Зам.-председателят на Общинския съвет Радослава Ташкова е била в тръжната

...
Зам.-председателят на Общинския съвет Радослава Ташкова е била в тръжната
Коментари Харесай

Ташкова в тръжната комисия за имота под Лаута Гардън,...

Зам.-председателят на Общинския съвет Радослава Ташкова е била в тръжната комисия, подготвяла документите за продажбата на парцела от 3,192 дка, върху който през днешния ден се издига комплексът " Лаута Гардън ", демонстрира следствие на " Марица ". След двойна договорка притежател на терена посредством своя компания се оказа Станимир Ташков, зет на Ташкова. За да няма подозрения за спор на ползи, като комутатор е употребен Недялко Бекиров, чиято компания „ Пътинженеринг ” постоянно получава многомилионни поръчки в Пловдив.

Както „ Марица ” писа, през 2014 година предприемачът е закупил парцела от Общината за 226 000 лв.. След 2 месеца го продава съвсем за същите пари на компанията на Станимир Ташков, който е брат на депутата от ГЕРБ Атанас Ташков.

Строежът на „ Лаута гардън ” на бул. „ Проф. Цветан Лазаров ” 12 към този момент порасна до шестия етаж. Багер копае в гората макар гневните мнения на пазителите на природата. Всички по-малки жилища в комплекса са продадени на зелено, тъй като мястото е атрактивно - булевардът е нов, с добра подземна инфраструктура. От едната страна на кооперацията е фитнесът на двойния олимпийски първенец в кануто и общински консултант от " Кауза Пловдив " Николай Бухалов, от другата - зеленина с пойни птички и чист въздух. На двеста метра е стадион „ Локомотив ”, а идеалният центъра на Пловдив е на 5 минути път с кола.

Фирмата „ Трансроудс ” ЕООД на Станимир Ташков е притежател на земята, комплексът се строи от „ Демилекс ” ЕООД. Миналата година съдружниците са поделили „ Лаута Гардън ”, като паят на депутатския брат е впечатляващ. Той получава 5 гаража с повърхност сред 17 и 24 кв. метра, магазин с повърхност 44 квадрата, офис с повърхност 52 кв. метра, ателие от 75 кв. метра, осем двустайни и тристайни жилището.

Според брокери продажбата на тези атрактивни площи

ще донесе близо 2 млн. чиста облага на Станимир Ташков.

Роднината живее в Съединени американски щати и съгласно Радослава Ташкова няма проблеми с произхода на парите за парцела. Това е без подозрение, тъй като договорката е повече от преференциална - хиляда квадрати застроена повърхност против цената като за два дребни жилището, платена на Общината. И още една екстра - цялостно подпомагане от Общинския съвет и администрацията при промяната на статута на парцела, новия Подробен устройствен план и издаването на строителното позволение с всички нужни бумаги.

Едва ли Недялко Бекиров е предполагал през 2014 година, че от въпросния терен може да осъществя такава облага. Защото по това време въпросните 3192 кв. метра съставляват гора без никаква инфраструктура. Самият Бекиров показа преди време в диалог с репортера, че дълго се чудел дали да играе в търга. Няколко месеца след договорката продал земята, тъй като по негови думи строителството в тази зона е проблематично.

За депутатския брат обаче сходни усложнения очевидно не е имало. Няма по какъв начин да е другояче, откакто околните му родственици Атанас и Радослава Ташкови са

в другарски връзки с кмета Иван Тотев

В резултат преписката се придвижва стремително през институциите. През 2014 година Община Пловдив афишира на търг парцела с повърхност 3192 кв. метра на бул. „ Проф. Цветан Лазаров ” 12 с начална цена 226 500 лв.. Предложението е импортирано в локалния парламент от зам.-кмета инж. Димитър Кацарски и се приема с решение № 110 на 10 април. В него се показва, че това е урбанизирана територия, предопределена за трайно прилагане - център по рехабилитация, по проекта на жилищна група А - 12 в ЖР „ Тракия ”.

В тръжните комисии вземат участие общински съветници, посочени от политическите групи. По инцидентно стичане на условия преди всичко в листата е Радослава Ташкова. Тя е препоръчана от групата на ГЕРБ, на която е ръководител. В комисията са още Минка Сърнешка от Българска социалистическа партия, Мариана Димитрова от „ Обединение за Пловдив ”, арх. Златко Конов и Гичка Кърнева, които не членуват в групи. В този момент никой от тях (освен може би Радослава Ташкова) не подозира, че парцелът на Лаута ще бъде продаден на компания „ Пътинженеринг ”, която всяка година извършва публични поръчки за поправки по контракт с Община Пловдив. А след още няколко месеца парцелът ще бъде препродаден на депутатския брат напълно безкористно -

без никаква облага за продавача.

Фирмата на Недялко Бекиров печели търга и на 12 септември 2014 година подписва контракт с община Пловдив. Месец и половина по-късно - на 31 октомври 2014 година - шефът на „ Пътинженеринг ” продава парцела на компания „ Трансроудс ” ЕООД за сумата от 245 000 лв.. С Данък добавена стойност цената съвсем е равна на тази, която е платил на общината - жест, който рядко се случва в бизнеса.

Защо се прави тази врътка с различен състезател на търга?

Първо, Станимир Ташков работи и живее зад Океана. Но и да беше изпратил упълномощено лице, все някой от членовете на комисията щяха да вдървен роднинска връзка. Няма неприятно роднините да пълнят с пари градската хазна, купувайки общински парцели и инвестирайки в градежи. Но непотребната бистрота на договорката щеше да осуети идващия значим миг от схемата - смяна на Подробния организационен проект, с което център за рехабилитация се трансформира в 10-етажен билдинг посред гората.

Можеше ли авторитетният бизнесмен да откаже присъединяване в Лаутагейт?

Сигурно не, тъй като бизнесът е подложен на колене пред властта, изключително този, който е профилиран в публични поръчки за ремонт на пътища и подземна инфраструктура. Представители на разнообразни сектори описват, че има способи да те отстраняват, даже и да дадеш най-хубавата оферта на конкурс или търг, в случай че се противопоставиш на властта.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР