Заместник-помощник на секретаря на САЩ по европейските и евразийските въпроси

...
Заместник-помощник на секретаря на САЩ по европейските и евразийските въпроси
Коментари Харесай

Ескобар: Няма да ходя в София за да обсъждам отношенията РСМ-България

Заместник-помощник на секретаря на Съединени американски щати по европейските и евразийските въпроси и специфичен представител за Западните Балкани Габриел Ескобар по време на визитата си в Скопие заяви, че няма да посети София за диалози с българските политици за връзките РСМ - България.

Ще стартира с посланието, че Северна Македония заслужава да бъде част от Европейския съюз /ЕС/. Културно, исторически, а от ден на ден и стопански, вие сте част от Европа. Вие би трябвало да имате място тази маса. Освен това вие извършихте и няколко положителни промени, които ви разрешават да започнете с този развой. Сътрудничим си с нашите европейски сътрудници, с всички европейски сътрудници, с цел да подсигуряваме, че този развой ще стане доста бързо. Все още се надяваме, че може още тази година да се организира междуправителствената конференция. Ако не тази година, тогава колкото е допустимо по-скоро през идната година. В този смисъл отговорът е да, по този въпрос ние сме в непрекъсната връзка с нашите европейски сътрудници, сподели Габриел Ескобар в отговор на въпроса дали американската дипломация взе участие в опитите за деблокиране на европейските процеси на РСМ.

В предаването " 360 степени " на Алсат телевизия на въпроса дали след Скопие той ще посети София Ескобар отговори по следния метод: Отговорът е не. След Скопие отивам в Босна където ще има конференция. След това отивам в Тирана където още веднъж ще изпратя сигнали за нашата поддръжка за присъединението към Европейски Съюз и по-късно отпътувам за Лондон с цел да се срещна с английския специфичен делегат за Западните Балкани, който предложения министрите на външните работи от Западните Балкани за правене на проекта за бъдещето ни съдействие в района. " Всичко това са позитивни образци за позитивното развиване на района. Надяваме се Македония да бъде пълностоен сътрудник и да ни помогне да има прогрес. Не изключвам опцията в избран миг да посетя и други елементи на Европа, където има значими въпроси за които би трябвало да приказваме ", сподели още дипломатът.

Попитан какво е желал да каже когато след срещата с македонския външен министър Буяр Османи е декларирал, че " поддържа гъвкавостта на Северна Македония " Ескобар сподели следното: " Това, което си мисля е, че ние поддържаме всяко ваше изпитание да се направи всичко за започването на този развой. Извършихте промени, изпратихте сигнали, че имате желание да извършите всичко належащо и това държавно управление даде мощна поддръжка, прояви мощна стратегическа визия да бъдете член на Европейски Съюз и ние продължаваме да поддържаме това.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР