Зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев е бил извикан на

...
Зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев е бил извикан на
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата разпита зам.-министър за паспорта на Божков

Зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев е бил извикан на разпит в профилираната прокуратура в София.По неофициална информация евентуално той ще бъде разпитан като очевидец поради издадените от Министерството на външните работи служебни паспорти на предприемача с ползи в хазарта Васил Божков и неговия съучастник и мажоритарен лични на ПФК " Левски " Георги Попов.

На влизане в постройката на ул. " Черковна " Георг Георгиев е декларирал пред публицисти, че не знае защо е свикан.

Междувременно по заповед на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева комисия на Инспектората на външното министерство стартира инспекция на всички дипломатически и служебни паспорти, издадени през последните 10 години.

Комисията ще би трябвало да откри техния брой, основанията за тяхното издаване, както и да направи рекомендации за смяна на настоящата нормативна уредба при положение на нужда, се споделя в прессъобщение от ведомството.

Пълната инспекция идва единствено няколко дни, откакто в петък, 6 март, от министерството оповестиха публично, че предприемачът Васил Божков и мажоритарният притежател на ПФК " Левски " Геогри Попов са имали служебни паспорти.

Божков имал подобен документ от 2011 година, заяви Министерството на външните работи (МВнР). Ведомството прецизира, че той му е бил публикуван " на съображение служебните му задължения като член на УС на сдружението Български съюз за физическа просвета и спорт (БСФС).

От Министерство на външните работи показват, че няма данни Божков да е употребявал служебния си паспорт през 2019 година, " в това число при последното си овакантяване на страната ".

Публикация на " Биволъ " от предния ден заяви, че Божков и сътрудникът му Георги Попов са имали служебни паспорти, а през целия ден в петък - външно и Министерство на вътрешните работи не дадоха отговор на въпросите на " Дневник " по тематиката.

От прокуратурата показват, че Божков и Попов, които са упрекнати като членове на проведена незаконна група, са в Обединените арабски емирства от края на януари тази година.

От външно не дават информация кой е подписал документите - министър или зам.-министър или друго равнище. Те прецизират единствено, че са анулирали служебните паспорти на 17 февруари 2020 година Не е ясно и за какво тогава, а не още при оповестяването им за търсене.

На 17 февруари - правосъдното министерство заяви, че изпраща преведените документи за изгонване на Божков и Попов по дипломатически път към ОАЕ. " Биволъ " пишат, че на тази дата те са отправили и първото си питане за служебните документи на разследваните.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сблъсъкът за
хазарта (156)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР