Заместник-министърът на младежта и спорта Стоян Андонов участва в заседание

...
Заместник-министърът на младежта и спорта Стоян Андонов участва в заседание
Коментари Харесай

Запознахме Съвета на ЕС с намерението да организираме Евро 2028

Заместник-министърът на младежта и спорта Стоян Андонов взе участие в съвещание на Съвета на Европейски Съюз по обучение, юноша, просвета и спорт, което се организира в Брюксел. Той се изрече в границите на спор на тематика " Повишаване на присъединяване на децата и младежите в спортни действия в Европа на 21-ви век ". Андонов съобщи, че насърчаването на заниманията със спортна активност измежду децата и младежите е главен приоритет на политиката в региона на спорта в България.

" Стремим се към основаването на нови и подобряването на съществуващите условия за физическа интензивност измежду младите, както и осъществяване на разнообразни стратегии и начинания за включване на повече деца в спортни интензивности. " Добрата съгласуваност сред държавните и общинските органи, просветителните институции и спортните организации разрешава да се употребяват оптимално дейно спортните запаси, да се осъществя обществената функционалност на спорта да бъде инструмент за предварителна защита, интеграция, и подкрепяне на деца и младежи с увреждания или от рискови групи, да се стимулират повече деца и младежи, които да се включат в идеята на спорта ", уточни той.

Заместник-министърът означи, че някои от най-популярните български спортисти са посланици и постоянни участници в най-мащабното спортно събитие в Европейския съюз - Европейската седмица на спорта. " 225 хиляди души участваха във всички начинания и съпътстващи събития от Европейската седмица на спорта в България през 2018 година ", изясни Андонов. Той бе безапелационен, че е от значително значение да се усилят европейските вложения в спорта посредством стратегии като " Еразъм + ".

В рамките на съвещанието на Съвета Стоян Андонов показа пред присъстващите информация по отношение на подписания през април в Солун Меморандум за съгласие сред България, Гърция, Румъния и Сърбия за домакинство на Европейското състезание по футбол през 2028 година и Световното състезание по футбол през 2030 година

" Партньорството сред нашите четири страни е от фундаментално значение за развиването на спорта в района и за другарските връзки сред тях. С общата политическа воля и поддръжката на нашите държавни управления ние започнахме да работим за идея, която ще способства за мира, равенството и общественото доближаване на нашите нации и икономическото развиване на Югоизточна Европа като цяло ", посочи Андонов. По думите му, развиването на мултифункционална спортна инфраструктура във всяка страна би било обвързвано с стабилно развиване.

" Общата кандидатура дава мощен знак в международен мащаб за политическа и икономическа непоклатимост от страна на Балканите към останалия свят. Тя демонстрира, че в страните има подготвеност за екипна работа освен в региона на спорта, само че и ориентирана към отстояване на политическите и икономическите ползи на района ", акцентира заместник-министърът на младежта и спорта.

На съвещанието си Съветът на Европейски Съюз одобри резолюция по отношение на представянето и координирането на дейностите на страните от Европейски Съюз в съвещанията на управителния съвет на Световната антидопингова организация (WADA), както и изводи по отношение на достъпа на лицата с увреждания до спортна активност. Целта на тези изводи е да се улесни достъпът на всички хора с увреждания до всеобщия спорт.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР