Замърсяването с фини прахови частици под 10 микрона - ФПЧ10

...
Замърсяването с фини прахови частици под 10 микрона - ФПЧ10
Коментари Харесай

Въздухът в Тракия по-мръсен от центъра на Пловдив

Замърсяването с фини прахови частици под 10 микрона - ФПЧ10 продължава да бъде главен проблем за качеството на атмосферния въздух в региона на " Агломерация Пловдив ". Това сочи отчетът на РИОСВ-Пловдив за положението на околната среда на област Пловдив за 2021 година.

Цел на документа е да бъдат осведомени заинтригуваните страни и обществеността за положението на околната среда през миналата година в Пловдивска област, трендовете при съставените елементи на околната среда (въздух, води, почви, биоразнообразие ) и степента на влияние на факторите, които я замърсяват и повреждат (отпадъци, звук, радиация, химични субстанции и смеси).

При правенето на документа е употребена информация, събрана от специалистите през 2021 година при осъществените от тях 1848 инспекции, провеждания мониторинг, в допълнение направени разбори и оценки.

Анализът сочи, че е налице превишаване на средноденонощната норма за запазване на човешкото здраве над допустимите 35 пъти в границите на календарната година, макар че се следи наклонност към понижаване на записаните брой превишения за всички пунктове за мониторинг. За 2021 година броят дни с регистрирани превишенията на ФПЧ10 са сред 47 (Каменица) и 84 (Тракия) при другите пунктове на отчитане в град Пловдив.
 Спират Топлоелектрическа централа
Спират Топлоелектрическа централа " Марица 3 " поради мръсния въздух в Димитровград

Днес инспекцията e издала насилствена административна мярка

В отчета са показани проблемите и подхванати за решаването им дейности от страна на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив, ориентирани към възстановяване качеството на атмосферния въздух, водите, ръководството на отпадъците, към ефикасното потребление на естествените запаси и силата и запазване на биологичното многообразие.

Като значими проблеми на околната среда в област Пловдив са разпознати замърсяването на атмосферния въздух и водите, ръководството на отпадъците. Към решаването им ще бъдат съсредоточени и напъните на екоинспекцията.

Основен замърсител на повърхностните водни обекти са канализационните системи на обитаемоте места, в които няма построени селищни пречиствателни станции за отпадъчни води, както и неналичието на цялостна построен а канализационна мрежа на огромна част от селищата. Много от дребните агломерации нямат построени канализационни мрежи и отпадъчните води най-често се водят в земните пластове или заустват в прилежащи отводнителни канали, дерета и реки. В канализационната мрежа на селищата без пречиствателни станции заустват и индустриалните отпадъчни води от предприятията с построени местни пречиствателни уреди. Изградените местни пречиствателни станции и уреди на територията на инспекцията се поддържат относително в положително и приемливо техническо и експлоатационно положение.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР