Заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев участва в дванадесетото заседание

...
Заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев участва в дванадесетото заседание
Коментари Харесай

Зам.-министър Коджабашев участва в дванадесетото заседание на Съвета за асоцииране ЕС-Израел

Заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев взе участие в дванадесетото съвещание на Съвета за асоцииране ЕС-Израел.

Европейски Съюз беше показан от висшия представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел и комисаря по разширение и Европейската политика за съседство Оливер Вархеи, а делегацията на Държавата Израел – от министър-председателя и министър на външните работи Яир Лапид.

Сред акцентите на полемиката бяха двустранните връзки сред Европейски Съюз и Израел и опциите за тяхното задълбочаване, включително посредством усилване на съдействието в разнообразни секторни области. Бяха разисквани и  глобалните провокации като военната експанзия на Русия против Украйна, международната енергийна рецесия и други въпроси, свързани с световната и районна сигурност, в това число по Близкоизточния кротичък развой.

Българският заместник-министър напомни, че през последното десетилетие България е упорствала за осъществяване на Съвета за асоцииране, в това число като платформа за разискване на чувствителни въпроси. По думите му възобновяването на Съвета би трябвало да удостовери позитивната наклонност на двустранните връзки в разнообразни сфери.

„ България приветства неотдавнашното сключване на тристранния меморандум за съгласие сред Европейски Съюз, Израел и Египет по отношение на търговията с природен газ “, заяви  Костадин Коджабашев и акцентира, че това е изключително значимо поради експанзията на Русия против Украйна.

Отбелязани бяха историческите връзки сред България и Израел, както и идното честване на 80 години от спасяването на българските евреи през Втората международна война, което ще бъде маркирано с редица събития.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР