Заместник-министърът на правосъдието Георги Николов откри новото модерно затворническо общежитие

...
Заместник-министърът на правосъдието Георги Николов откри новото модерно затворническо общежитие
Коментари Харесай

Зам.-министър откри новото затворническо общежитие във Враца, прилича на хотел /снимки/

Заместник-министърът на правораздаването Георги Николов откри новото съвременно затворническо общежитие от открит вид към пандиза във Враца, видя кореспондент на организация BulNews. 
Новообособена е постройката на някогашната Служба по метрология и стандартизация край врачанския затвор. 
Новото затворническо оборудване е с потенциал до 180 индивида и дава отговор на всички европейски стандарти. За лишените от независимост са обезпечени по-добри условия за изтърпяване на наказването, а за чиновниците - по-добри и безвредни условия на труд.
„ В новооткритата постройка бъдат преместени лишените от независимост от Бойчиновци, което ще се случи доникъде на май. Те ще бъдат докарвани на групички от по 10 индивида, защото ще бъде проверяван целият багаж на всеки един от тях при неговото пренастаняване. В момента в Бойчиновци са 88 индивида, като оптималният потенциал там е 86 индивида. На първо време се чака тук да бъдат настанени 110 индивида “, сподели пред медиите шефът на пандиза във Враца Иван Спасов.
Стаите са разпределяни съгласно квадратурата, като на един лишен от независимост се поставят 4 кв.м. повърхност. Всяка стая разполага със независим хигиеничен възел, като е обезпечено и окабеляване за кабелна телевизия. На всеки етаж има общи бани, а през студените месеци лишените от независимост ще се отопляват с централно парно.
„ Постарали сме се да имат оптимално положителни условия. Обзавеждането за всяка стая е чисто ново – кревати с матраци, шкафчета, маси и столове. От лишените от независимост обаче зависи какъв брой време ще бъде опазено всичко “, добави Спасов. 
По негови думи лишените от независимост желаят да бъдат преместени към този момент в новото затворническо общежитие, защото то е доста по-комфортно от това в Бойчиновци.
„ Очаква се чиновниците, които ще дават отговор за защитата, както и обществените служащи, да са към 30 индивида. Един от главните плюсове е, че след откриването на това общежитие, ще има опция лишените от независимост да бъдат отдавани на компаниите във Враца за работа. Бизнесът в града е привикнал да има работна ръка от пандиза и в този момент е доста по-неудобно, когато те са в Бойчиновци. Право на работа имат всички, които са на общ и лек режим, както и тези, за които има обещано позитивно мнение, че имат право да бъдат извеждани на външни работни обекти. Има лишени със зависимости от алкохол и наркотични субстанции, при които има заплаха за обществото и те не трябва да бъдат допускани да работят на външни работни обекти. Основно лишените от независимост се трудят в сферите на строителството, земеделието, каменодобива, ремонт на техника и машини “, сподели още шефът на пандиза.
„ Предвиждаме ободряване на всички спални пространства и в пандиза, което може да се случи едвам след разпределяне на нужните за това средства. При първа опция ще аплайваме по оповестена стратегия, както е тази за Норвежкия механизъм, която отпусна финансирането за ремонта тук. Докато това се случи обаче ще вършим поправки със средствата от финансовите разноски и настоящите издръжки “, сподели още Иван Спасов.
„ Закъснение по реализирането на плана не е имало – всичко се движеше по график, като мина през две публични поръчки. Новоизградената кухня, която се намира на територията на новото затворническо общежитие, ще обслужва и лишените от независимост от пандиза. Стойността на целия план е към 1 600 000 лв. “, заключи шефът на врачанския затвор.
Обектът е част от план „ Осигуряване на сигурна и безвредна материална среда в пандизите и арестите “ по Програмна област 19 „ Корекционни услуги и авансово задържане “ на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021. 
На събитието участваха основният шеф на Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “ гл. комисар Ивайло Йорданов, представители на Министерството на правораздаването, на ГДИН, а Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий отслужи водосвет.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР