Заместник-министър Григори Григоров призова учебните и здравни заведения, общинските и

...
Заместник-министър Григори Григоров призова учебните и здравни заведения, общинските и
Коментари Харесай

Правителството обеща 5G свързаност за 80% от страната до края на 2025 г.


Заместник-министър Григори Григоров прикани образователните и здравни заведения, общинските и обществените организации да вземат участие интензивно в новия конкурс за 5G планове
(снимка: Министерство на превоза и съобщенията)

До края на 2025 година 80% от популацията на България ще има достъп до 5G съгласуваност като резултат от общите старания на Министерството на превоза и известията, Комисията за контролиране на известията и мобилните оператори. Това съобщи заместник-министърът на превоза и известията Григори Григоров на откриването на информативен ден за опциите за кандидатстване на български организации в конкурс за 5G планове по Механизма за свързване на Европа.

Конкурсът е продължение на самодейността на Европейската комисия за създаване на точки за обществен достъп до високоскоростен, безжичен интернет на публични места – WiFi4EU. Тогава 91% от българските общини, които аплайваха, получиха финансиране и страната ни зае първо място по брой на предоставени ваучери.

В тази връзка заместник-министър Григоров прикани образователните и здравни заведения, общинските и обществените организации да вземат участие интензивно в новия конкурс за 5G планове, с цел да бъдат употребявани сполучливо опциите за финансиране. Общият бюджет е 51 млн. евро за всички страни от Европейски Съюз.
още по темата
Заместник-министърът напомни, че се работи интензивно и за осъществяване на инвестиция от Плана за възобновяване и резистентност, като задачата е близо 400 000 българи в отдалечени региони да имат достъп до високоскоростен интернет и да употребяват 5G мобилна мрежа. Паралелно с това всички 265 общини ще бъдат свързани с високоскоростни връзки в единна мрежа на държавната администрация.

Свързаността от пето потомство ще получи още по-добро развиване откакто през тази седмица мобилните оператори към този момент получиха лицензи да употребяват честоти в обхватите 700 и 800 мегахерца, добави Григори Григоров.

Новият конкурс по Механизма за обвързвана Европа е с усъвършенствани условия за кандидатстване, като участниците имат по-дълъг период за подготовка на предложенията си. Това сподели по време на осведомителния ден Ставрос Калапотас от Генерална дирекция „ Съобщителни мрежи, наличие и технологии ” в Европейската комисия.

Европейските средства ще покрият до 75% от направените вложения, посочи Калапотас. Срокът за кандидатстване е 20 февруари 2024 г.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР