Зам.-шефката на Специализираната прокуратура Евгения Щъркелова (преди това Станкова) бърза

...
Зам.-шефката на Специализираната прокуратура Евгения Щъркелова (преди това Станкова) бърза
Коментари Харесай

Спецпрокурорката с пръскачките от “НАПлийкс“ се евакуира в съда

Зам.-шефката на Специализираната прокуратура Евгения Щъркелова (преди това Станкова) бърза да се възползва от кариерния си бонус, до момента в който Законът за правосъдната власт към момента го разрешава, и да се трансферира в Софийския градски съд без конкурс. Това, като се позовава на дневния ред за понеделник на комисията по атестирането и състезанията към Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет. От точката се вижда, че заявката на Щъркелова към този момент е прегледано от атестационната комисия на Прокурорската гилдия на 8 февруари. Протоколът от това съвещание обаче още не е качен на уеб страницата на съвета и не излиза наяве какво е мнението на прокурорите.

Прокурор Щъркелова е известна като наблюдаващ обвинител по делото " НАПлийкс " за приключването на данните на милиони българи от масивите на приходната организация.  По това дело Щъркелова взриви обществените мрежи, откакто разгласи проекта на хакерите да дестабилизират страната, като включат поливните пръскачки на Народното събрание в несъответствуващ миг. " Имало е такова предпочитание, вероятно, при прекосяването на коли на президента или посетители на нашия парламент да бъде задействана поливната част пред Народното събрание, с което да се сътвори усложнение в напредването. Такава неустойчивост води след себе си и неустойчивост на цялата ни политическа система! ", разгласи тогава Щъркелова.

Преди дни Министерството на правораздаването показа плана за промени в Закона за правосъдната власт. С него като се изключи че се закриват спецсъда и спецпрокуратурата, отпада опцията за шефовете в системата, както и за членовете на Висшия правосъден съвет и на инспектората към него да се възползват от така наречен кариерни
бонуси. Проектът предвижда спецпрокурорите да бъдат възстановени на длъжността, която са заемали преди, или да бъдат преназначени в окръжна, надлежно в апелативна прокуратура. Това значи, че в случай че дочака тези промени като спецпрокурор, Щъркелова може или да се върне в Софийската районна прокуратура, или да отиде в Софийската градска прокуратура, която е равна по степен на първоинстанционната спецпрокуратура. За прекосяване в съда след измененията, на прокурорката би й се наложило да върви на конкурс. 

Щъркелова, която няма никакъв съдийски опит, в този момент желае да бъде трансферирана в градския съд, като се базира на текста от Закона за правосъдната власт, който гласи, че  " след освобождение от длъжността административен началник и заместител на административен началник лицата се връщат на заеманата преди избора или на равна по степен служба, с изключение на в случаите, когато са били назначени от по-ниско равнище на орган на правосъдната власт ". Преди да бъде определена за зам.-шеф на спецпрокуратурата през юли 2020 година, Щъркелова е редови спецпрокурор. А преди да се трансферира в спецпрокуратурата през 2019 година тя е прокурор на районно равнище в София. По времето, когато кандидат-съдийката става спецобвинител, спецпрокуратурата се ръководеше от сегашния основен прокурор Иван Гешев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР