Заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс каза

...
Заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс каза
Коментари Харесай

ООН: Недостиг на питейната вода за 700 хиляди украинци заради разрушения язовир

Заместник-генералният секретар на Организация на обединените нации по филантропичните въпроси Мартин Грифитс сподели в изявление за Асошиейтед прес, че заради разрушаването на язовир Каховка 700 хиляди украинци може да изпитат дефицит на питейна вода.

Грифитс също предизвести, че злополуката неизбежно ще докара до по-нисък украински експорт на зърно и по-високи цени на храните по света .

Според Грифитс след унищожаването на Каховската водноелектрическа централа филантропичната обстановка в Украйна " фрапантно се е влошила ". " В реалност обаче едвам започваме да виждаме цялостните последствия от тези дейности ", сподели заместник-генералният секретар на Организация на обединените нации.
 600 кв. км. в региона на Херсон са под вода
600 кв. км. в региона на Херсон са под вода

Евакуацията от зоните на наводнения продължава

Той съобщи, че скоро Организация на обединените нации ще разгласи акция за набиране на средства за премахване на следствията от бедствието. Преди това обаче, съгласно Грифитс, би трябвало да минат няколко седмици, през които дефинитивно ще се оформи картината на случилото се - от позиция на стопанската система, здравето и екологията.

Според Грифитс, следени от Украйна - основно посредством украински филантропични организации.

Русия обаче не е предоставила на интернационалната организация достъп до регионите, които е окупирала, с цел да помогне на потърпевшите от наводненията, добави той. Грифитс сподели, че се е срещнал с съветския непрекъснат представител в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации Василий Небензя в сряда, с цел да изиска от Москва " да разреши на нашите групи в Украйна да пресекат фронтовата линия и да доставят помощ и поддръжка на украинците, които са в тези региони ".

По-рано президентът на Украйна Володимир Зеленски, че не са реагирали бързо на разрушаването на водноелектрическата централа в Каховка и не са изпратили свои чиновници на мястото.

Според филантропичния координатор на Организация на обединените нации Дениз Браун, провокират огромно безпокойствие. В резултат на това цялата зона на наводняване може да се смята за минна зона. Стотици хиляди хора са изгубили достъп до питейна вода: водоснабдителната мрежа е нечиста с.
 Лондон: Разрушаването на
Лондон: Разрушаването на " Каховка " наруши водоснабдяването на Крим

Севернокримският канал ще пресъхне
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР