заместник-министърът на регионалното развитие Стефан Аспарухов. Промените са по искане

...
заместник-министърът на регионалното развитие Стефан Аспарухов. Промените са по искане
Коментари Харесай

Ателиетата в жилищните сгради отново със статут на апартаменти

заместник-министърът на районното развиване Стефан Аспарухов. Промените са по искане на бизнеса и ще се случат след гласоподаване на промените в Закона за устройство на територията от Народното събрание. В момента тече тяхното публично разискване.

По искане на Столичната община ателиетата отпаднаха от закона поради порочни практики, при които такива пространства се продават като жилища, а не дават отговор на условията. За ателие е задоволително да има хигиеничен възел, до момента в който за жилище - независим вход, най-малко едно помещение за кухня или кухненски бокс, баня с тоалетна, складово помещение, което може да е гараж или мазе.

Занижените условия за ателиетата и по-ниската им цена разрешиха през годините жилища новото строителство по документи да се водят ателиета. Един от претекстовете на Столичната община за отпадането им от закона бе и това, че живеещите в ателиета даже не са длъжни да се записват адресно, тъй като те не се считаха за жилища.

По време на съвещанието на работната група за промени в строителните закони е имало спор и поради настояването на сектора да се преразгледа статутът на еднофамилните и многофамилните къщи. За тях също има планувани пари за саниране по проекта за възобновяване, само че строителите настояват, че определенията за двата типа къщи сега не са верни.

Според наредбата единствено в многофамилните къщи може да има и други пространства с изключение на жилищни, да вземем за пример магазини, офиси, портиерна, пространства за общо прилагане и други В градовете, обаче, има доста еднофамилни къщи с един притежател, в които има магазин на партера, и те не биха могли да се възползват от средствата за саниране.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР