Зам.-председателят на ПГ на ДПС и председател на вътрешната парламентарна

...
Зам.-председателят на ПГ на ДПС и председател на вътрешната парламентарна
Коментари Харесай

Хамид Хамид: Очаквам съгласие за правителство, ДПС ще разговаря с всички

Зам.-председателят на ПГ на Движение за права и свободи и ръководител на вътрешната парламентарна комисия Хамид Хамид чака има единодушие за сформиране на постоянно правителство в рамките на 48-о Народно Събрание.

Движението ще постави оптимални старания за това и ще подаде ръка на всички рационални хрумвания и всички рационални политики и стратегии за съставяне на държавно управление. Това съобщи Хамид в предаването „ Политически неточно “ по БНР.

Той напомни, че гласоподавателят е сложил извънредно тежка и сложна задача пред политическите партии след изборите на 2 октомври, само че това не значи, че не би трябвало да се водят диалози за образуването на постоянно държавно управление.

„ Избирателят ни разпореди най-малко трипартийно съдружно държавно управление, даже и четирипартийно, в случай че се гледат алените линии, които слагат някои обединения, тъй че ще бъде мъчно “, изясни Хамид. И акцентира, че Движение за права и свободи ще взе участие в диалози, на които бъде поканено и ще търси разговора. „ Защото без разговор няма нищо да се реализира “, безапелационен е той.

„ Ще беседваме с всички политически сили. Неведнъж сме заявявали, че Народното събрание е място за диалози и за разговор. Червени линии – с този „ не “, – този „ да “ – авансово са обречени на крах и издават тези, които слагат алените линии, че харесват единствено себе си. Ние няма да слагаме червени линии на никое място “, съобщи зам.-председателят на ПГ на Движение за права и свободи. И даде обещание, че в случай че водачът на ГЕРБ Бойко Борисов насочи поканата си за среща към тях преди приемането на мандата, Движението ще откликне, както би взело участие и в други диалози, в случай че бъде поканено и бъде потърсено за мнение или поддръжка.

„ Ние сме в Народното събрание и всички би трябвало да приказваме между тях. С такива изказвания „ няма да дойдем “, „ с вас не желаеме “ не може да се реализира нищо градивно “, съобщи Хамид.

На въпрос кои са по-трудните диалози: за ръководство или за поддръжка на политики Хамид посочи: „ За плаващи болшинства може да се приказва тогава, когато се избере държавно управление на малцинството или експертно такова и по избрани тематики се търси поддръжка “. И се стимулира: „ Трудни са тези плаващи болшинства, нестабилни са държавни управления, които разчитат на плаващи болшинства, само че така или другояче би трябвало да има диалози за политики, тъй като, в случай че няма диалози за политики, обществото остава с усещането, че има диалози за нещо друго “.

Хамид съобщи, че до момента единствените диалози, които са водили са с господин президента Росен Плевнелиев и господин Соломон Паси и там са изложили вижданията си по съществени политики, които биха срещнали поддръжката на ПГ на Движение за права и свободи.

„ Изборът на ръководител на Народно събрание или неизбирането на ръководители на избрани комисии няма по какъв начин да е индикация за болшинство в една или друга посока “, безапелационен бе Хамид във връзка на намеците, че се е формирала нова коалиция към избирането на Вежди Рашидов. И съобщи: „ Ако беше по този начин, от дълго време щяхме да сме образували ръководещото болшинство “.

Въз връзка с разразилите се в последно време разногласия за еврото Хамид акцентира: „ Ние нашата позиция сме я декларирали доста, доста от дълго време и тук няма по какъв начин да се търси ръководещо болшинство, защото 90% от състава на Народното събрание поддържа въвеждането на еврото “. Като изясни, че при гласуването е имало нюанси, защото някои народни представители са желали да схванат дали 2024 година е точният миг това да се случи, само че не тъй като не желаят да одобряват еврото. „ Еврото от дълго време е сложено на дневен ред и съгласно някои специалисти, в случай че изтървем 2024 година, може да разчитаме на това след 10 години “, означи Хамид.

„ В обществото има много огромни проблеми – енергийната рецесия, цените на продоволствените артикули и така нататък Но първо би трябвало да бъде позволена политическата рецесия, с цел да се търси решение и на всички останали рецесии “, безапелационен бе зам.-председателят на ПГ на Движение за права и свободи.

Хамид Хамид още веднъж осветли разногласията към председателството на парламентарната спортна комисия, предшествано от посещаване на Кирил Петков в стаята на Движение за права и свободи в Народното събрание. „ Ние си приказваме с всички политици от всички парламентарни групи и не виждам нищо неприятно да беседваме и с господин Петков. Имаме задоволително позитивни неща, за които да си приказваме. Аз участвах в договарянията за съставянето на комисиите и разпределянето на председателските места. Тъй като няма завършено болшинство, те се разпределиха по математическа формула според от представителството на всички парламентарни групи в процентно отношение на брой народни представители. Ние, от Движение за права и свободи, правилно изчакахме безусловно всички партии да заявят за кои комисии имат предпочитание и поискахме тези, които останаха незаявени “, изясни Хамид.

И добави: „ Още през цялото време комисията по вътрешна сигурност и публичен ред, по бюджет и финанси, околна среда, спорт не бяха декларирани от никого. И ние декларирахме, че за тях ще си издигнем наши оферти. Мисля, че това се одобри от председателския съвет. Да, имаше диалози от Политическа партия: „ дайте ни това, дайте ни това “. Ние казахме, че залата ще реши и ще издигнем ръководители “.

Колкото до намесването на президентската институция в този скандал, Хамид се пошегува: „ Като че ли лятото продължи много дълго, температурите денем са много високи за този сезон и когато някой върви без шапка под слънцето, може да има някакво отражение. Така си го изяснявам. Другото пояснение е, че нощно време пък доста внезапно падат температурите и някой може да е настинал – нямам визия “.

А в сериозен проект добави: „ Някой търси някаква причина да слага себе си и личната си личност на дневен ред. Всеки политик е свободен самичък да употребява инструментариума, с който работи “. И акцентира, че всички сме чули и отговора на госпожа Весела Лечева, и на президента Румен Радев.

„ Аз не съм чул никой и от екипа на госпожа Лечева, и от президентския екип да е звънял на ДПС и не мисля, че това е методът, по който следва да се дефинират председателските места в комисиите. Това го взема решение залата. Всяка партия е свободна да си издигне претендент и който получи поддръжка – получи. Който не получи, не би трябвало да търси чак такава екзотика и да намесва президента, госпожа Лечева. Още не са споделили, че Рамзан Кадиров е звънил “.

По мотив на неизбрания ръководител на земеделската комисия, препоръчан от Политическа партия – Иван Христанов Хамид Хамид съобщи: „ Нямаме визия за какво издигат човек, който съгласно мнението на всички народни представители е несъответствуващ и се е компрометирал. Ние не издигаме представител за ръководител на комисията, тъй че нямаме искания наш депутат да оглави комисията по земеделие “. И предложи на Политическа партия да повдигнат подобаващ представител за тази комисия.

„ Ние ще продължим да издигаме наш представител като ръководител на комисията по спорта, за какво тя не беше заявявана през цялото време и Движение за права и свободи сподели, че ще издигне. Няма да подкрепим господин Христанов. Нашите експерти по земеделие имат много запаси във връзка с неговата работата “, разгласи Хамид Хамид.

„ Персоната има значение. Нали няма да възразите, че в случай че комисията по вътрешна сигурност се бе паднала на Политическа партия, надали можеше да я оглави Бойко Рашков “, стимулира се Хамид. И посочи, че парламентарният устав регламентира метода какво става, когато една комисия остане без ръководител – съвещанията й се провеждат от ръководителя на Народното събрание.

По мотив на изказванията на основния прокурор Иван Гешев, че престъпността в България се е върнала на равнищата от 90-те години и че има национална злополука ръководителят на вътрешната комисия в Народно събрание съобщи: „ Фактът, че се зачестяват закононарушения, за които мислехме, че към този момент са овладени и случаите са единични – мисля, че основният прокурор визираше и закононарушенията в превоза, и „ ало “ измамите, и появяването на ОПГ отначало, и наркоразпространението – т.е. там, където страната е имала триумф, основният прокурор вижда много огромна стъпка обратно. Ние – също. Тези закононарушения доста зачестиха и страната сякаш даде знак, че е безсилна във връзка с закононарушенията в превоза, закононарушенията, свързани с наркоразпространението, потреблението на опиати от водачи на МПС. Като че ли стопираха да се разкриват тези, които продават опиатите и публичното мнение се концентрира единствено върху водачите на МПС, които употребяват опиати “.

Хамид напомни, че ДПС задоволително е подлагало на критика политическото управление на Министерство на вътрешните работи през годините, че не провежда задоволително добре битката с престъпността, а се занимава с политическо инженерство и репресии против политически лица и политически партии. „ Не е загадка, че ние от трибуната на Народното събрание всеки петък сме поставяли разнообразни проблеми, разнообразни тематики, разнообразни ориси на хора. Това обаче сякаш остана отвън дневния ред на множеството български медии “, напомни той. „ Ние дадохме оценка за извънредно слабото ръководство на господин Бойко Рашков в Министерство на вътрешните работи. Не единствено едва, а и рисково ръководство, тъй като то заплашва устоите на демокрацията “, съобщи Хамид Хамид.

Той посочи, че един човек не би могъл да се оправи с проблемите, тъй като това е цяла система. „ Но когато началството демотивира полицейските чиновници със своето държание, това дава отражение на всички чиновници на Министерство на вътрешните работи “, изясни зам.-председателят на вътрешната комисия.

И в тази връзка спомена закриването на спецсъда и спецпрокуратурата, за което заприказва по време на срещата на Движение за права и свободи с основния прокурор Иван Гешев в петък, припомняйки въпроса си към него за следствията от този акт. Хамид изясни гласуването на Движение за права и свободи срещу основаването през 2010 година на тези институции по следния метод: „ В отчет на Европейска комисия, в мнение на Европейска комисия профилираните органи на прокуратурата и съда бяха неведнъж похвалени като метода да се води дейно битка против проведената престъпност и някои по-тежки закононарушения. Ние бяхме срещу и да се уголемява прекомерно доста броят на съставите, които би трябвало да им бъдат подсъдни. Защото по този метод, когато един орган е профилиран, а се уголемява прекомерно доста предмета на активността му, той към този момент престава да бъде профилиран и това бяха нашите причини “.

Но още веднъж акцентира, че „ закриването им, без да се прави сметка за броя на висящите производства там и без да си дават сметка, че по този метод се основава комфорт на проведената престъпност, е извънредно неприятна стъпка и следствията са налице “. „ Първо, е демотивиращо за всички правораздаващи органи, че към този момент няма профилирани съд и прокуратура, които да се занимават с извънредно тежки каузи на профилираната прокуратура, а делата им бяха разпределени по регионалните съдилища, където са били и където всеки се познава с всеки. Ако една ОПГ в една област е задоволително мощна, има подозрения за качеството на правоприлагането в тази област и за нерегламентирани връзки сред представителите на такава ОПГ и някои лица от съд, разследване, прокуратура и така нататък “, изясни Хамид. „ Ние ликвидирахме нещо, което работеше “, безапелационен бе той.

Хамид Хамид още веднъж застъпи тезата си, че националното разследване и следователите би трябвало да обединят напъните си в следствията. „ В годините при измененията на Наказателен кодекс редица действия бяха конфискувани от следователите и предадени на проверяващите служители на реда. По този метод остана един следователски уред, който не е употребен дейно. Те имат експертиза, познания и подготовка, която надалеч надвишава тази на проверяващите служители на реда “. И настоя те да бъдат употребявани с претекста, че другояче доста от обвиняванията падат в съда.

На въпрос дали счита, че пълномощията на основния прокурор би трябвало да бъдат лимитирани Хамид Хамид отговори: „ Да, ние сме го написали в нашия план за промени в Конституция, където са уредени тези пълномощия. И от тези пълномощия единствените пълномощия на основния прокурор, които остават, са методическите инструкции по използване на закона. Надзорът за правда се отстранява, отстранява се присъединяване на основния прокурор във Висш съдебен съвет. Той, както и двамата представители на съдилища – на Върховен касационен съд и Върховен административен съд, нямат място там, тъй като този орган се употребява от по-големите – най-малко по този начин се приказва в обществото – за кадруване през тримата огромни в страната “.

И изясни: „ Ние със структурата на прокуратурата имаме проблеми от много време. И аз не съм на мнение, че тук персоната би трябвало да е водеща. Не, трябва да променим структурата и функционалността на тази система. А не като други сътрудници, които мислят единствено за лична промяна и нищо друго. Затова още през февруари сме предложили нашите написани текстове, в което взеха присъединяване редица учени в правната сфера, практици, някогашни конституционни съдии. И сме събрали план, в който са залегнали концепциите на цялото общество – разделянето на Висш съдебен съвет, ограничението на пълномощията на основния прокурор, ефикасна междинна правосъдна система, въвеждане на фигурата на проверяващия възможни закононарушения на основния прокурор и така нататък Филтрирали сме с доста добър филтър и самостоятелната конституционна тъжба – всеки да има опция за достъп до Конституционния съд “.

„ Критики към прокуратурата имаше и по времето на Никола Филчев, и по времето на Борис Велчев. Ние имаме проблем с функционалността, а не с персоната. Както и да се споделя идващият основен прокурор, има ли значение, в случай че продължава да работи по същия метод със същите пълномощия. Затова сме предложили конституционни текстове, които да регламентират ясно и тъкмо пълномощията на основния прокурор “, аргументира се Хамид Хамид.

Зам.-председателят на ПГ на Движение за права и свободи разяснява и мандатността на обвинител №1, само че акцентира, че тя е обвързана в главния закон с мандатността и на други членове на разнообразни органи и институции, в това число и в държавното ръководство. И съобщи, че Движение за права и свободи биха подкрепила намаляването на мандата на основния прокурор на 5 година, само че това ще рефлектира върху намаляването на мандатите на конституционните съдии, защото всички те са в логическа връзка, а не да се подхожда едностранно. След което акцентира, че попълването на мандатите във Висш съдебен съвет и Конституционен съд е наложително за настоящия парламент, тъй като другояче слагат под въпрос действието на системата.

На въпрос дали е удовлетворен от работата на основния прокурор, Хамид Хамид съобщи: „ Напротив, доста пъти съм подлагал на критика прокуратурата за какво не стачкува оправдателната присъда на господин Иво Прокопиев. По-специален ли е господин Прокопиев, че всички присъди се стачкуват, а неговата не беше? Чували сте рецензии и от господин Карадайъ, че неговият сигнал не беше прегледан обширно “.

Във връзка с поисканата преди година оставка на Бойко Борисов и президента Румен Радев, към който сега не насочат такива апели Хамид Хамид изясни: „ Тогава поискахме оставките им, тъй като стартира една наклонност за червени линии, за език, който изключва разговора сред институциите и по този начин ги мотивирахме – че когато сред най-големите институции в страната няма разговор, нищо положително не ни чака отсега нататък. За страдание, бяхме прави, тъй като оттова потегли цялата тази политическа рецесия, на която и сега берем плодовете “.

Но посочи: „ Виждаме смяна много сериозна в държанието и на двамата. Вече и двамата търсят този разговор, за който ние толкоз настоявахме. Затова сега не желаеме оставката на нито един от двамата “.

„ Това за разговора го научихме по неприятния метод. Трябваше да стигнем дъното на тази рецесия, с цел да разберем, че би трябвало да има разговор. Това, че би трябвало да има разговор и за съставяне на държавно управление отново го научаваме по допустимо най-тежкия метод. Ако в този момент не сме си извадили поуките от последните две години, значи ще би трябвало отново да търсим „ сезона на гъбите “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР