Замърсяването на въздуха в северните райони на Индия, включително и

...
Замърсяването на въздуха в северните райони на Индия, включително и
Коментари Харесай

Тежък смог надвисна над Делхи

Замърсяването на въздуха в северните региони на Индия, в това число и столицата Делхи, още веднъж внезапно се утежни през днешния ден заради неподходящите климатични условия и изобилния пушек от горящи стърнища в земеделските региони към градовете, съобщи Ройтерс.

Количеството на фините прахови частици, поразяващи белите дробове и създаващи тежки дихателни проблеми, надвишава 400 микрограма на кубически метър приблизително за 24-часов интервал в множеството елементи на столицата, като на някои места надвишава и 600. Това е 24 пъти над допустимото равнище от 25 микрограма, предложено от Световната здравна организация. По данни на СЗО тази година 14-те най-замърсени града в света се намират точно в Индия. Делхи е на шесто място всред тях.

След малко усъвършенстване през вчерашния ден, когато подухна малко вятър, качеството на въздуха внезапно се утежни през днешния ден, над града надвисна тежък смог и прогнозата е за още по-силно утежняване в околните дни. Земеделци са запалили обилни по повърхност стърнища в околните щати Пенджаб и Хараяна през последните часове, подготвяйки се за зимната сеитба, заяви Анумита Ройчоудри - изпълнителен шеф на Центъра за просвета и околна среда.

Очаква се пикът на запалванията да бъде в околните дни.
Опасенията се ускоряват и от обстоятелството, че в сряда индийците ще честват фестивала "Дивали ", когато доста индуси си устройват всеобщо фойерверки с пиратки.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР