Заместник-председателят на Българската академия на науките (БАН) чл.-кор. Евдокия Пашева

...
Заместник-председателят на Българската академия на науките (БАН) чл.-кор. Евдокия Пашева
Коментари Харесай

БАН и Институт Кюри обсъдиха изграждането на BioMedRTC

Заместник-председателят на Българската академия на науките (БАН) чл.-кор. Евдокия Пашева и научният секретар на направление " Биомедицина и качество на живот " чл.-кор. Нина Атанасова се срещнаха с Дорти Никел, член на управлението на Институт Кюри, Париж, отговаряща за интернационалните връзки.

Срещата се организира в Българска академия на науките по отношение на построяването на BioMedRTC - Център за върхови достижения в региона на биомедицинските проучвания и технологии.

Институт Кюри е знаменит институт за научни проучвания, учреден през 1909 година от Мария и Пиер Кюри. Институтът е водещ в региона на физиката, химията, биологията и медицината. Институт Кюри е водещ Европейски център за лекуване на рака на гърдата и един от най-престижните във Франция, занимаващ се с проучвания върху клетъчните механизми на злокачествените болести.

BioMedRTC е взаимен план на Института по молекулярна биология " Румен Цанев " на Българска академия на науките, Институт Кюри и Макс Планк института по молекулярна клетъчна биология и генетика (MPI-CBG) в Дрезден. Проектът е утвърден на първи стадий от Европейската комисия по стратегия " Teaming for Excellence ".

Целта на плана BioMedRTC е да сътвори център за върхови достижения в биомедицинските проучвания и технологии, който да способства за възстановяване на здравето и качеството на живот в България и Европа. BioMedRTC ще употребява най-съвременните подходи на молекулярната и клетъчната биология, както и подходи от математическите и физическите науки, за осъществяване на проучвания, които би трябвало да подобрят методите за диагностика и лекуване на редки заболявания и рак. Центърът ще бъде ситуиран в София и ще включва лаборатории, инфраструктура за проучвания и образование, както и софтуерен център.

По време на срещата госпожа Никел изрази поддръжката на Институт Кюри за построяването на BioMedRTC. Тя уточни, че Институт Кюри е подготвен да показа своя опит и експертиза с българските учени.

Чл.-кор. Пашева и чл.-кор. Атанасова благодариха на доктор Никел за поддръжката и показаха убеденост, че взаимните старания на трите института ще доведат до продобиване на плана и основаването на сполучлив център за биомедицински проучвания и технологии.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР