Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Захари Христов участва в

...
Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Захари Христов участва в
Коментари Харесай

Започна реконструкцията и изграждането на канализационната и водопроводна мрежа на Пловдив

Заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Захари Христов взе участие в церемонията по алегорична първа копка на проекта „ Доизграждане и реорганизация на водоснабдителни и канализационни системи в обособена територия, обслужвана от „ ВиК “ ЕООД, гр. Пловдив ”.

 На символичната първа копка участваха също регионалният шеф на област Пловдив Ангел Стоев, зам.-кметовете Пламен Райчев и Тодор Чонов и шефът на ВиК Пловдив Огнян Кулишев.

Заместник-министърът на районното развиване Захари Христов акцентира, че не е била лесна задачата този важен план да стане факт. По думите му няма да е елементарно и да бъде осъществен. „ Желая триумф на строителя и ВиК – Пловдив. Уверявам ви, че Министерство на регионалното развитие ще бъде в помощ и ще спомага по всички линии за реализацията на този план “, съобщи заместник-регионалният министър.

Проектът е финансиран посредством Оперативна стратегия „ Околна среда “ 2014-2020 и е най-големият, който ВиК-Пловдив ще извърши за регионалния град. Ще бъде построен Южен обходен колектор, като това ще включва действия освен в Пловдив, само че и в още пет града – Хисаря, Асеновград, Първомай, Стамболийски и Карлово.

Основната цел е да бъдат усъвършенствани съществуващите системи за ръководство на питейните и отпадъчните води на обособената територия, обслужвана от „ ВиК “ ЕООД, гр. Пловдив, като всички отходни води бъдат отведени до пречиствателната станция в града и се обезпечи екологосъобразно заустване на битовите отпадъчни води. По този метод ще бъде усъвършенствано даването на ВиК услугата освен за централната част на града, само че и за западните елементи и южните региони, както и за по-малките обитаеми места край регионалния град. Срокът за реализация на плануваните за осъществяване действия е март 2024 година

Общата стойност на плана е 134 720 653,75 лв.. От тях близо 14 милиона лв. са национално съфинансиране, а 16 милиона лв. са личен принос на „ Водоснабдяване и канализация ” ЕООД, гр. Пловдив. Близо 81 милиона лв. е европейското съфинансиране от Кохезионния фонд.

След церемонията за началото на плана за построяването на Южния обходен колектор заместник-министър Христов направи изненадваща ревизия на пробива „ Модър-Царевец “, с цел да се запознае в елементи с плана, който свързва регионите Южен и Западен. След полагането на водопровод и канализация, там ще бъдат построени местни платна и връзки с околните улици и ще бъде положена тротоарна настилка. Заместник-министър Христов сподели, че пробивът се обрисува да бъде потребно и съвременно оборудване. Той се ангажира да спомага за ускорение на стартирането в употреба на югозападния сектор от Околовръстното шосе на Пловдив, както и за започване на строителните действия на югоизточната част от Околовръстното – от кръговото кръстовище на Асеновградско шосе до пътен възел „ Скобелева майка “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР