Заместник-министър председателят и министър на външните работи Мария Габриел се

...
Заместник-министър председателят и министър на външните работи Мария Габриел се
Коментари Харесай

Мария Габриел: България и САЩ са съюзници, даващи отговори на общи предизвикателства

Заместник-министър ръководителят и министър на външните работи Мария Габриел се срещна в Министерство на външните работи с непрекъснатия представител на Съединени американски щати в НАТО дипломат Джулиан Смит. Посланик Смит е заемала длъжността заместник-съветник по националната сигурност към офиса на вицепрезидента Джо Байдън в администрацията на президента Барак Обама.

Във фокуса на диалозите бяха сложени тематиките за стратегическата позиция на България в НАТО във връзка с Източния фланг, сигурността в Черноморския район и поддръжката за Украйна. И двете показаха поддръжката си за Израел и изрично осъдиха терористичните дейности на Хамас. Тема на диалога бяха и решенията взети на Срещата на върха във Вилнюс.

Обсъдено бе значимото значение на киберсигурността и битката с дезинформацията. Вицепремиерът Мария Габриел подчертава на подписания Меморандум за съгласие сред България и Съединени американски щати, посредством който се ускорява съдействието за противопоставяне на задграничното манипулиране на информация. Документът обезпечава здрава основа за взаимна работа на двете страни против разпространяването на дезинформация и медийни операции, които съставляват възходяща опасност в Централна и Източна Европа.

Сред другите дискутирани тематики бяха иновационният фонд на НАТО и опциите за взаимоотношение с самодейността „ Три морета “, както и идната среща на външните министри на страните, членки на НАТО.

„ Сътрудничество, резистентност, шерване на опит – това са посланията от днешната среща. Радвам се, че като съдружници в границите на НАТО и стратегически сътрудници отговаряме дружно на районни и световни провокации “, съобщи вицепремиерът Мария Габриел.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР