Заместник-министърът на земеделието и храните доц. Деян Стратев участва в

...
Заместник-министърът на земеделието и храните доц. Деян Стратев участва в
Коментари Харесай

Земеделските министри на ЕС обсъдиха кризисната ситуация в селскостопанския сектор

Заместник-министърът на земеделието и храните доцент Деян Стратев взе участие в полемика на земеделските министри на Европейския съюз за актуалната спешна обстановка в селскостопанския бранш. Тя се организира в границите на съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство в Брюксел, Белгия.

„ Оценяваме подхванатите дейности от страна на Европейска комисия в отговор на терзанията на земеделския бранш от увеличените условия “, съобщи заместник-министър Стратев и добави, че предлагането за изменение на Регламента за Стратегическите проекти е стъпка в позитивна посока.

„ Важен е салдото сред поддържането на икономическа, обществена и екологична резистентност на земеделието в Европейски Съюз “, добави той. Според него плануваните промени в стандартите ДЗЕС 7 и 8 ни удовлетворяват. Относно ДЗЕС 6 и оставянето му в ръцете на страните членки, считаме, че Комисията би трябвало да прояви схващане, че страната членка ще употребява агротехнически похвати и съответстващи дейности за спазването на стандарта. Смисълът в последна сметка е той да бъде търпимо осъществим като цел, само че и да има принос в опазването на почвения капацитет. „ За България е значимо вярно да се прави оценка и схваща, че метеорологичните условия и въздействието им върху земеделските площи могат да попречат на земеделските стопани и други бенефициери да съблюдават условията на стандартите за ДЗЕС, като времеви ограничавания и интервали за осъществяване на интервенции през дадена година “, посочи заместник-министърът. Той добави, че България изцяло поддържа концепцията за освобождение на биологичните фермери от условията на стандарти ДЗЕС 7 и ДЗЕС 8, като желаеме същия метод да се приложи и за други стандарти, като ДЗЕС 4 и ДЗЕС 6. „ Приветстваме правенето на обстоен разбор на сложността на разпоредбите за земеделските стопани. Той следва да приключи с съответни и ясно обосновани заключения, които да послужат както на Европейска комисия, по този начин и на всички заинтригувани страни за взимане на решения, само че и за осъществяване на тези решения с съответни правила “, разясни заместник-министър Стратев.

Той изясни, че напъните за възстановяване позицията на фермерите във веригата за доставки е нужно да продължат. По думите му, земеделските стопани са директно наранени от невиждания пик на опасности, засягащи разноските за произвеждане и последващото мъчно възобновяване. В тази връзка заместник-министърът изрази поддръжката на страната ни към предложенията на Комисията за краткосрочни, средносрочни и дълготрайни дейности за поправяне на задълбочаващите се несъответствия и за възстановяване на позицията на земеделските стопани във веригата, както и за тяхната отбрана против нелоялни търговски практики. „ За нас е извънредно значимо по-нататъшното подсилване на икономическите организации на производителите “, безапелационен бе той.

Зам.-министър Стратев в границите на Съвета взе участие и в среща на министрите на земеделието на страните от Вишеградската четворка, България, Румъния, Словения и Хърватска в границите на Съвета по земеделие и риболовство в Брюксел. По време на нея бъдещото Унгарско председателство показа своите цели и беше разисквана сложната обстановка в бранша в светлината на това какво се чака от Унгарското председателство. Унгарският министър показа предложение за правене на Заключения на Съвета по отношение на бъдещето на ОСП и сложи въпроса дали страните са подготвени да поддържат сходна самодейност.

За България е приоритет да продължи работата по опростяване на условията за фермерите, както при използването на измененията в Регламента за стратегическите проекти, по този начин и на равнище делегирани и изпълнителни регламенти и осъществяване на процедурите от Европейска комисия, посочи зам.-министър Стратев. Бихме желали да забележим съответни резултати от бъдещия документ на Европейска комисия за понижаване на административната тежест, от Съобщението на Европейска комисия по отношение на възстановяване на позицията на фермерите във веригата на доставки и напъните за реализиране на обективна конкуренция сред европейските аграрни артикули и вносните артикули.

България поддържа предлагането на Унгарското председателство за приемане на изводи по отношение на бъдещето на ОСП. Това ще даде опция на ДЧ да показват своето виждане за развиване на политиката, отразявайки настояванията и упованията на фермерите и ще се даде позитивен знак на земеделските производители, че техните терзания се вземат поради.

През лятото ще е завършил стратегическият разговор по отношение на бъдещето на земеделието и ще бъдат подготвени резултатите от допитването на Европейска комисия до фермерите по отношение на административната тежест. Отчитайки резултатите от разговора и допитването, ДЧ ще могат да формулират своята визия за бъдещата политика, която да бъде взета поради от идната Европейска комисия при подготовка на законодателното препоръчани за ОСП след 2027 година

В договарянията за бъдещата селскостопанска политика на Европейски Съюз, за България предпочитан остава въпроса за равнене равнищата на директните заплащания в Европейски Съюз.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР