Зам.-шефката на Специализираната прокуратура Евгения Щъркелова няма да бъде преназначена

...
Зам.-шефката на Специализираната прокуратура Евгения Щъркелова няма да бъде преназначена
Коментари Харесай

Отказаха на прокурорката с пръскачките да я направят съдия в СГС

Зам.-шефката на Специализираната прокуратура Евгения Щъркелова няма да бъде преназначена като арбитър в Софийския градски съд, както самата тя изиска. Това оповестява, цитирайки единомислещо решение на Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет.

Днес съдиите оставиха без почитание молбата на Щъркелова (Станкова - преди да смени фамилното си име, б.р.).

Евгения Щъркелова стана известна като наблюдаващ обвинител по делото за хакването на Национална агенция за приходите и приключването на данните на милиони българи преди 3 години. Основен обвинен по него е притежателят на „ Тад Груп “ Иван Тодоров, който е упрекнат в кибертероризъм - по главата I от Наказателен кодекс, която включва тежки санкции за тероризъм, държавна измяна и прочие

Делото обче още не е импортирано в съда. Затова пък прокурор Щъркелова си навлече смешки, като разгласи, че задачата на хакерската атака е била дестабилизиране на политическата конюнктура в страната и на държавното управление (ясно на кого по това време), както и че част от проекта е била хакването на поливните системи пред Народното събрание, с цел да се опръскат ВИП гостите. Които пръскачки след това се оказаха изцяло " аналогови " и изобщо не се управляват от даже обикновен компютър.

Правният уебсайт напомня, че в края на януари Щъркелова изиска да бъде преместена от спецпрокуратурата в Софийски градски съд на съображение на член от Закона за правосъдната власт (ЗСВ), който гласи: „ След освобождение от длъжността административен началник и заместител на административен началник лицата се връщат на заеманата преди избора или на равна по степен служба, с изключение на в случаите, когато са били назначени от по-ниско равнище на орган на правосъдната власт “.

Прокурорката, с изключение на отявлена фаворитка на Иван Гешев, е и зам.шеф на спецпрокуатурата.

Молбата ѝ първо беше прегледана от Комисията за атестирането и състезанията (КАК) към Прокурорската гилдия, само че решението е било отсрочено, до момента в който не се произнесе Съдийската гилдия.

А съдийската КАК пък предложи на колегията да не почете заявката на Щъркелова. Мотивите за това е, че в спецпрокуратурата има 22 свободни щата, девет от които оповестени на конкурс, а други осем е допустимо да бъдат заети по реда на член 193, алинея 6 от Закона за правосъдната власт – повишение по към този момент завършил конкурс.

При толкоз свободни места в СП, има опция Евгения Щъркелова да бъде преназначена там, откакто бъде освободена като зам.-шеф, е мнението на съдийската КАК.

И още:

„ Предвиденият в наредбата на член 169, алинея 5 от Закон за съдебната власт кариерен бонус за връщането на заместниците на административните ръководители на равна по степен служба след преустановяване на мандата им, касаят опцията за пренасяне в същия по тип орган на правосъдната власт. Съгласно тази наредба, връщането на друга по тип служба би се явило още един бонус за магистратите. Съобразно законовите условията, прекосяването на прокурорът на съдийска служба става посредством конкурс за повишение или пренасяне, включващ и инспекция на знанията за заемане не длъжността по реда на член 189, алинея 4 от Закон за съдебната власт посредством писмен изпит по конспект “, постановяват съдиите.

С оглед това КАК предлага Щъркелова да не бъде премествана в Софийски градски съд.

Изобщо в спецпрокуратурата - видяно в профил - има тип да тече съществено " избавяне ". Важни фрагменти се преназначават от Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет в други органи.

" Лекс " припомня, че Щъркелова не е първият спецпрокурор, който желае преназначаване в различен орган на правосъдната власт. Миналата седмица Прокурорската гилдия назначи спецобвинителя Кирил Пейчинов за зам.-шеф на Военно-окръжната прокуратура в София.

Преди няколко месеца пък Съдийската гилдия остави без почитание молбата на зам.-шефа на окръжната прокуратура в Габрово Александър Александров да бъде изместен на съображение член 169, алинея 5 от Закон за съдебната власт в Административен съд-Габрово.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР