Заместник-областният управител Антоний Андонов се срещна с жителите на котленското

...
Заместник-областният управител Антоний Андонов се срещна с жителите на котленското
Коментари Харесай

Предложиха конкретни решения за справяне с недостига на дърва за отопление в Ябланово

Заместник-областният шеф Антоний Андонов се срещна с жителите на котленското село Ябланово. Причина за поисканата от Областна администрация среща с яблановци бе изказване, направено от кмета на община Котел Коста Каранашев, за вероятно оповестяване на бедствено състояние в региона поради недостиг на дърва за отопление в селата Ябланово, Тича, Градец, Соколарци и Малко село.

В срещата, която мина при огромен интерес от страна на жителите на Ябланово, взе присъединяване и шефът на Държавно горско стопанство - Тича Красимир Николов.

В началото на диалога с хората Антоний Андонов акцентира, че от месец август насам, по самодейност на регионалния шеф Минчо Афузов, Областна администрация е провела поредност от съвещания с присъединяване на горските структури от района, с съществена тематика: количествата, организацията на доставките и цената на дървата за огрев за локалното население. По време на тези работни срещи е станало ясно, че декларираните количества дърва от общините на област Сливен за 2022 година са с 40 000 куб.м повече спрямо 2021 година - те с нарастнали от 125 000 куб.м за 2021 година до 165 000 куб.м за 2022 година Една от аргументите за това е преориентирането на част от семействата към отопление на твърдо гориво заради високата инфлация при течните горива и другите типове топлоенергия.

Друг коментиран проблем е бил отводът на огромна част от компаниите снабдители на дърва да работят за популацията, с претекста, че това не е задоволително рентабилно за тях. Загубата на интерес от страна на компаниите, добиващи и търгуващи с дърва, е довел до голям напън върху горските стопанства. Те обаче не могат да се оправят с внезапно повишените потребности, защото количествата добивана от тях дървесина са строго регламентирани в проектите им за дърводобив за всяка календарна година.

Антоний Андонов напомни също, че още през август Министерството на земеделието е подхванало ограничения за ограничение на износа на дървесина и е провело среща с огромните компании в дърводобивния отрасъл, на които недвусмислено е било декларирано, че обезпечаването на дърва за популацията е приоритет за страната.

Жителите на село Ябланово сложиха пред заместник-областния шеф редица от най-тревожните проблеми, свързани с доставките на дърва. Те желаеха да знаят за какво се продават земи и гори в землището на селото, а локалното население остава без дърва и за какво е изменена предходната система, при която те сами са добивали регламентираните по 10 кубика дърва за огрев, само че сега са принудени да се доставят през частни компании. Попитаха още за какво от няколко години доставките на дърва закъсняват, за какво не се позволяват камиони на всички компании при транспортиране на дървата за огрев до домовете на хората и за какво някои фамилии от селото са получили по 30-40 кубика, а други към момента чакат дървата си и студуват.

Директорът на ДГС - Тича акцентира, че от страна на Горското се съблюдават всички условия на настоящата нормативна уредба, само че призна, че има организационни усложнения. До момента са изпълнени към 80% от авансово подадените поръчки за дърва - 7 000 куб.м от към 8 000 куб.м, само че след това са били подадени заявки за още 7 000 кубика дърва. Красимир Николов осведоми още, че дневно се добиват приблизително към 80 куб.м дървесина и има налични добити количества, само че превозването на дървата не е в пълномощията на ДГС. В някои случаи сечищата се намират на 50 км от обитаемото място, което доста оскъпява доставките. С оглед на спешната обстановка, ДГС - Тича е получило позволение за рандеман на още към 1 000 куб.м дървесина от сектор наоколо до село Ябланово.

От своя страна заместник-областният шеф Антоний Андонов бе безапелационен, че обезпечаването на дърва за хората през зимата е измежду най-важните цели за Областна администрация Сливен. Той съобщи, че ще бъдат употребявани всички пълномощия и механизми на институцията, с цел да не останат семейства в Ябланово без отопление през зимния сезон. В хода на разискванията заместник-областният шеф предложи няколко на практика стъпки за излизане от стресовата обстановка. Едно от тези оферти бе с преимущество да бъдат доставени по 5 куб.м дърва за огрев на всички семейства без изпълнени поръчки, с цел да не останат хора на студено, а след покриването на този най-малко да се пристъпи към доставка на полагащите им се по още 5 куб.м дърва. Друго от предложенията му бе описът със поръчките за идната година да бъде направен най-късно до края на месец април, с цел да може още през лятото да стартират добивът и доставките на дърва. И двете оферти, както и настояването кметът на селото да се ангажира с подаването на заявките към Горското стопанство, бяха признати с голямо утвърждение.

Хората в село Ябланово посрещнаха с признателност бързата реакция и откровената ангажираност на Областна администрация с жизненоважния за тях проблем - обезпечаването на отоплението през зимата, и на няколко пъти приветстваха непринудено Антоний Андонов. В края на срещата те показаха вярата си, че ще посрещнат идващия зимен сезон, когато са и идващите локални избори, с доставени дърва, с цел да няма предизборни спекулации с правото им на отопление.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР