Заместник-министърът на външните работи и говорител Костадин Коджабашев представи актуална

...
Заместник-министърът на външните работи и говорител Костадин Коджабашев представи актуална
Коментари Харесай

Зам.-министър Коджабашев представи актуална информация за работата на МВнР

Заместник-министърът на външните работи и представител Костадин Коджабашев показа настояща информация за работата на Министерство на външните работи на постоянния брифинг за медиите, който се организира през днешния ден в постройката на ведомството.

Сред изложените тематики бяха присъединяване на министър Николай Милков в седмия Регионален конгрес на Съюза за Средиземноморието и четвъртата Министерска среща ЕС-Южно съседство в Барселона. Във фокуса на интернационалното събитие са целите на Съюза за 2023 година и насоките за районно съдействие, което да благоприятства стабилността, устойчивостта и просперитета на новото потомство.

Представена беше информация и за идната среща на министрите на външните работи на страните от НАТО, която ще се организира в Букурещ на 29 и 30 ноември.  Присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство, както и детайлности по отношение на последните развития в двустранните връзки сред България и Република Северна Македония, също бяха измежду изложените тематики.

В подтекста на повишения интерес по тематиката за връзките на България със Северна Македония, в брифинга взе участие и доктор Милен Врабевски, създател на Фондация „ Българска Памет “, която реализира редица начинания за просветителна и професионална реализация на младежите в България и Европа, в това число и в Република Северна Македония. Инициативите на Фондацията са от частен темперамент, само че Министерство на външните работи показва признателност към доктор Врабевски, че постоянно е подготвен да спомага на страната, защото напъните ни са ориентирани към една и съща цел – развиване на добросъседските връзки и отбрана на правата на хората с българско съзнание в прилежащата страна.

Относно кандидатурата на България за участие в Шенген заместник-министър Коджабашев означи, че заключенията от отчетите и от двете експертни задачи, извършени през миналите седмици, още веднъж удостоверяват готовността на страната ни за пълноправно участие. „ Продължаваме да работим за приемане на решение за присъединението към Шенген до края на тази година “ – съобщи Костадин Коджабашев и добави, че страната ни продължава да води деен разговор с Нидерландия на най-високо политическо равнище, както и с европейските си сътрудници.

Говорителят на Министерство на външните работи уточни, че тематиката за върховенството на правото е значима за част от държавите-членки при образуване на окончателните им позиции по отношение на разширението на Шенгенското пространство и акцентира, че страната ни ще продължи да дава информация на европейските сътрудници, в тясна съгласуваност с Министерство на правораздаването.

„ Необходими са повече и съществени поредни старания за осъществяване на уговорките, свързани със отбраната и гарантирането на правата на индивида, което е измежду главните критерии по пътя на присъединение на Република Северна Македония към Европейски Съюз “, сподели заместник-министър Костадин Коджабашев във връзка нападението през вчерашния ден против българския клуб „ Цар Борис III “ в Охрид.

Акцентирано беше също по този начин и върху позицията на Министерство на външните работи, която осъжда изрично сериозното престъпно действие. Във връзка със случая на среща в Министерство на външните работи през днешния ден беше връчена протестна нота на изключителния и пълномощен дипломат на Република Северна Македония у нас Агнеза Руси-Поповска.

По думите на Костадин Коджабашев повтарящите се образци на ескалиращо принуждение от последните месеци демонстрират на процедура, че систематичното неявяване на целенасочени и съответни ограничения основава чувство за безотговорност и предизвиква мултиплицирането на закононарушенията от ненавист против българите в Северна Македония. Страната ни чака способените управляващи в прилежащата страна да подхващат неотложно всички нужни дейности за откриване и заблуждение под отговорност на причинителите на закононарушението.

Заместник-министърът открои и извършения диалог по въпроса сред министрите на външните работи  на България и Република Северна Македония Николай Милков и Буяр Османи, който се е състоял в границите на форума в Барселона.

Помолен да разяснява плануваното начало на ефикасни протестни дейности от 1 декември на Професионалното обединяване на държавните чиновници от дипломатическата работа, Костадин Коджабашев съобщи, че всички работещи в министерството заслужават почтено възнаграждение и увери, че управлението поставя старания този проблем да бъде позволен в положителна за чиновниците посока.    
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР