Заместник-министър председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев

...
Заместник-министър председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев
Коментари Харесай

Асен Василев и министърът на енергетиката са на работно посещение в САЩ, ще имат срещи в Белия дом

Заместник-министър ръководителят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев е на работно посещаване във Вашингтон, отпред на делегация, в която са включени министърът на енергетиката Александър Николов и представители на управленията на АЕЦ „ Козлодуй “, „ Булгаргаз “ и „ Булгартрансгаз “.

Това оповестиха от държавната осведомителна работа.

По време на визитата във Вашингтон вицепремиерът Василев и водената от него делегация ще имат срещи в Белия дом, Държавния департамент, Департамента по търговия и Департамента по енергетика, както и с представители на Агенцията за финансиране на развиването (DFC), Американската организация за развиване и търговия (USTDA), Американската банка за експорт-импорт (EXIM) и други Основните тематики на диалозите ще бъдат енергийна диверсификация, енергийна успеваемост, съвременни и зелени технологии и климатичните промени.

Също по този начин делегацията ще има среща с представители на американския бизнес, проведена взаимно с Търговската камара на Съединени американски щати и Американската комерсиална камара в България, както и с Американската бизнес асоциация за Централна Европа (ACEBA) и Института за нуклеарна енергетика (NEI).

Визитата на министър Николов в Съединени американски щати ще продължи с визити с Питсбърг, Хюстън и Далас.

Николов разгласи предходната седмица, че в Съединени американски щати ще се дискутират вероятни формати за съдействие в региона на доставките на газ, по-конкретно - за полутечен природен газ (LNG). Той посочи, че ще се разискват и въпроси, свързани с нуклеарната енергетика, в това число дребни модулни реактори, както и ръководство на мрежови оператори.

На срещи в университети, разработващи новаторски похвати за филтриране на нездравословните излъчвания, ще се слагат проблеми за обезвреждане на нездравословните субстанции, изхвърляни от комините на Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ".

Срещите оттатък океана идват скоро откакто Европейски Съюз разгласи, че нуклеарната сила и природният газ са подобаващи и възможни източници на сила в един временен интервал към декарбонизация.

Българо-американски нуклеарен меморандум в деяние

През октомври 2020 година България и Съединени американски щати подписаха Mеморандум за съгласие в региона на нуклеарната сила за цивилен цели.

През декември с.г. посланикът на Съединени американски щати в България Херо Мустафа посети АЕЦ " Козлодуй ", с цел да се срещне с изпълнителния шеф Наско Михов и представители на управителния екип на сдружението. Пред посланика шефът на нуклеарната централа посочи, че през годините сред АЕЦ " Козлодуй " и компании от американския нуклеарен бранш са построени отлични партньорски контакти.

" Бях разчувствана да видя и чуя за преимуществата, предлагани от Козлодуй във връзка с инфраструктурата и човешкия капитал, които би трябвало да го трансфорат в център на българската нуклеарна енергетика за бъдещите генерации ", сподели тогава Херо Мустафа. Пред нея и останалите посетители в делегацията беше показан напредъкът на плана за създаване на нова нуклеарна мощ на площадката на АЕЦ " Козлодуй ".

На 5 февруари тогавашният енергиен министър Теменужка Петкова съобщи в отговор на депутатски въпрос, че няма опция за доставка на реактор АР 1000 на Westinghouse за нова мощ в АЕЦ " Козлодуй ". Това станало ясно след диалози с американски компании в мандата, даден от държавното управление на БЕХ, да се потърси метод за реализирането на плана за VІІ блок в съществуващата ни централа. Така се стигнало до решението закупеното за АЕЦ " Белене " съоръжение да се употребява в Козлодуй.

На 18 февруари 2021 година беше обявено, че АEЦ " Koзлoдyй " е cĸлючил cпopaзyмeниe c американската ĸoмпaния NuЅсаlе Роwеr зa aнaлиз нa възмoжнocтитe зa инcтaлиpaнe нa нeйни мaлĸи мoдyлни peaĸтopи нa плoщaдĸaтa нa бългapcĸaтa цeнтpaлa. Съобщението пристигна от американската компания и бе доказано от българска страна.

" Бeзoпacнaтa тexнoлoгия нa NuЅсаlе e идeaлнoтo peшeниe зa Бългapия, ĸoятo тъpcи ĸaĸ дa paзшиpи и дивepcифициpa пopтфoлиoтo cи c чиcтa eнepгия. C нeтъpпeниe oчaĸвaмe дa дeмoнcтpиpaмe мнoгoбpoйнитe пoлзи, ĸoитo нaшитe тexнoлoгии мoгaт дa дoнecaт в peгиoнa ", ĸaзa Джoн Xoпĸинc, пpeдceдaтeл нa NuЅсаlе Роwеr и глaвeн изпълнитeлeн диpeĸтop, представен в известието.

Πpeз aвгycт 2020 година тexнoлoгиятa нa мaлĸи мoдyлни peaĸтopи (MMP) нa NuЅсаlе cтaнa пъpвaтa c oдoбpeниe oт aмepиĸaнcĸaтa ĸoмиcия зa ядpeнo peгyлиpaнe. Koмпaниятa пoлyчи oгpoмнo държавно финaнcиpaнe - 217 млн. дoлapa пpeз 2013 година зa подготовка и лицензиране на плана. Компанията предвижда (през 2021 г.), че ще може да достави първия от 12-те нужни модула през 2027 година Инвестициите в плана се правят оценка на 6.1 милиарда $.

Внос на газ и разширението на подземното газово вместилище в Чирен са основните планове поради които в делегацията са включени представители на " Булгаргаз " и " Булгартрансгаз ".

Компресорните станции " Нова Провадия " и " Расово " от " Балкански поток " са оборудвани с газотурбокомпресорни елементи на американската компания Solar Turbines, която е един от международните водачи в производството на газови компресори и турбини. Агрегатите са снабдени с ниско емисионни горивни камери, отговарящи на условията на най-високите екологични условия.

Засега обаче полутечен газ (регазифициран) няма от кое място да влезе в страната и да се придвижва по " потока " или да се съхранява, макар че Съединени американски щати (и освен те) усилиха износа на LNG за Европа.

Българските управляващи неведнъж са заявявали интерес към импорт на американски полутечен газ (LNG) през терминала в Александруполис, в който като акционер взе участие българският газопреносен оператор " Булгартрансгаз " ЕАД. " Терминалът е в синергия с други инфраструктурни планове в района, като интерконектора Гърция-България (IGB) и Разширението на Подземното газово вместилище " Чирен ". Тези планове, наред със съществуващата инфраструктура на " Булгартрансгаз ", ще подобрят достъпа на България ", се споделя в известие на газовия ни оператор.

Както е известно, проектите са за двойно нарастване на потенциала на дейния газ до 1 милиарда м3 (сега 550 млн. м3), както и увеличение на дневния потенциал на рандеман до 10 млн.м³/ден и на нагнетяване до 8 млн.м³/ден (сега оптималният дневен потенциал на рандеман е 3,82 млн. м3/ден, а оптималният дневен потенциал на нагнетяване е 3,2 млн.м³/ден). По плана е обезпечено и европейско финансиране.

Газовата връзка с Гърция - единственият вероятен вход за американски полутечен газ, обаче се бави. Явно е, че в България има сили, които не желаят газовият интерконектор сред Гърция и България да успее, съобщи на 17 септември посланикът на Съединени американски щати в Гърция Джефри Пайат в изявление пред уеб страницата Viadiplomacy.gr.

В изявлението си Пайат загатва изявлението на посланичката на Съединени американски щати в София Херо Мустафа на Петия енергиен конгрес за Югоизточна Европа, извършен в Солун на 10 септември. На него Мустафа, както е представена от уеб страницата, е декларирала: " Енергийната сигурност е и национална сигурност. Ако България успее да диверсифицира източниците си на сила, това значи една по-силна България, един доста по-силен район. Интерконекторът Гърция-България (IGB) е най-важното нещо, което можем да създадем през идващите месеци за района ", тъй като той " е доста значим за диверсификацията на източниците на сила и освобождението от зависимостта му от Русия. "

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР