Заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев прие копия на акредитивните

...
Заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев прие копия на акредитивните
Коментари Харесай

Коджабашев прие акредитивните писма на посланиците на Грузия и Украйна

Заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев одобри копия на акредитивните писма на новоназначените посланици на Украйна и Грузия у нас - Олеся Илашчук и Отар Бердзенишвили.

По време на срещата с дипломат Илашчук заместник-министър Коджабашев означи отличните връзки сред България и Украйна, които са израз на дълбоките исторически и културни връзки сред двете страни. Той акцентира, че мост посред ни е и най-голямата българска общественост зад граница, наброяваща над 200 000 души.

В хода на диалога бе препотвърдена твърдата и поредна поддръжка на България за Украйна в подтекста на непредизвиканата съветска въоръжена експанзия, както и приноса на страната ни в поддръжка на Украйна. Бе подчертано върху обстоятелството, че сме на 6 място по принос на база БВП, както и върху оказаната според решенията на Народното събрание поддръжка, в това число за подкрепяне на цивилното население и украинските бежанци.

Специално подчертана бе и поддръжката за териториалната целокупност на Украйна в интернационално приетите й граници, в това число териториални води, както и присъединяване на България в поддръжка на Киев по линия на търсене на отговорност на Русия.

Посланик Илашчук благодари за оказаната от България поддръжка, като акцентира, че тя е високо оценена от украинския народ.

В рамките на срещата с посланика на Грузия Отар Бердзенишвили заместник-министър Коджабашев посочи отличното съдействие както в двустранен, по този начин и в районен и интернационален проект. Страната ни преглежда предпочитано връзките си с Грузия в границите на Източното партньорство и Черноморския район, като оказва дейна поддръжка по линия на Официалната помощ за развиване. България поддържа обичайно и интензивно европейската и евроатлантическа вероятност на Грузия и териториалната й целокупност в интернационално приетите й граници.

Като знак на поддръжка особено бе маркирано и че страната ни е единствената, изпълнявала три пъти ролята на „ Посолство за контакт на НАТО “ в Грузия.

Двамата събеседници разискаха опциите за задълбочаване на съдействието в разнообразни сфери от съвместен интерес, като бе споделено желанието за реализация на визити на високо и най-високо ниво, както и за скорошно осъществяване на политически съвещания сред двете външни министерства, съобщи БНТ.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР