Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев коментира в „Здравей, България“

...
Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев коментира в „Здравей, България“
Коментари Харесай

МВнР: България показва солидарност с Великобритания

Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев разяснява в „ Здравей, България “ по NOVA решението на държавното управление да извика посланика ни от Москва за съвещания. По думите му това е общоприета процедура в обстановки като тази с отравянето на някогашния съветски сътрудник Сергей Скрипал.

„ Исторически това е най-големият случай на експулсиране на дипломати в историята. Но не мисля, че можем да приказваме за възможен евентуален боен спор “, посочи Георгиев, като изрази вяра въпросът да бъде позволен на масата за договаряния.

Правилно ли реагира България на случая „ Скрипал “

Борисов отзова за съвещания посланика ни в Русия

Лавров за изгонените дипломати: Това е шантажът на Съединени американски щати

А дали България също ще изгони съветски дипломати зависело от доказателствата:

„ За нас са нужни още някои обстоятелства и условия за това да се стигне до крайната точка, в която да експулсираме съветски дипломати от България .

Трябва да се излезе с химически разбор и да се проверява от кое място може да е взето това химическо вещество “.

„ Не мисля, че България може да се слага в обстановка, в която да има подозрение с кого е солидарна. България неведнъж изрази, че е солидарна с Обединеното кралство. поради всички наши партньорски и другарски връзки “, безапелационен беше Георгиев.

Той разяснява и срещата Турция – Европейски Съюз, която се организира в понеделник в морската ни столица Варна. „ Това, което беше значимо да се случи и за което оказа помощ България, беше Европейски Съюз и Турция да се върнат на масата за договаряния “, съобщи зам.-министърът.

Относно думите на турския министър председател Бинали Йълдъръм, че Европейски Съюз не е дал положителни знаци за доближаване с Турция, той съобщи: „ Още първоначално се потегли с едни недотам правилни упования. Никой не си е представял, че която и да е от двете страни ще направи безрезервни взаимни отстъпки със своите позиции и ползи “.

След Варна - имат вяра ли София и Брюксел на сълзи

Турция и Европейски Съюз затоплят връзките си след срещата във Варна

Юнкер пое персонално ангажимент към Турция за Европейски Съюз

Георгиев разяснява и

възраженията на опозицията, съгласно която нямало съответен резултат по нито един от противоречивите въпроси след срещата .

От Българска социалистическа партия желаеха стенограма от диалозите, с цел да ревизират дали България изрично е декларирала, че изказването на Реджеп Ердоган за Кърджали е недопустимо.

„ Очевидно е, че се търси някаква тематика, която да бъде интерпретирана по погрешен метод. Няма по какъв начин някой да чака, че министър председателят Борисов не е защитил националните ползи по най-хубавия метод “, счита заместник-министърът на външните работи.

„ Тези политически водачи са сериозни към всички останали, с изключение на към една трета страна. Ако създадем един разбор на изявления обратно във времето, ще видим, че съответни събития и срещи по някакъв метод не са обсъждани и в друга, по-критична светлина “, добави той.

Запитан дали подозира интервенция на Русия във вътрешните ни работи на равнище „ президент “, той отговори: „ Много мощно се надявам, че президентът Румен Радев е безусловно самостоятелен от всеки различен, с изключение на от българския народ “.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram .
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР