Заместник министърът на външните работи Костадин Коджабашев определи действията на

...
Заместник министърът на външните работи Костадин Коджабашев определи действията на
Коментари Харесай

МВнР с остра реакция след заличаването на българския клуб в Битоля

Заместник министърът на външните работи Костадин Коджабашев дефинира дейностите на македонските управляващи като тенденциозни и ограничаващи правата на българите в западната ни съседка.

„ Институциите в Скопие не показаха каквито и да е действителни документи за оспорването на регистрацията на българските сдружения. Те са взели своето решение само и единствено посредством безпринципно, едностранно и преднамерено показване на имената на сдруженията в килнат исторически и идеологически подтекст. Най-накрая получихме публична информация от Скопие по отношение на осъществения преди съвсем една година палеж на постройката на културния клуб „ Иван Михайлов “ в Битоля. От нея с изненада научихме, че вместо причинителят да бъде преследван с цялата суровост на закона, прокуратурата е сключила договорка с обвинения, с цел да получи най-малкото наказване. Считаме, че точно този метод ще окуражи и ще продължи да окуражава следващи набези против други българи и български организации в РСМ ”, съобщи зам.-министърът.

Властите в Северна Македония публично заличиха българския клуб „ Иван Михайлов “ в Битоля от централния държавен указател. Решението е последица от признатите предходната година от Народното събрание на Скопие промени в Закона за сдруженията и фондациите, с които бяха дадени три месеца на българските клубове в Битоля и в Охрид, с цел да сменят имената си. Те обаче изрично отхвърлиха, а преди дни България втвърди тона, като дефинира тези дейности като опит на македонските управляващи да „ репресират българските организации ”. Пред Нова телевизия ръководителят на българския клуб разгласи, че ще апелира решението в Страсбург.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР