Зам.-председателят на ЕК очерта редица ползи за България, ако тя

...
Зам.-председателят на ЕК очерта редица ползи за България, ако тя
Коментари Харесай

Преди да приемем еврото в Латвия, доверието в него бе 40%, а сега е 87%, обяви Домбровскис в София

Зам.-председателят на Европейска комисия очерта редица изгоди за България, в случай че тя влезе в еврозоната

Доверието в еврото е повишено над два пъти в Латвия след приемането му. Това изясни изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис на конференция „ България по пътя към еврото “, проведена от Министерството на финансите в София през днешния ден.

Той напомни, че на 1 януари тази година Хърватия е станала 20-ата страна , приела единната европейска валута.

Добровскис очерта някои от изгодите , които еврото може да донесе за българските жители.

„ На първо място, приемането на еврото изпраща позитивен сигнал към вложителите . То отстранява несигурността по отношение на бъдещата политика, укрепва външните кредитни рейтинги и спомага за стабилизиране и намаление на лихвените проценти. Това от своя страна спомага за поощряване на задграничните и вътрешните вложения , което пък води до по-висок стопански напредък и повече работни места . Използването на еврото понижава пречките пред предприятията и понижава разноските, свързани с валутния обменен курс . Това оказва позитивно влияние върху растежа с помощта на цялостната интеграция с единния пазар на Европейски Съюз, където стоките и услугите на дадена страна стават по-конкурентоспособни “, сподели зам.-председателят на Европейска комисия.

В случая на България левът към този момент е закрепен към еврото , акцентира той.

„ Това значи, че в реалност България в този момент внася извън решенията по паричната политика, взети от Европейската централна банка, само че без никакъв принос в процеса на взимане на решения. Въвеждането на еврото ще даде на България място на масата, където се вземат значими решения.

Известно ми е също, че не всички в България поддържат замяната на националната валута с еврото. Обаче си припомням, че когато бях министър-председател на Латвия през 2013-а – годината преди два преминем към еврозоната , единствено 40% от нашите съграждани мислеха, че въвеждането му ще има позитивни последници. Сега 87% от латвийците поддържат общата валута. Всъщност поддръжката за еврото нараства измежду всички членки на еврозоната, като доближи най-високото равнище до момента – 72%.

Всичко, което мога да ви кажа от опита на моята страна е, че е витално значимо хората да бъдат ясно осведомени . Става въпрос за една групова отговорност, да се успокоят хората по отношение на практическите и позитивните последици от еврото и тази отговорност би трябвало да е на всеки – политическите водачи, обществените сътрудници, неправителствените организации... “, разяснява още Валдис Домбровскис.

Сред гостите на форума през днешния ден бяха още президентът Румен Радев, министър-председателят Гълъб Донев и членове на българското държавно управление, министърът на финансите на Хърватия Марко Приморац, представители на европейски институции и на синдикалните и работодателските организации и на неправителствения бранш в България. Всички те показаха безапелационна поддръжка за влизането на България в еврозоната.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР