Заместник-главният прокурор Мария Павлова внесе предложение до Прокурорската колегия на

...
Заместник-главният прокурор Мария Павлова внесе предложение до Прокурорската колегия на
Коментари Харесай

Внесено е предложение за дисциплинарно производство срещу шефката на СРП

Заместник-главният прокурор Мария Павлова внесе предложение до Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет да бъде формирано дисциплинарно произвеждане за налагане на дисциплинарно наказване на административния началник на Софийската районна прокуратура Невена Зартова.

Предложението е направено въз основа на отчет след по организацията, управлението и контрола на активността на СРП в интервала 01.01.2022 година - 31.07.2023 година, назначена от и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов на 7 август 2023 година

Екип от прокурори от Върховна касационна прокуратура (ВКП) е направил 58 инспекции на прокурори от СРП. Констатирани са данни за неритмичност и/или неупражнен ефикасен контрол над наблюдаващите прокурори. По част от досъдебните производства са открити дисциплинарни нарушавания и нарушавания на организацията на работата. Оказва се, че само в два от случаите Невена Зартова е упражнила пълномощията си за ангажиране на дисциплинарна отговорност на подчинените й поради пропуски в работата.

В предлагането до Висш съдебен съвет се показва, че неналичието на съответна реакция в тези случаи от страна на Зартова ускорява недоволството на жителите и се отразява отрицателно върху престижа на правосъдната власт. Един от образците за липса на организация и ефикасен надзор е досъдебно произвеждане против обвинения Ч.Бояджиев от софийското село Лозен, водено за причиняване на гибел по несъобразителност на млада жена през април 2022 година Проверката бе формирана, откакто Ч.Бояджиев бе притеглен като обвинен за осъществени при започване на август 2023 година
 Разследващите с безапелационни доказателства кой стои зад двойното ликвидиране Обновена
Разследващите с безапелационни доказателства кой стои зад двойното ликвидиране

Обвиняемият направил цялостни признания

При инспекцията е установена още липса на мотивираност при разпределението на преписки и досъдебни производства, отклоняване от разпоредбите за систематизиране на правилото на инцидентния асортимент и неравномерна натовареност на прокурорите от отдел " Специализиран " спрямо други отдели в СРП.

Проверени са и досъдебните производства, по които прокурор Зартова е осъществявала управление и контрол. Заключението е, че следствията не са провеждани ритмично, в някои случаи е имало безучастие, постановления за удължение на законоустановения период от упълномощени от нея заместник-районни прокурори в СРП, което се явява в несъгласие със закона. В резултат на това част от следствията не са завършили в рационален период. Констатирана е и липса на ефикасен надзор във връзка с спрените досъдебни производства.
 Шефката на СРП не знае на какво законово съображение Сарафов й желае оставката
Шефката на СРП не знае на какво законово съображение Сарафов й желае оставката

Нямала право да подрежда на наблюдаващ прокурор, с цел да не му оказва натиск
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР