Зам.-шефът на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов

...
Зам.-шефът на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов
Коментари Харесай

Симеонов се притесни, че Борисов може да даде оставка

Зам.-шефът на Народното събрание и водач на НФСБ Валери Симеонов засвидетелства за следващ път поддръжката си за държавното управление и изрично съобщи в изявление за Агенция Фокус, че този парламент е приключил доста работа и занапред има да извършва програмата си. Той обаче е обезпокоен от импулсивната природа на премиера Бойко Борисов, защото на този стадий единствено Борисов е в положение да хвърли оставката на кабинета.

„ За мен нещата са постоянни и просто министър-председателят би трябвало да резервира наличие на духа, тъй като знаете, че от време на време се поддава на страстите си и хвърля оставки. Ако това не стане, няма да има никакъв проблем с държавното управление “, сподели Симеонов.

Лидерът на НФСБ акцентира още, че актуалното държавно управление не се изчерпва единствено с Бойко Борисов, защото е съдружно и огромна част от постигнатите резултати са плод на взаимната работа сред ГЕРБ и „ Обединени патриоти “.

Що се отнася до свикването на Велико национално заседание, Валери Симеонов не се нае да предвижда дали ще се стигне до него, макар събраните 127 гласа за внасяне на предлагането за нова конституция в сряда.

Ето го и цялостният текст на изявлението на Валери Симеонов за Фокус:

- Какво ще остане в историята след този първи ден на есенната парламентарна сесия на 44-ото Народно заседание, когато Велико национално въстание очакваше депутатите? Темата обсъждаме с Валери Симеонов, заместник-председател на Народното събрание и водач на НФСБ. Велико национално въстание пред Народното събрание, сюжет за Велико Народно заседание в него. Как свързвате двете събития?

- Това за Велико национално въстание, малко смешно ми звучи. Това, което през днешния ден видяхме, бяха едни много неорганизирани, бих споделил безчовечен митинги, с които не би трябвало да се гордее освен българското общество, само че като цяло и България. Но както и да е. Знаете, че когато се съберат такива тълпи и когато митингът не е добре проведен, се получава всичко.

А в тази ситуация става въпрос и за нещо по-сериозно, съгласно мен за някакъв презрян опит за силова промяна на законоустановения политически ред в страната. С други думи по някакъв метод да се стигне до държавна рецесия и оттова нататък да следва безпорядък, който би облекчил ситуацията на някои наранени от дейностите на прокуратурата хора като Васил Божков и редица други, които са в пандиза.

Но както споделих, опитът е презрян, несполучлив, въпреки и заплатен, тъй като няма по какъв начин да си разбираем наличието на тези нападателни групи младежи, които несъмнено хабер си нямат от политика, а в действителност търсят единствено принуждение и провокират полицията. Пак дублирам, срамни сценки. Никак няма по какъв начин да ги, дори незадълбочено да ги отъждествим като Велико национално въстание.

- Кой стои зад тези опити за смяна на политическия ред в страната?

- Като цяло разнородна амалгама от персони, от групи, в случай че щете и почитател клубове, хора които умират за власт. Бих споделил и политически отрепки имаше там, боклуци от най-различни партии, обиколили всякакви партии, платформи, обединения.

Като цяло хора, които търсят от една страна хаоса, и въпреки това да се докопат до властта, само че не с парламентарни и конституционни средства. Това е много разнородна група, въпреки че сред тях има хора с избрани политически убеждения. Но като цяло техните убеждения някак потънаха в бруталността, насилието, анархията. Така мога да дефинира митинга.

- Каква е ролята на президента Румен Радев? Вие напуснахте пленарната зала при неговото слово.

- Ролята на президента дотолкоз, доколкото да се пробва да извади дивиденти. Аз дори мисля, че е пресилено да се смята и да се приказва, че президентът ръководи тези митинги. Показателно беше напредването му към Народно събрание и назад. Той не беше обкръжен от кой знае каква национална обич.

Няма по какъв начин да не установяваме, че имаше хора, които го поздравяваха, множеството бяха на години. Разни там увъртели се в несполучливи опити за политическа кариера като военачалник Шивиков, не го знам той какъв военачалник е, за какво продължава да носи униформи военни и други лица от предишния парламент. Не желая да ги загатвам, тъй като не желая да приказвам неприятно за тях. Но като цяло нямаше някакво вдъхновение, скупчване на огромна част от хората към Радев.

Аз не видях такова нещо, в противен случай, свободно си се придвижваше. Аз съм виждал други водачи на предни митинги по какъв начин се движат сред симпатизантите си. Явно, че тази маса тук, която беше на площада, извънредно нехомогенна и никога не можем да ги определим всички като почитатели на Радев. Ролята на Радев не би трябвало да се преувеличава.

Но за жалост Радев с държанието си в последните дни и с отношението си към едни противозаконни, тъй като повече от 50 дни митингите са противозаконни, а той ги дефинира като обективна национална реакция, спонтанна, против неуместно ръководство. С други думи, при него съгласно мен има някаква хиперболизирана обстановка и липса на действителна преценка на действителността.

По-скоро той търси през тези митинги по някакъв чудодеен метод да се докопа до втори президентски мандат. Но за мен втори септември беше тоталният неуспех на Радев. Това мога да кажа. Той не предложи нито нови хрумвания, нито аргументира своите претенции, своите искания за власт. Просто се вижда, че много несръчно, неопитно, дилетантски се пробва да вади дивиденти от митинга. Това е моето мнение.

- Стана нещо прекомерно любопитно – сякаш по-сериозните политически обвинявания обаче пристигнаха от самия парламент.

- Както постоянно, бих споделил.

- Председателят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ изиска оставката с изключение на на премиера и на президента.

- Какво да ви кажа. И тяхната обстановка не е за завиждане. Движение за права и свободи ръководи към този момент и губи позиции, главно в политическия живот, естествено и в икономическите позиции, които заемат негови членове. Определено Движение за права и свободи сега е в тежка рецесия заради откъсването му от властта, с помощта на влизане на Патриотите в ръководството.

И освен от ръководството. В 44-то Народно събрание ние успяхме да изолираме Движение за права и свободи от изпълнителната власт. И виждате, че оттова идват едни такива много надъхани комплексарски изказвания, които са смешни и спорни.

Защото те споделиха в сряда през устата на своя ръководител, желаеха оставка на министър-председателя, желаеха оставка на държавното управление и на президента. Добре, само че когато имаш искания към изпълнителната власт и към президента, няма нищо по-логично от това да поискаш оставката на Народното събрание. А те някак си това го не помниха.

- Те желаеха експертен кабинет. Как тълкувате този политически шпагат?

- Пак ви споделям, объркана работа. Как да коментираш нещо, което не е добре премислено, лишено е от всякаква обосновка. Какъв експертен кабинет, на какво съображение и за какво, отново дублирам, за какво не сложиха напълно разумното искане за оставка и на Народното събрание? Нали в целия свят е по този начин.

Когато изпълнителната власт и президентството някой желае оставка, в реда на нещата е да се смени тотално цялата политическа обстановка към сегашния миг. Те не го желаеха. Въобще какво да кажа, няма смисъл да ги разясня, объркана работа. Както и речите на техния почетен ръководител. От две страници текст ти не можеш да вържеш два реда смислени да е споделил.

- Ако обаче се стигне до подобен експертен кабинет, вие ще го подкрепите ли?

- Естествено, че няма да се стигне по никакъв метод. В момента няма никаква рецесия в изпълнителната власт. Няма неуспех, няма каквото и да било съображение да се желае при тези параметри на икономическия, на обществено-политическия живот, при тази обстановка, в която България бележи редица триумфи, не желая да ги дублирам, той министър-председателят непрекъснато ги повтаря, доста постоянно съм на друга позиция от него, само че е по този начин, това са обективните обстоятелства в актуалното на България.

Не виждам на какво съображение се желае оставка и за какво? Нали би трябвало да има причини. Нито улицата, нито Движение за права и свободи изложиха някакви причини. Всички приказват с някакви шаблони, които са позор бих споделил в 30 година народна власт. Те са присъщи за 1990-1991 година за площадните изказвания на начинаещи водачи в политическите партии.

- От улицата приказват за корупция, за шкафчето с някакви евра, за златни кюлчета и така нататък, за изчезнали 700 милиона.

- Да. За какъв брой изчезнали?

- За 700 милиона лв. от хазарта. Той това го призна някогашният финансов министър.

- Ако не беше Валери Симеонов, щяха да се сетят за 700 милиона, само че това е различен въпрос. Добрите неща се не помнят, както и хората, които са ги свършили. Но това е различен въпрос. Това мисля, че беше обяснено още от предния финансов министър. Да не приказваме, че там за 700-те милиона, да ги стартираме един по един тези упреци, мисля че там аз също дадох няколко изявленията и споделих истината, която всички я премълчават някак.

Просто имаше огромен боязън на всички равнища от ръководството. Защото ставаше въпрос за едни одобрени практики на толерантност по отношение на хора, които не биха се замислили да употребят мощ и да лишават човешки живот. Нали никой не е толкоз безконтролен да си мисли, че министрите също имат фамилии и че те не изпитват боязън, да не приказвам за Комисията по
хазарта?

Това беше повода, няма какво да се търси някаква друга причина за тези пари, значимото е, че в последна сметка успяхме с обединените сили на ГЕРБ и на Народното събрание, популярност Богу, без Българска социалистическа партия, да прокараме закон, който ликвидира в действителност интереса на Божков, и вижте нещата какъв брой бързо се развиха – безусловно за седмица той изфиряса от България. А във връзка с обвиняването за корупция за шкафчето на Борисов – окей, единствено че там към този момент има прокурорска инспекция, има назначена експертиза – аз съм го ревизирал това, те вървят. Нека да изчакаме да забележим дали ще се потвърди това, че е истина, а не е примерно монтаж.

Пак споделям, аз няма да ставам юрист на Борисов – в случай че е натрупал пари в шкафчета, да си отпътува. Но не мога да бъда безапелационен, че това са обстоятелства, не знам хората от улицата по какъв начин са безапелационни, и то хора, които до оня ден целуваха ръцете и краката на Борисов. По-скоро там претекстовете са предпочитание за приемане на власт с неконституционни средства – за мен по този начин стоят нещата.

- Г-н Симеонов, различен път при започване на парламента…

- А миг единствено, дайте да ви кажа нещо забавно, което всички го не помнят.

- Да.

- Прави ли ви усещане, че и Христо Иванов, „ Демократична България “, Мая Манолова и всички останали просто хвърлят едно обвиняване и не помнят за всичко останало, пробвайки се да изцедят оптимални политически дивиденти от това обвиняване. Хайде в този момент да попитаме, а пък и вие за какво не вземете изявление от Христо Иванов?

- Ще го поканя на драго сърце.

- Искам да го попитате следното: откакто повтори акцията на НФСБ в „ Росенец “, която я направихме 2013-2014 година, когато успяхме да премахнем някои противозаконни обекти от сарая на Доган, той това, което направи, просто повтори нашите акции. Хайде като ги повтори, питайте го до каква степен докара цялата работа с противозаконните обекти? Дали той знае това, което знае примерно Валери Симеонов?

- А вие какво знаете?

- Мога да ви кажа.

- Слушаме ви.

- 18 противозаконни обекта, сред които солидни две и триетажни здания, вълнолом 250-метров, мост, арки, фонтани, паркинги, пътища. А бе, Христо Иванов като се написа герой против корупцията главно на Движение за права и свободи, направи ли си труда да наблюдава до каква степен стигнаха инспекциите на съответните институции в България? Има ли издадени съответните заповеди за унищожаване? Констативните протоколи довели ли са до актове за административно нарушаване, нали е правист?

Не. За него е задоволително да развее байрака, да прати видеото на услужливите малките екрани и да натрупа политически рейтинг. Жив и здрав да е. Поздравявам го за тази акция, само че не го приветствам, че употребява всевъзможен тип обвинявания единствено за персонално политически цели, а не ги докарва нещата до дъно. И изобщо аз не знам нещо да е докарал до дъно дори като беше и министър на правораздаването. Тези неща би трябвало да го запитате.

- Да, ще задам безусловно този въпрос. А вие имате ли информация до каква степен са стигнали тези инспекции?

- Естествено, че имам.

- И те до каква степен са стигнали?

- Дотук. Установени са тези противозаконни обекти. Оттук обаче, занапред мога да ви кажа, че същият проблем се появява както с дейностите против рискови хора, като Васил Божков. Ахмед Доган е не по-малко рисков. И в тази ситуация аз ще се веселя на една по-широка социална поддръжка. Използвам сега случая, че давам изявление, с цел да активираме обществеността, в случай че щете „ Демократичната България “, пък в случай че щете и сътрудниците от Народното събрание да търсим довеждането до дъно на всички процедури предписани в Закона за устройство на територията, които да доведат до премахването на тези противозаконни обекти.

А не в този момент да се замълчи, както стана с тези големи нощни заведения по плажа, които не престават да бъдат противозаконни, за които подадох сигнал до прокуратура, подадох сигнал и до ДНСК, и на всички места, и получих отвред отговор, че били законни, но бях самичък, както беше и в
хазарта, отново бях самичък.

Айде в този момент да забележим, и Христо Иванов, и другите да се раздвижат малко и да поддържат моето искане за тоталното унищожаване на въпросните обекти, просто тъй като не аз го желая, а просто тъй като е нелегално, и в България би трябвало да има закони. Ето ви вест.

- На всяка цена ще продължим тази вест, още повече, че я давате при нас. Г-н Симеонов, аз желаех и това да ви попитам, нормално при започване на парламентарна сесия се дават поръчки за работата на Народното събрание през идващите месеци, през днешния ден не чухме такова нещо.

- Е, по какъв начин да не чухте? Нашето, изявлението на нашия сътрудник от НФСБ и съпредседател на група „ Обединени патриоти “ Борис Ячев беше издигнато в две елементи. Първо, това, което беше положително направено за справяне с епидемията, в което главно естествено беше подложен акцент на осъществените оферти, признати и осъществени от предложение на НФСБ и на сътрудниците от Вътрешна македонска революционна организация, и втората част беше програмата за идващия политически сезон.

- Вие сте единствените, другите нямаше. Нямаше ГЕРБ, нямаше Българска социалистическа партия, пък Движение за права и свободи напълно не ги броим.

- Ами нямаше, да. Другите се занимаваха с почистване на сметки и с идиотски оферти за експертен кабинет. А кой ще го оглавява този експертен кабинет? Глупости. ГЕРБ и Българска социалистическа партия не могат да се дишат, дето се споделя, а „ умният “ Карадайъ предлага министър-председателят да бъде от ГЕРБ, а пък вицепремиерът да бъде от Българска социалистическа партия, нелепости. Естествено, те нямат визия съгласно мен тези хора. Визия не е българска дума, само че нямат проект за деяние за идващия сезон.

- Нямат виждане. Визията е виждане.

- Да.

- Да де, само че неналичието на стратегия, за която хубаво, от една страна са сметките, но хайде като и при вашето изявление – втората страна да е стратегия, тази липса я няма и това дава опция да се мисли, че този парламент някак си много-много не разчита на близко бъдеще.

- Всеки може да си мисли за каквото желае. Това, което мога да ви заявя изрично е, че към този миг този кабинет е приключил доста положителни работи, първо. Второ, този кабинет не е редно да се отъждествява единствено с министър-председателя – това е съдружен кабинет, има представители и на „ Обединени патриоти “ в това държавно управление, има огромен капацитет в министрите, които и досега дори незаслужено бяха уволнени част от тях оставчени, пардон, както е българската дума.

- Оставчени, да. Хубава българска дума.

- И в този момент имат капацитет и потенциал. България има доста положителни индикатори, и не виждам учредения за каквито и да е било подозрения. Не че вие, в случай че решите да се съмнявате в това дали ще оцелее Народното събрание, нямате това право, или хората от улицата, всеки си има право да се съмнява. Но за мен нещата са постоянни и просто министър-председателят би трябвало да резервира наличие на духа, тъй като знаете, че от време на време се подава на страстите си и хвърля оставки. Ако това не стане, няма да има никакъв проблем с държавното управление. Хайде, още една вест.

- Хайде, като сме тръгнали по новините, да караме поред. ГЕРБ внася план за нова Конституция със 127 подписа. Ще се стигне ли до Велико Народно заседание?

- Не мога да допускам. За момента по този начин както заявиха и Движение за права и свободи, че няма да поддържат, най-вероятно няма да се стигне. Но нали знаете, че има една приказка: да вършим каквото би трябвало, пък да става каквото ще. Нали всички реваха за нова Конституция, всички реваха за Велико Народно заседание, но всички като ви споделям, от улицата, от килера до миндера – всички ревяха за нова Конституция и за смяна на политическата система. И в този момент като им се предложиха…

- И те я пратиха под миндера?

- В пакет с подготвеност за разискване на всевъзможни нови оферти, забележете. А не подготвен текст, който ще бъде непосредствено забит и би трябвало да се гласоподава. Тоест, във всеки един миг се предлага и разискване на оферти от всички политически групи и от всички институции дори. И внезапно виждате по какъв начин тъкмо тези, които са условно избрани като фронтмените на революцията, дадоха обратно.

Така че дано да се види всичко и всеки да си види, и хората да преценяват кой какво съставлява, и кой се пробва да прави действителна политика, и кой се пробва да вземе властта без избори. Така че и дори да не се съберат 160 гласа, аз мисля, че ние сме поредни като коалиция и вършим това, което сме поели като ангажимент.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР