Зам.-председателят на Българската агенция по безопасност на храните Галя Викьова

...
Зам.-председателят на Българската агенция по безопасност на храните Галя Викьова
Коментари Харесай

Галя Викьова от БАБХ каза от къде да купуваме яйца, месо и козунаци и какво да гледаме

Зам.-председателят на Българската организация по сигурност на храните Галя Викьова разкри какви инспекции вършат на пазарите преди Великден.

" Винаги към тези празници - Великден и Коледа, организацията подхваща засилени инспекции. Усилията се насочват към повече инспекции в обектите. Става дума за индустриални обекти, хранилища за търговия на едро, обекти за търговия на дребно, обекти за публично хранене. Не мога да кажа, че има някакви открити съществени нарушавания. Най-честото нарушаване е при предложение на витрина на месо, да не му е разгласен произхода. Дали е от България или от друга страна, потребителят би трябвало да направи своя осведомен избор. Не значи, че не е годно за консумация или е рисково, само че клиентът би трябвало да знае. Защото на етикета на опакованото е написано - къде е родено, отгледано и заклано. Така потребителят може да реши. Ние много приказваме до момента и в предходни години, че месото с генезис България е със синя здравна маркировка, а от другите страни е с друг цвят - червен. Това също може да служи за ориентир на потребителя ", сподели тя в предаването " Пресечна точка " по " Нова телевизия ".

" В момента на родния пазар има и български яйца, и украински, и от Полша, и от Румъния, и от Гърция. Важното е, че на черупката на всяко яйце би трябвало да има код на производителя, което значи, че то произлиза от регистриран животновъден обект, където е обезпечен здравословния статус на животните, изпитвани са птиците минимум за салмонела. Това нещо подсигурява, тъй като има случаи, когато си купуваме от пазара или някъде на пътя, за които считаме, че са домашни, че са същински, само че в това време не са. Съветът ни е без значение дали става въпрос за яйца, месо или козунаци, те да бъдат купувани от регистриран обект. Там, където има надзор ", изясни Викьова.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР