Заместник- председателят на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни

...
Заместник- председателят на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни
Коментари Харесай

Съдът окончателно отне достъпа до секретна информация на Георги Гатев

Заместник- ръководителят на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства Георги Гатев ще би трябвало да напусне поста си. Това оказва се, откакто тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отхърли жалбата му против решението на ДАНС за лишаване на разрешението му за достъп до класифицирана информация, оповестява " Капитал ".

Решението е секретно и не е качено на уеб страницата на съда. То значи, че Народното събрание, който избра Гатев, ще би трябвало да уточни нов член на бюрото на негово място. Без допуск до класифицирана информация, той не може да работи.

Допускът на зам.-председателя на НБКСРС беше лишен през юли предходната година от ДАНС по предложение на прокуратурата, по-късно ДКСИ отхвърли жалбата на Гатев и удостовери отнемането, след което той апелира пред Върховен административен съд. Ако съдът удостовери решението на ДКСИ, това значи Народното събрание да в профил Гатев от Бюрото за надзор на СРС, защото без допуск до класифицирана информация не може да бъде член на НБКСРС.

Казусът породи след известие на прокуратурата през юли, в което бяха разказани няколко случая, които съгласно обвинителната институция показвали, че " член на бюрото " /без да се загатва името му/ направил нарушавания, поради които се предлага на ДАНС да отнеме достъпа му до класифицирана информация ". Нарушенията се изразявали в срещи и подкрепяне на магистрати да подадат заявки в НБКСРС за инспекция дали са подслушвани нелегално. По-късно един от тях категорично и документално опроверга изказванията на прокуратурата.

А ръководителят на НБКСРС Бойко Рашков разяснява, че задачата на офанзивата против заместника му Георги Гатев е да няма действителен надзор над СРС, с цел да могат службите и прокуратурата да ги ползват когато и против който им е угодно.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР