Зам.-шефката на Специализираната прокуратура Евгения Щъркелова (преди това Станкова) е

...
Зам.-шефката на Специализираната прокуратура Евгения Щъркелова (преди това Станкова) е
Коментари Харесай

Спецпрокурорката от НАПлийкс обжалва, че не стана съдия без конкурс

Зам.-шефката на Специализираната прокуратура Евгения Щъркелова (преди това Станкова) е атакувала пред Върховния административен съд отхвърли на Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет да я направи спецсъдия. Това се вижда от електронното деловодство на висшия съд. Делото й е планувано за 8 юни.

Преди месец Съдийската колегия единодушно отхвърли молбата на Щъркелова да стане арбитър в Софийския градски съд. Прокурорката упорства да се възползва от така наречен кариерен бонус за шефовете в правосъдната система, до момента в който той още работи в Закона за правосъдната власт. В плана за промени на правосъдния закон,, се планува не само закриването на спецправосъдието, а и премахването на кариерните бонуси за шефовете в системата, както и за членовете на Висшия правосъден съвет и Инспектората към него.

Щъркелова нашумя като наблюдаващ обвинител по делото " НАПлийкс " за приключването на данните на милиони българи от масивите на приходната организация.  По това дело Щъркелова взриви обществените мрежи, откакто разгласи проекта на хакерите да дестабилизират страната, като включат поливните пръскачки на Народното събрание в несъответствуващ миг. " Имало е такова предпочитание, вероятно, при прекосяването на коли на президента или посетители на нашия парламент да бъде задействана поливната част пред Народното събрание, с което да се сътвори усложнение в напредването. Такава неустойчивост води след себе си и неустойчивост на цялата ни политическа система! ", сподели тогава Щъркелова.

Прокурорката, която напира към съда, няма никакъв съдийски опит. Тя искаше да се трансферира в Софийския градски съд, базирайки се на текста от Закона за правосъдната власт, който гласи, че  " след освобождение от длъжността административен началник и заместител на административен началник лицата се връщат на заеманата преди избора или на равна по степен служба, с изключение на в случаите, когато са били назначени от по-ниско равнище на орган на правосъдната власт ". Преди да бъде определена за зам.-шеф на спецпрокуратурата през юли 2020 година, Щъркелова е редови спецпрокурор от 2019-а. По-рано е прокурор на районно равнище в София. По времето, когато кандидат-съдийката става спецобвинител, спецпрокуратурата се ръководи от сегашния основен прокурор Иван Гешев.

В спецпрокуратурата има задоволително свободни места и Щъркелова може да остане там като редови прокурор, откакто към този момент не желае да е зам.-шеф, счита съдийската гилдия. Според членовете на колегията кариерният
бонус важи за същия по тип орган на правосъдната власт, т.е. Щъркелова може да се реалокира в друга прокуратура, само че не и да прескочи в съда без конкурс. " Преминаването на прокурорът на съдийска служба става посредством конкурс за повишение или пренасяне, включващ и инспекция на знанията за заемане не длъжността чрез писмен изпит по конспект ", изяснява още колегията в отговор на молбата на Щъркелова.

Проектът за законови промени, с които се закриват спецсъда и спецпрокуратурата планува магистратите да бъдат възстановени на длъжността, която са заемали преди, или да бъдат преназначени в окръжна, надлежно в апелативна прокуратура. Това значи, че Щъркелова може или да се върне в Софийската районна прокуратура, или да отиде в Софийската градска прокуратура, която е равна по степен на първоинстанционната спецпрокуратура. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР