Замърсяването на околната среда от мините край града, обезлюдяването на

...
Замърсяването на околната среда от мините край града, обезлюдяването на
Коментари Харесай

Омбудсманите на България и на Сърбия се срещнаха с жители на Босилеград

Замърсяването на околната среда от мините край града, обезлюдяването на региона и неналичието на работа бяха измежду главните проблеми, които бяха сложени на взаимна приемна през вчерашния ден в Босилеград (Сърбия) на омбудсманите Диана Ковачева и Зоран Пашалич, съобщи Българска телеграфна агенция.
Осемдесет души от общината се бяха записали за приемната, като 16 от тях персонално разговаряха с двамата публични медиатори. Останалите бяха признати от екипите им. Двамата омбудсмани се срещнаха и разговаряха с членовете на Културно-информационния център, с представители на локалната власт и на публични организации. Ковачева и Пашалич бяха съпроводени от българския дипломат в Белград Радко Влайков.

Съвместната изнесена приемна е по план на Министерство на външните работи и се осъществя от посолството в Белград, като задачата е да бъдат посетени труднодостъпни региони в 12 общини. Част от тях са в градове с преобладаващо население от българското национално малцинство, сподели Радко Влайков. Такава приемна имаше и в Цариброд /Димитровград/ при започване на годината.

" Тук съм, с цел да поддържа българското малцинство в Босилеград ", сподели българският омбудсман Диана Ковачева, която акцентира, че всеки от хората в приемната е сложил по няколко тематики. Незабавно ще бъде тестван въпросът към неиздаването на шофьорски книжки на представители на българското малцинство от КАТ в Кюстендил.

" Най-важното за нас е отбраната на живота, здравето и имуществото на жителите ", съобщи омбудсманът на Сърбия Зоран Пашалич. Той уточни, че забележителна част от поставените проблеми би трябвало да бъдат решавани и на локално ниво. Пашалич увери, че службите, имащи отношение по екологичните проблеми на региона, ще бъдат сигнализирани за незабавна интервенция.

Посланик Радко Влайков посочи, че във връзка с обезлюдяването Босилеград е една от най-пасивните общини, търсещи финансиране по разнообразни планове. За една година към този момент две непознати компании в Босилеград са затворили порти, а служащите им са освободени.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР