнообразни аспекти от активността на представителите на университетския свят във франкофонското пространство.

 

Заместник-председателят на Народното събрание Филиз Хюсменова особено посочи обстоятелството, че законодателната институция е хазаин на сходно събитие.

 

" Днешният ден е същинско празненство на свободолюбивия дух, на неизчерпаемия блян към културно обновяване и към развиване, акцентира тя и добави, че по този начин се утвърждават полезности като мир, народна власт, приемливост и взаимност ", сподели Хюсменова.

По думите й френският е езикът на хубостта, дипломацията и културата.

 

" Нарастващата трудност на световните, мултилатералните и трансграничните провокации постановат основаването на пространство на разговор и съдействие сред политици, дипломати, университетски лица и научни служащи ", уточни ръководителят на парламентарната Комисия за директното присъединяване на жителите и взаимоотношението с гражданското общество Валентин Тончев.

 

Той напомни, че България вкарва проучването на френски като първи непознат език в края на XIX в. и се причислява към Международната организация на франкофонията през 1993 година по самодейност на президента доктор Желю Желев.

 

Посланикът на Френската република в България Жоел Мейер дефинира отбелязването на Международния ден на франкофонията и като празник на динамизма на парламентарната дипломация. Според него френският се трансформира от ден на ден в език, обвързван с бизнеса, науката и нововъведенията.

 

В откриването на изложбата участваха хорът на 9-а Френска езикова гимназия „ Алфонс дьо Ламартин “ и хорът към Софийския университет „ Linguaccord ”, които впечатлиха гостите с превъзходните си музикални осъществявания.

Денята на франкофонията в Народното събрание беше почетен от  народни представители, преподаватели по френски език, общественици, публицисти, представители на дипломатическия корпус и на Френския културен институт в България.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР